Pirkanmaan koronaluvut 22.7.2021 - Koronavirus - Aamulehti

Pirkanmaalla todettu 40 uutta tartuntaa, korona­jäljitys ruuhkautunut – Taysin johtajaylilääkäri sanoo, että Tammerfest on iso riski: ”Kun tartunnat lisääntyvät, kaikki toiminta kuormittuu”

Kyseessä on korkein päivittäinen tartuntamäärä Pirkanmaalla kolmeen kuukauteen. Paheneva tautitilanne ruuhkauttaa nyt jäljitystä. Taysin johtajaylilääkäri Juhani Sandin mukaan Tammerfest on iso riski sille, että tartuntamäärät lähtevät nousuun entisestään.

Torstaina 22. heinäkuuta Tampereella alkava Tammerfest on johtajaylilääkäri Juhani Sandin mukaan riski.

22.7. 8:49 | Päivitetty 22.7. 13:04

Aamulehti

Pirkanmaalla on todettu 40 uutta koronavirustartuntaa, tiedotti Tampereen yliopistollinen sairaala Tays torstaiaamuna.

Kyseessä on korkein päivittäinen lukema kolmeen kuukauteen. Viimeksi Pirkanmaalla todettiin yli 40 tartuntaa tasan kolme kuukautta sitten 22. huhtikuuta, jolloin Tays tiedotti 49 tartunnasta.

Fimlab tutki Pirkanmaalla 1 189 näytettä. Tuloksen testeistä saa tällä hetkellä Fimlabista keskimäärin yhdeksässä tunnissa.

Päivittäiset tartuntamäärät ovat tällä viikolla olleet melko korkeita. Keskiviikkona Tays tiedotti 31 tartunnasta, tiistaina 26:sta ja maanantaina 29 tartunnasta.

Viime viikolla 12.–18. heinäkuuta tartuntoja todettiin Pirkanmaalla yhteensä 155.

Yhteensä koko epidemian aikana Pirkanmaalla on todettu 5 775 tartuntaa.

Jäljitys ruuhkautuu

Tampereen yliopistollisen sairaalan johtajaylilääkäri Juhani Sand myöntää, että tuleva Tammerfest tulee olemaan iso riski sen suhteen, että tartunnat lisääntyvät suuren ihmisjoukon kokoontumisen vuoksi.

Hän kuitenkin muistuttaa rokotuskattavuuden olevan kohtalainen, mikä osaltaan suojaa tartuntamäärien kasvua.

Terveydenhuolto ei vielä toistaiseksi ole myöskään kuormittunut. Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeasti.

– Kun tartunnat lisääntyvät, kaikki siihen liittyvä toiminta kuormittuu kovasti. Tartuntajäljitystyöhön se tarkoittaa viiveitä.

Paheneva tautitilanne ruuhkauttaa jäljitystä jo nyt, Tays tiedottaa Twitterissä. Tays vetoaa, että ihmiset toimisivat nyt vastuullisesti.

Taysin jäljitystiimi soittaa tällä hetkellä puhelut ensisijaisesti koronatartunnan saaneille, eikä altistuneille ehditä soittaa. Karanteenitekstiviestin saaneen altistuneen tulee toimia viestissä kerrottujen ohjeiden mukaisesti.

Lisäksi Tays kehottaa muuta kautta tiedon altistumisesta saaneita menemään matalalla kynnyksellä testiin ja välttämään baareja ja joukkotapahtumia ainakin seuraavan viikon ajan.

Oireisena tulee aina mennä testiin ja välttää kontakteja, eikä oireisena voi osallistua tapahtumiin tai mennä ravintolaan, Tays muistuttaa.

Pirkanmaa siirtyi kiihtymisvaiheeseen

Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä päätti tiistaina, että Pirkanmaa siirtyy epidemian kiihtymisvaiheeseen, koska koronavirustilanne on heikentynyt.

Koronanyrkki kertoi tiistaina, että tartunnat painottuvat nuoriin ikäryhmiin. Viime viikon tartunnoista 41 prosenttia todettiin 20–29-vuotiailla. Taysin infektioyksikön apulaisylilääkäri Reetta Huttunen kertoi tuolloin, että tartunnat liittyvät baareissa ja yökerhoissa lisääntyneeseen yhdessäoloon ja tapaamisiin sekä siihen, että herkästi leviävä deltavirusmuunnos leviää nuorissa ikäryhmissä.

Hallituksen on määrä tehdä päätöksiä koronaepidemian kiihtymisvaiheessa oleville alueille asetettavista ravintolarajoituksista tänään torstaina. Rajoituksia on odotettavissa ravintoloiden aukioloaikoihin ja asiakaspaikkoihin.

Taysin johtajaylilääkäri Juhani Sand kertoo, että mikäli tartuntamäärät kasvavat ja terveydenhuolto alkaa kuormittua, rajoitukset hyvin todennäköisesti tulevat kohdistumaan myös tapahtumiin.

– Sitten voidaan määrätä turvaetäisyyksiä ja osallistujamäärien pudotuksia, hän kertoo.

Juttua on päivitetty 22.7.2021 kello 9.50: Juttuun on lisätty Tampereen yliopistollisen sairaalan johtajaylilääkäri Juhani Sandin kommentit.

Aamulehti ja Tammerfestiä järjestävä Nelonen Media Live kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: