Lakiin kokonaan uusi rikosnimike, koronatestistä kieltäytymisestä satojen eurojen sakot - Koronavirus - Aamulehti

Lakiin kokonaan uusi rikos­nimike: korona­testistä kieltäytymisestä satojen eurojen sakot

Koronatestistä kieltäytymisessä on kyse rikoksesta, jota voi verrata niskoitteluun poliisia vastaan.

Poliisi on jo antanut sakkoja korona­testistä kieltäytyneille muun muassa Helsinki-Vantaan lentokentällä.

10.7. 14:24 | Päivitetty 11.7. 17:23

Suomeen saapuvalle matkustajalle saatetaan määrätä useiden satojen eurojen suuruinen sakko, mikäli hän ei osallistu viranomaisen määräämään koronavirustestiin.

Heinäkuun 12. päivä voimaan tulevassa rajaturvallisuuteen liittyvässä tartuntatautilain muutoksessa on pykälä, joka mahdollistaa sakon antamisen testiä vastustavalle matkailijalle. Laki on voimassa lokakuun 15. päivään asti.

Sakko on mahdollista antaa kieltäytyjille jo nykyisen lain voimassa ollessa.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Konsta Arvelin sanoo, että uudessa laissa säädetään kokonaan uudesta rikos­nimikkeestä, jonka nimi on ”covid-19-testin laiminlyöntiä koskeva rikkomus”.

Kieltäytymisestä voidaan kutsua rikokseksi, ja siitä voidaan tuomita päiväsakkoihin. Vastaavan sakon voi saada esimerkiksi, jos niskoittelee poliisia vastaan.

Lain täsmällinen muotoilu kuuluu seuraavasti:

– Täysi-ikäinen, joka tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta laiminlyö 16 b §:n 1 momentissa tai 16 d §:n 1 momentissa tarkoitetun velvollisuuden osallistua covid-19-testiin, on tuomittava, jollei teosta muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, covid-19-testin laiminlyöntiä koskevasta rikkomuksesta sakkoon.

1–120 päiväsakkoa

Laista ei selviä, kuinka suuren sakon niskuroinnista saa.

Esimerkistä käyvät sakot, jotka Itä-Uudenmaan poliisi määräsi kesäkuun lopussa Helsinki-Vantaan lentokentällä kahdelle suomalaiselle. Syynä sakkoihin oli korona­testistä kieltäytyminen.

Molemmille matkustajille kirjoitettiin 16 päiväsakkoa terveyden­suojelu­rikkomuksesta. Tämän jälkeen heidät päästettiin jatkamaan matkaansa.

Poliisitarkastaja Arvelin sanoo, että sakkorangaistuksen vähimmäismäärä on yksi päiväsakko ja enimmäismäärä 120 päiväsakkoa. Näin on periaatteessa myös koronatestin laiminlyönnin kohdalla.

– Ihan näin mielivaltaista rangaistuksen mittaaminen ei ole, vaan rangaistuksen mittaamista rajoittaa erityisestä rikoslain 6 luvun 4 pykälässä säädetty rangaistuksen mittaamisen yleisperiaate, Arvelin sanoo sähköposti­vastauksessaan.

Rangaistus on siis mitattava muun muassa niin, että se on oikeudenmukaisessa suhteessa rikoksen vahingollisuuteen ja vaarallisuuteen, teon vaikuttimiin sekä rikoksesta ilmenevään muuhun tekijän syyllisyyteen.

On myös huomioitava rangaistuskäytännön yhtenäisyys.

– Sakkomenettelyssä tästä rikoksesta vaadittaisiin 16 päiväsakon rangaistusta. Jos tekoon liittyisi lieventäviä tai ankaroittavia asianhaaroja, vaadittaisiin epäillylle sakko­rangaistusta asteikolla 10–30 päiväsakkoa, Arvelin sanoo.

Hänen mukaansa sakkorangaistus on täten samankaltainen poliisia vastaan niskoittelun kanssa.

Kyse on Arvelinin mukaan tuomioistuimen ulkopuolisesta rikosprosessista eli sakko­menettelystä, jossa poliisi voi lopettaa esitutkinnan ja antaa rikoksesta epäillylle tämän suostumuksella sakkovaatimuksen.

Jos epäilty ei suostu, hän ottaa riskin, että asia selvitetään juurta jaksain tuomio­istuimessa. Siellä voi olla luvassa ankarampi rangaistus.

Lisäksi sakko voidaan muuntaa vankeudeksi riippuen sakkorangaistuksen suuruudesta. Alle 16 päiväsakon rangaistuksia ei voida muuntaa vankeudeksi.

Poliisi on jo määrännyt useita sakkoja rajoilla nykyisen lain nojalla. Julkisuudessa on ollut nimenomaan 16 päiväsakon suuruisia sakkoja.

Päiväsakon suuruuden voi tarkistaa poliisihallinnon laskurista.

Oikaisu 10.7.2021 kello 21.26: Jutussa oli Poliisihallituksen poliisitarkastajan Konsta Arvelinin nimi kirjoitettu virheellisesti myös Kyösti Arveliniksi. Oikea nimi on Konsta Arvelin.

Oikaisu 11.7.2021 kello 17.22: Jutussa kirjoitettiin virheellisesti, että koronatestistä kieltäytymisestä on kyse rikoslain mukaisesta rikoksesta. Tätä uutta rikkomusta voi luonnehtia rikokseksi, mutta sitä ei määritellä rikoslaissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos