Pirkanmaalla 12 koronatartuntaa Venäjältä - Koronavirus - Aamulehti

Pirkanmaalla 12 koronatartuntaa Venäjältä, Suomessa jo lähes 100 –Pietarin kisaturisteja kehotetaan käymään testissä

Ulkomailta tulleiden koronavirustartuntojen määrä on lisääntynyt Suomessa. EM-kisaturistien joukosta uskotaan löytyvän vielä uusia tapauksia.

Kuva on Vaalimaan raja-asemalta, jonne muodostui kova jono viime tiistaina. Osa turisteista jätettiin testaamatta.

24.6.2021 14:05 | Päivitetty 24.6.2021 18:34

Aamulehti

Tays kertoi torstaina, että myös Pirkanmaalla on todettu tartuntoja Venäjällä olleilla jalkapalloturisteilla. Kuluvalla viikolla Pirkanmaalla todetusta 36:sta tartunnasta 19 oli saatu ulkomailta. Näistä kaksitoista oli Venäjältä.

Taysin ylilääkärin Jaana Syrjäsen mukaan ulkomaiset tartunnat lähtivät nousuun jo viime viikolla. Syynä uskotaan olevan keventyneet matkustusrajoitukset.

Ulkomailta palaavien kisaturistien tulee käydä koronatestissä 72 tuntia Suomeen tulonsa jälkeen sekä välttää kontakteja. Testiin voi hakeutua omalla koti- tai oleskelupaikkakunnalla.

Johtajaylilääkäri Juhani Sand Taysista uskoo, että kisaturisteilla sekä heidän lähipiirissään tullaan toteamaan vielä tartuntoja tulevien päivien aikana.

– On erityisen tärkeää, että ulkomailta Suomeen palatessa käy koronatestissä kolmen vuorokauden kohdalla, vaikka oireita ei olisikaan. Jos testitulos on negatiivinen ja on itse oireeton, voi palata normaaliin elämään, Sand toteaa.

Lue lisää: Perustuslakivaliokunnan mielestä korona-ajan maahantulomallissa pitäisi ottaa paremmin huomioon lähtömaan tautitilanne

Lue lisää: Kaikki koronaviruksesta: Venäjän koronaluvut nousivat korkeimmalle tasolle liki puoleen vuoteen – Baltic Princessilla matkustaneilla useita tartuntoja

Venäjällä paljon Intian varianttia

Venäjän koronavirustilanne on kesäkuussa pahentunut nopeasti ja liikkeellä on erityisesti Intiasta peräisin olevaa deltavarianttia.

– Intian variantti on tarttuvampi ja muodostaa suuremman uhkan. Kyllä sitä on varmasti joka puolella Euroopassa, mutta erityisen paljon Venäjällä, Sand kertoo.

THL:n mukaan koko maan viikoittainen tapausmäärä on vähentynyt noin kolmannekseen toukokuun ensimmäiseen viikkoon verrattuna. Viime viikolla tapausten väheneminen kuitenkin hidastui. Tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 514 uutta tapausta eli noin 40 tapausta vähemmän kuin edellisellä viikolla.

Koko maassa ulkomailla saatujen tartuntojen osuus uusista tartunnoista kasvoi. 33 prosenttia tartunnoista oli saatu ulkomailla, kun edellisviikolla osuus oli 19 prosenttia.

Koronavirustestien määrä on sen sijaan lievässä laskussa. Viikolla 24 tehtiin noin 90 000 testiä, mikä on noin 6 000 vähemmän kun edellisviikolla.

Pietarista jo liki 100 tartuntaa

Pietarista palanneiden suomalaisten koronatartuntojen määrät kasvavat ja todennäköisesti lisääntyvät entisestään. Näin arvioi torstaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Vaalimaan ja Nuijamaan raja-asemalla otetuista näytteistä oli todettu yhteensä 86 koronatartuntaa, kertoivat Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote tiedotteessaan torstaina.

Tiistaista alkaen Vaalimaalla otetuissa testeissä on todettu 72 ja Nuijamaan rajanylityspisteellä 14 positiivista näytettä henkilöiltä eri puolilta Suomea. Vaalimaalla positiivisen koronanäytteen antaneista suurin osa on nuoria miehiä, jotka ovat pääkaupunkiseudun ohella kotoisin Pori–Tampere–Mikkeli-akselin eteläpuolelta..

Rajaliikenne Venäjältä Suomeen oli vilkasta jalkapallon EM-kisaturistien palatessa kotiin tiistaina ja keskiviikkona. Vilkkain rajanylityspäivä oli tiistaina, jolloin Nuijamaalta ja Vaalimaalta rajan ylitti Suomeen yhteensä noin 3  700 matkaajaa.

Tiistai-iltana Vaalimaan rajanylityspaikka myös ruuhkautui, kun koronatestauskapasiteettia ei ollut rajalla tarpeeksi. Ilman rajalla suoritettavaa terveystarkastusta tai testausta jäi noin 800 rajanylittäjää.

THL: Neva Toursin busseissa matkustaneet testeihin

THL kehottaa erityisesti kaikkia Neva Toursin bussimatkoilla Pietarista palanneita hakeutumaan koronatestiin 72 tunnin päästä Suomeen saapumisesta. Lisäksi matkalaisten tulisi välttää kontakteja perheen ulkopuolisiin.

Korona-altistusuhka koskee yhteensä viidentoista linja-auton matkustajaa, tiedotti THL torstaina. Kaikki bussit lähtivät Pietarista kohti Suomea tiistaina puoliltapäivin. Linja-autot suuntasivat eri puolille Suomea.

Koronatestiin tulisi hakeutua, vaikka oireita ei olisikaan. Lisäksi matkalaisten tulisi välttää juhannusjuhlia, elleivät he ole saaneet paluun jälkeistä negatiivista koronatestitulosta, painottaa THL.

THL:n mukaan Venäjältä tulleiden jalkapallon EM-kisaturistien tartuntatilanne selkiytyy seuraavien päivien aikana.

–  Tässä vaiheessa monen EM-kisoista palanneen henkilön kohdalla toisen testin tekeminen ei ole vielä toteutunut, joten kokonaiskuvaa tästä ei ole vielä saatavissa. Se pikku hiljaa rakentuu seuraavien päivien aikana, ylilääkäri Otto Helve THL:stä kertoi torstaina viikoittaisessa tilannekatsauksessa.

Myös Kymsoten mukaan on huomioitava, että matkalla mahdollisesti saatu koronatartunta ei välttämättä näy vielä rajaa ylittäessä.

Karanteenia rikottu

Toinen koronatesti on tehtävä Suomeen tultaessa kolmen päivän jälkeen rajanylityksestä. Ennen toisen testin tuloksen saamista rajanylittäjiä on ohjeistettu omaehtoiseen karanteeniin.

Kymsoten ja Eksoten tiedossa on jo nyt tapauksia, joissa kisamatkalta palannut ei ole noudattanut karanteeniohjeistusta.

–  Kymenlaaksosta kotoisin oleva kisaturisti on antanut rajalla negatiivisen näytteen. Hän on kisamatkan jälkeen käynyt baarissa, ajanut taksilla ja osallistunut yleisötapahtumaan ennen kuin on antanut positiivisen koronanäytteen. Hän on ennättänyt jo altistaa lukuisia henkilöitä, kertoo johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa tiedotteessa.

Mäntymaan mukaan vastuullinen toiminta on erityisen tärkeää nyt, kun moni olisi muuten kokoontumassa yhteen juhannuksen vuoksi.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) on huolissaan itärajan ylittäneiden turistien mukana tulleista tautitapauksista.

–  On tärkeää, että joka ikinen ihminen, joka sieltä tulee, menee testiin, ja sitä kautta sitten saadaan mahdolliset tautitapaukset kiinni, eikä tauti pääse leviämään, Marin sanoi.

Marin kommentoi asiaa Brysselissä saapuessaan EU-huippukokoukseen, jossa keskusteltiin muun muassa EU-maiden yhteistyöstä koronapandemian hoidossa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut