Pirkanmaalla otetaan käyttöön uusia ravintolarajoituksia – näin ne vaikuttavat - Koronavirus - Aamulehti

Uudet ravintolarajoitukset voimaan tasan keskiyöllä Pirkanmaalla – näin ne vaikuttavat aukioloon ja asiakasmääriin

Tuoreet rajoitukset koskevat koronpandemian kiihtymisvaiheen alueita. Pirkanmaa siirtyi koronaepidemian perustasolta kiihtymisvaiheeseen tiistaina.

Pirkanmaalla otetaan lauantaina käyttöön uusia ravintolarajoituksia. Näin ihmiset nauttivat Helsingin keskustassa ravintolan terassilla 13. toukokuuta.

22.7. 14:16 | Päivitetty 23.7. 15:19

Hallitus on päättänyt, että kiihtymisvaiheen ravintolarajoitukset otetaan käyttöön Pirkanmaan, Kymenlaakson, Päijät-Hämeen ja Varsinais-Suomen maakunnissa. Lisäksi myös Uudenmaan maakunta on edelleen kiihtymisvaiheessa.

Rajoitukset merkitsevät, että baareissa asiakasmäärä rajoitetaan sisätiloissa puoleen normaalista ja muissa ravintoloissa kolmeen neljäsosaan normaalista. Kiihtymis­vaiheen ravintolarajoitukset ovat nyt olleet voimassa vain Uudellamaalla.

Aukioloja rajoitetaan niin, että valomerkki pitää antaa viimeistään puolilta öin ja ravintoloiden on oltava suljettuina aamuyhden ja aamuviiden välillä.

Asetus astuu voimaan lauantaina 24. heinäkuuta. Etelä-Suomen aluehallintoviraston viestintäpäällikön Johanna Koskelan mukaan tämä tarkoittaa, että rajoitukset tulevat voimaan perjantain ja lauantain välisenä yönä, heti kun päivä vaihtuu lauantain puolelle.

– Näin näitä on ennenkin tulkittu. En näe mitään syytä sille, että nyt tulkittaisi eri tavalla, Koskela sanoo.

Uudet rajoitukset kiihtymisvaiheen alueilla

Ravintoloiden aukioloaikaa ja anniskeluaikaa rajoitetaan kiihtymisvaiheen mukaisesti Kymenlaakson, Pirkanmaan, Päijät-Hämeen, Uudenmaan ja Varsinais-Suomen maakunnissa.

Rajoitukset tulevat voimaan perjantain ja lauantain välisenä yönä (kello 00 lauantaina 24.7.2021).

Ravitsemisliikkeiden anniskelu on sallittu kello 07–24. Ravitsemisliikkeet saavat olla avoinna kello 05–01.

Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa sisätiloissa on käytössä 75 % asiakaspaikoista.

Jokaisella asiakkaalla tulee edelleen olla sisätiloissa oma istumapaikka pöydän tai muun tason ääressä. Asiakaspaikkojen määrää ei ole rajoitettu ulkoterasseilla.

Uudet rajoitukset eivät koske henkilöstöravintoloita eivätkä noutoruuan myymistä asiakkaille. Aukioloaikoja koskevat rajoitukset eivät koske Suomen ja ulkomaiden välillä tai ulkomailla kulkevassa vesi- tai ilma-aluksessa eivätkä polttonesteiden jakeluaseman yhteydessä toimivia ravitsemisliikkeitä.

Lähde: Valtioneuvoston verkkosivut

Lue lisää: Kysyimme Tampereen ravintoloitsijoiden ajatuksia rajoitusten tiukentamisesta ja vastauksia säestivät huokaukset – viikonlopun klubitapahtumat vaakalaudalla

Alueiden esitysten pohjalta

Valtioneuvosto teki päätökset torstaina alueiden esitysten pohjalta.

– Ne maakunnat, jotka ovat itse ilmoittaneet olevansa kiihtymisvaiheessa, niiden osalta tullaan tekemään päätöksiä ravintolarajoituksista, kertoi pääministerin sijaisena toiminut eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) keskiviikkona.

Kiihtymisvaiheessa ovat Pirkanmaan, Kainuun, Helsingin ja Uudenmaan (Hus), Varsinais-Suomen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson sairaanhoitopiirit. Myös Satakunta ilmoitti keskiviikkona siirtyneensä kiihtymisvaiheeseen.

Pirkanmaa siirtyi koronaepidemian perustasolta kiihtymisvaiheeseen tiistaina.

Lue lisää: Koronanyrkki: Rajoitukset ovat välttämättömiä, ettei terveydenhuolto kuormitu – tässä kaikki, mitä koronatilanteesta tiedetään nyt

Puolet uusista tartunnoista nuorilla

Sosiaali- ja terveysministeriön laatimassa muistiossa todetaan, että koronatapausten määrä on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen seurannan mukaan ollut kasvussa viimeiset neljä viikkoa.

Kesäkuun puolivälissä todettiin noin 540 tapausta, mutta sen jälkeen tapausten määrä on lähes nelinkertaistunut.

Tapausmäärät ovat heinäkuun alusta nousseet erityisesti 15–24-vuotiaiden ikäryhmässä. Muistiossa todetaan, että tämä ikäryhmä on sosiaalisesti aktiivinen ja viettää merkittävästi vapaa-aikaa baareissa, pubeissa ja muissa vastaavissa alkoholinmyyntiin keskittyneissä ravitsemisliikkeissä.

Heinäkuun puolivälissä puolet uusista tartunnoista todettiin 18–29-vuotiailla, ja tapaukset painottuvat erityisesti ryhmän nuorempaan päähän.

Heinäkuun alussa ravintolat olivat toiseksi yleisin tartuntalähde. Enemmän tartuntoja oli saatu vain samassa taloudessa asuvilta. Ravintoloihin voitiin jäljittää yli viidennes tartunnoista.

Juttua päivitetty 23.7.2021 kello 15.17: Lisätty avin Johanna Koskelan haastattelu.

Juttua päivitetty 22.7.2021 kello 17.47: Lisätty faktalaatikko vielä tarkennetuilla tiedoilla uusista rajoituksista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos