Tämä kaikki muuttui, kun Pirkanmaa siirtyi perustasolle – nämä suositukset ovat yhä voimassa - Koronavirus - Aamulehti

Tämä kaikki muuttui, kun Pirkanmaa siirtyi koronaepidemian perustasolle – nämä suositukset ovat nyt voimassa

Koronarajoitukset kevenivät, kun Pirkanmaa siirtyi epidemian alhaisimmalle tasolle tällä viikolla. Kokosimme tähän juttuun rajoitukset ja suositukset, jotka maakunnassa nyt ovat voimassa.

Pirkanmaa siirtyi tällä viikolla epidemian perustasolle, ja esimerkiksi kokoontumisia ja ravintoloita koskevat rajoitukset kevenivät.

11.6. 12:17

Aamulehti

Pirkanmaa siirtyi tällä viikolla koronavirusepidemian alimmalle tasolle eli perustasolle. Samalla kevenivät maakunnan koronarajoitukset ja suositukset. Kokosimme tähän juttuun, millaiset rajoitukset ja suositukset maakunnassa ovat nyt voimassa.

Pirkanmaan epidemiatilanne on tällä hetkellä rauhallinen. Tays tiedotti tiistaina, että ilmaantuvuus on kahden edellisen viikon ajalta 21 tapausta 100 000 asukasta kohti. Aluehallintovirasto kertoi keskiviikkona, että rauhallinen tilanne on jatkunut jo ainakin kolme viikkoa. Sairaalahoidossa on enää muutamia potilaita.

Lue lisää: Kolme tamperelaista toimijaa kertoo, miten rajoitusten lieveneminen vaikuttaa kesän suunnitelmiin: tiedossa yli 40 keikkaa, festari ja mahdollinen konsertti

Lue lisää: Näin Pirkanmaa on saavuttanut koronapandemiassa alimman portaan – Maskeista päästään todennäköisesti eroon, kun tämä ehto täyttyy

Maskisuositus

Kasvomaskin käyttöä suositellaan Pirkanmaalla yhä yli 12-vuotiaille esimerkiksi julkisessa liikenteessä ja takseissa, työpaikoilla kaikissa kohtaamisissa, peruskouluissa, toisen asteen oppilaitoksissa, yliopistoissa ja korkeakouluissa ja muissa sisätiloissa tapahtuvissa kokoontumisissa, kuten tapahtumissa.

Etätyösuositus

Valtakunnallinen etätyösuositus on toistaiseksi voimassa. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan suosituksen voimassaolon perusteita tarkastellaan kesäkuun loppuun mennessä.

Opetus

Kaikki opetus suositellaan toteutettavaksi lähiopetuksena turvaohjeita noudattaen myös korkeakouluissa.

Vierailut sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä

Vierailut sairaaloissa ja terveyskeskusten vuodeosastoilla on pääosin sallittu turvallisen vierailun ohjeita noudattaen. Synnyttäjä voi ottaa mukaan yhden tukihenkilön tai puolison.

Vieraileminen on sallittu turvaohjeita noudattaen myös sosiaalihuollon yksiköissä, kuten hoiva- ja asumispalveluyksiköissä.

Kokoontumiset

Torstaista 10. kesäkuuta alkaen Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella ei enää ole voimassa mitään kokoontumisrajoituksia.

Tartuntatautilaki kuitenkin velvoittaa järjestämään tilaisuudet terveysturvallisesti. Asiakkailla ja osallistujilla on oltava mahdollisuus käsien puhdistamiseen, ja pintoja on puhdistettava tehostetusti. Lisäksi toiminnanharjoittajan tai tilaisuuden järjestäjän pitää tehdä kirjallinen suunnitelma hygienia- ja turvallisuusohjeiden soveltamisesta.

Yksityistilaisuudet

Yksityistilaisuuksissa on huomioitava, että turvavälien pitäminen on tilassa mahdollista. Osallistujarajoitusta ei ole, mutta tilaisuudet pitää järjestää turvaohjeita noudattaen.

Ryhmäharrastustoiminta

Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä poisti tiistaina suosituksensa aikuisten sisäliikuntarajoituksista.

Aikuiset, nuoret ja lapset voivat nyt harjoitella lajinomaisesti ilman turvavälejä sisällä ja ulkona. Yleisissä tiloissa on voimassa maskisuositus. Lisäksi toiminnan tulee olla terveysturvallista.

Ravintolat

Pirkanmaan siirryttyä perustasolle myös ravintoloita koskevat perustason rajoitukset. Uudet ohjeet ovat voimassa perjantaista 11. kesäkuuta alkaen.

Jatkossa anniskelu on sallittua kello 07–01 ja ravintolat saavat olla auki ravintola-asiakkaille kello 05–02. Aukioloaikojen rajoitukset eivät koske huoltoasemien yhteydessä toimivia ravintoloita.

Ravintoloissa, joissa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa on käytössä puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa sisätiloissa on käytössä 75 prosenttia asiakaspaikoista. Asiakaspaikkojen rajoitukset eivät koske ulkoterasseja.

Lisäksi perus- ja kiihtymisvaiheen alueilta poistetaan erillinen ”tanssi- ja karaokekielto”. Perustasolla asiakkailla ei tarvitse olla pöytä- ja istumapaikkaa ulkona.

Rajoitukset eivät koske henkilöstöravintoloita tai noutoruuan myymistä.

Lue lisää: Näin koronarokotus etenee vaihe vaiheelta Tampereen Ratinassa – Katso videolta mallisuoritus

Epidemian luokittelu

Perustaso

Epidemia ei kasva, ja tartuntojen ilmaantuvuus on alhainen. Mahdolliset tartuntaketjut ovat hallittavissa, ja altistuneet pääsääntöisesti jäljitettävissä viiveettä. Uudet tapaukset ovat satunnaisia yksittäistapauksia tai jo karanteenissa olevilla.

Kiihtymisvaihe

Epidemian kasvu alkaa kiihtyä, ja alueella esiintyy useita paikallisia ja alueellisia tartuntaketjuja. Ilmaantuvuus kahden viikon aikana on alle 25 tapausta 100 000 asukasta kohti 14 vuorokauden aikana. Epidemian arviointiin vaikuttavat lisäksi esimerkiksi positiivisten näytteiden osuus, tartunnanlähteiden selviäminen ja terveydenhuollon toimintakyky.

Leviämisvaihe

Epidemian kasvu on nopeampaa, tapaukset leviävät väestössä alueellisesti tai laajemmin ja jäljitys vaikeutuu. Ilmaantuvuus on yli 25 ainakin kahtena peräkkäisenä viikkona. Positiivisten näytteiden osuus kasvaa, ja sairaala- ja tehohoidon tarve uhkaa kasvaa.

Lue lisää: Näin tieto rajoitusten kevenemisestä otettiin vastaan tunnetuissa tamperelaisravintoloissa: ”Sormet ristiin”

Lue lisää: Helpottuneet, iloiset ja odottavat tunnelmat – näin koronarajoitusten poistoa kommentoitiin Kaupissa: ”Hyvältähän tämä sillä tavalla näyttää”

Lue lisää: Pirkanmaan koronatilanne hellittää: ”Ehkä tässä eletään uutta normaalia” – Johtajaylilääkäri Sand kertoo, onko syksyllä edessä uusi epidemia

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: