Fimlabin koronatestaus ruuhkautui Tampereella, testattavien määrä tuplaantunut - Koronavirus - Aamulehti

Koronatestaus ruuhkautui Tampereella, testattavien määrä tuplaantunut lyhyessä ajassa – kapasiteetti ei pysy perässä: ”Lomakausi aiheuttaa luonnollisesti suuria haasteita”

Fimlabin testauspaikoissa Tampereella testiaikaa voi joutua odottamaan tällä hetkellä noin vuorokauden. Aiemmin testiin on päässyt tunneissa.

Kuva on otettu Pirkkahallin drive-in koronatestauksesta lokakuussa 2020.

24.7. 18:39

Aamulehti

Pirkanmaan koronatestaus on ruuhkautunut. Tampereella Fimlabin testauspaikoissa testiaikaa voi joutua nyt odottamaan omaehtoisessa karanteenissa noin vuorokauden, kun aiemmin testiin on päässyt muutamassa tunnissa.

Testin tulos tulee tällä hetkellä noin 8 tunnissa näytteenotosta.

Fimlabin palvelujohtajan Anu Mustilan mukaan testattavia on tällä hetkellä jopa tuplasti enemmän kuin mihin on totuttu.

– Kansallisen suosituksen mukaan testiin tulisi päästä 24 tunnin kuluessa, kun tarve testaukseen on todettu ja vastauksen tulisi olla valmis 24 tunnin kuluessa näytteenotosta. Molemmat edellytykset tällä hetkellä täyttyvät, vaikka näytteenottoon pääsyä joutuukin nyt odottamaan totuttua pidempään, Mustila sanoo.

Kuluvan loppuviikon aikana Tampereelle on pakkautunut tuhansia Tammerfestin festivaalikävijöitä. Mustilan mukaan on odotettavissa, että viikonlopun jälkeen testausmäärät ovat edelleen suuria.

– Kaikki viikonlopun aikaiset ihmisten väliset kohtaamiset ylipäätään aiheuttavat lisääntyvää testaustarvetta, ei pelkästään Tammerfest, Mustila huomauttaa.

Lue lisää: Miten on sujunut 24 000 kävijän Tammerfest? Promoottorin mukaan turvavälit voidaan pitää, mutta sumppuihin ei puututa: ”Se on sitten asiakkaan oma päätös”

Fimlabissa testaustarpeen lisääntymiseen on yritetty varautua lisäämällä henkilökuntaa sen verran kuin on pystytty.

– Kesälomakausi aiheuttaa luonnollisesti suuria haasteita henkilökunnan saatavuuteen. Siksi on oleellista, että ihan jokainen meistä käyttäytyy vastuullisesti. Pienimmissäkään flunssaoireissa ei pidä lähteä toisten keskuuteen, Mustila sanoo.

Vilkas testiin hakeutuminen yllätti

Fimlabin tämänhetkiset ruuhkat ovat perua yllättävän vilkkaasta testiin hakeutumisesta. Mustilan mukaan testattavien määrä on lisääntynyt viime aikoina niin nopeasti, ettei testauskapasiteetti ole pysynyt perässä.

Suomen koronatilanne näytti vielä kesän alussa helpottumisen merkkejä. Myös Fimlabissa odotettiin, että kesä olisi ollut testausmäärältään rauhallisempi kevättalveen ja kevääseen verrattuna. Testausmäärän odotettiin kasvavan taas alkusyksystä, kun koulut ja päiväkodit avautuisivat ja niin sanottu arkirytmi palautuisi.

Koska Fimlabissa oli ennustettu kesän ajaksi pienempää kysyntää testeille, myös henkilökunta oli mitoitettu sen mukaan.

– Voisi sanoa, että varautuminen on ollut siinä mielessä riittämätöntä, että tässä on päässyt tapahtumaan näin, Mustila sanoo viitaten testiruuhkaan.

Lue lisää: Onko Koronavilkusta enää hyötyä? Jäljitys on löytänyt Pirkanmaan altistuneet sovellusta nopeammin – kehittäjä kertoo uudistuksesta, josta toivotaan apua festareille

Fimlabin koronanäytteenotossa työskentelee tällä hetkellä päivittäin arkena noin 25–30 henkilöä ja viikonloppuisin noin 15–20 henkilöä.

Mustila sanoo, että vaikka kesälomakausi on tuonut haasteita lisähenkilökunnan järjestämiseen, on Fimlabissa onnistuttu lisäämään kesällä työntekijöitä nopeallakin aikataululla henkilökunnan joustavuuden ansiosta, työnjohdollisin toimenpitein ja keikkavuorolaisia hyödyntämällä.

Tuhansia näytteitä viikossa

Positiivisten koronanäytteiden määrä kasvoi juhannuksen jälkeen sekä Pirkanmaalla että koko Suomessa.

Muun muassa juhannusviikolla Fimlab tutki Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella reilut 3 500 näytettä. Positiivisia näytteitä raportoitiin 76.

Viime viikolla Fimlab tutki Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueelta yli 5 400 koronanäytettä. Positiivisia testejä löytyi 175. Tämän viikon aikana Filmab on tutkinut puolestaan torstai-iltaan mennessä jo reilu 4 900 näytettä, joista positiivisia löydöksiä on raportoitu 155.

Koko viikon koronasaldoa joudutaan vielä odottamaan, sillä perjantain ja viikonlopun testimäärät sekä positiiviset löydökset kerrotaan vasta maanantaina.

Pahentuneen koronavirustilanteen takia Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä ilmoitti tiistaina sairaanhoitopiirin siirtyneen koronapandemian kiihtymisvaiheeseen, kun se aiemmin oli perustasolla.

Suomen valtakunnallisen koronatestausstrategian mukaisesti lievistäkin oireista pitäisi hakeutua koronatestiin. Mustilan mukaan testausmäärän kasvu kielii siitä, että ohjeet on kuultu ja niitä noudatetaan.

– Hengitystieinfektion oireita on selvästi liikkeellä, sillä ihmiset hakeutuvat vilkkaasti testiin. Ovat sitten koronaa tai jotain muuta, Mustila toteaa.

Pandemiaohjausryhmän mukaan tällä hetkellä koronavirus leviää Pirkanmaalla erityisesti nuorten keskuudessa. Lähes puolet tartunnoista ilmeni viime viikolla 20–29-vuotiailla. Tartuntoja saadaan runsaasti perhepiiristä ja tuttavien tapaamisista, mutta myös baari- ja yökerhotartuntojen määrä on kasvussa.

– Tautia esiintyy niin kauan, kun osa väestöstä on rokottamattomia, kuten nuori väestö vielä osin on, Mustila muistuttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: