THL ehdottaa rokotusten laajentamista 12–15-vuotiaisiin– Näin STM ja THL tiedottivat koronapandemian käänteistä - Koronavirus - Aamulehti

THL ehdottaa rokotusten laajentamista 12–15-vuotiaisiin– Näin STM ja THL tiedottivat koronapandemian käänteistä

Tiedotustilaisuudessa käsitellään muun muassa rokotustilannetta Suomessa.

STM:n ja THL:n torstaiklassikossa eli koronaepidemian hybridistrategian tilannekatsauksessa puhuvat THL:n johtaja Mika Salminen ja STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

24.6.2021 9:04 | Päivitetty 24.6.2021 12:18

Aamulehti

Suomessa on todettu 124 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) piti torstaina viikoittaisen tiedotustilaisuutensa Suomen koronavirustilanteesta.

Tilaisuudessa käsiteltiin tautitilannetta Suomessa ja kansainvälisesti. Lisäksi kuultiin katsaus rokotusten tilanteesta. Viikoittainen tiedotustilaisuus pidettiin viimeistä kertaa ennen elokuuta.

Tilannekatsauksessa olivat mukana strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä, johtava asiantuntija Mia Kontio THL:stä sekä THL:n ylilääkäri Otto Helve, joka toimii Taneli Puumalaisen sijaisena vuoden verran. Lisäksi tilaisuuteen osallistui STM:n lääkintöneuvos Sari Ekholm sekä etäyhteyksin STM:n johtaja Pasi Pohjola.

Pian noin 80 prosenttia saanut ensimmäisen rokotteen

Helsingissä ulkomailta saatujen tartuntojen osuus on noussut aiemmasta niin, että se on nyt yleisempi tartunnanlähde kuin perhepiiristä saatu tartunta.

Tilannekuva on juhannuksen alla toiveikas, ja valtakunnallisesti epidemia supistuu. Valtaosalla alueista koronatartuntoja on hyvin vähän. Epidemian kiihtymisvaiheessa on vain Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, ja muut sairaanhoitopiirit ovat pääosin perustasolla. Muutama yksittäinen kunta on kiihtymisvaiheessa.

Päivittäisiä tartuntoja tilastoidaan eniten Hus-alueelle, jonne tilastoidaan noin puolet tartunnoista. Toiseksi eniten tartuntoja todetaan Pirkanmaalla.

Arvioitu tartuttavuusluku on edelleen alle yhden, 0,55–0,75. Tartuttavuusluvulla mitataan, kuinka monta ihmistä yksi tartunnan saanut tartuttaa.

Ensimmäisen rokoteannoksen saaneita on 56,3 prosenttia koko väestöstä. Arvion mukaan heinäkuun alkupuolella noin 80 prosenttia 16 vuotta täyttäneistä on saanut vähintään ensimmäisen rokotteen. Tähän saakka 50 vuotta täyttäneistä 87 prosenttia on saanut jo ensimmäisen annoksen.

THL ehdottaa rokotusten laajentamista 12–15-vuotiaisiin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että kaikkien 12–15-vuotiaiden nuorten koronarokotukset aloitettaisiin Suomessa.

THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan rokottamalla voitaisiin suojata nuoria ja samalla heidän lähipiiriään koronavirustaudilta.

Suomessa todetuista koronavirustartunnoista noin viisi prosenttia oli kesäkuun alkuun mennessä todettu 12–15-vuotiailla lapsilla ja nuorilla.

Päätöksen asiasta tekevät sosiaali- ja terveysministeriö sekä valtioneuvosto. Nuorille annettaisiin Biontechin ja Pfizerin rokotetta, sillä se on tällä hetkellä ainoa koronarokote EU:ssa, jolla on ehdollinen myyntilupa 12–15-vuotiaiden rokottamiseen.

Oikaisu 24.6.2021 kello 10:15: Aiemmin jutussa kerrottiin, että tilaisuuteen osallistuu THL:n johtaja Mika Salminen. Tiedotustilaisuudessa puhuu sen sijaan ylilääkäri Otto Helve.

Päivitys 24.6.2021 kello 10.21: Juttuun on lisätty tietoja THL:n ehdottamasta muutoksesta rokotuksiin ja tiedotustilaisuudessa kerrottuja tietoja.

Täydennys 24.6.2021 kello 10.45: Lisätty juttuun myös tieto siitä, että tilaisuuteen osallistui STM:n lääkintöneuvos Sari Ekholm ja STM:n johtaja Pasi Pohjola etäyhteyksin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut