Suora lähetys kello 10: STM ja THL kertovat Suomen koronavirustilanteesta - Koronavirus - Aamulehti

Suomessa raportoidaan tänään 93 uutta koronavirustartuntaa – tartuntojen määrä laskee kaikissa ikäryhmissä ja lähes kaikilla alueilla

Suomessa valtaosalla alueista tartuntoja todetaan jo varsin vähän, kertoi strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi epidemiatilanteesta STM:n ja THL:n tilannekatsauksessa elokuussa 2020.

10.6. 9:44 | Päivitetty 10.6. 11:13

Aamulehti

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoivat tautitilanteesta ja koronavirustilanteen epidemiologisesta arviosta torstaina viikoittaisessa tilannekatsauksessa.

Tilaisuuteen osallistuivat kansliapäällikkö Kirsi Varhila (STM), ylilääkäri Otto Helve (THL), strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki (STM) johtaja Pasi Pohjola (STM) ja johtava asiantuntija Mia Kontio (THL).

Suomessa raportoidaan tänään torstaina 93 uutta koronavirustartuntaa, THL ja STM kertoivat. Lähes 60 prosenttia kohdeväestöstä on saanut ensimmäisen rokoteannoksen. Molemmat annokset on saanut noin 14 prosenttia väestöstä.

Voipio-Pulkki kertoi, että tartuntojen määrä laskee kaikissa ikäryhmissä ja lähes kaikilla alueilla. Testimäärät ovat hiukan laskeneet, mutta ovat yhä suuria. Samalla testipositiivisuus laskee. Tämä heijastaa Voipio-Pulkin mukaan sitä, että viruksen määrä väestössä laskee. Suurin osa maasta on jo siirtynyt perustasolle.

Helve muistutti, että oireiden ilmaantuessa on tärkeää hakeutua testiin, vaikka olisi saanut koronarokotteen.

Suomessa on Helven mukaan tällä hetkellä enää kolme sairaanhoitopiiriä, joissa ilmaantuvuus on yli 50 tapausta 100 000 asukasta kohti viimeisten kahden viikon ajalta. Näin ollen myös leviämisvaiheessa on Suomessa enää kolme aluetta.

Toukokuun viimeisellä viikolla eli viikolla 21 tartunnanlähde saatiin selville noin 60 prosentissa tapauksista. Ulkomailta saatujen tartuntojen osuus on kaksinkertaistunut. Viikolla 21 tartunnoista 16 prosenttia oli peräisin ulkomailta.

Epidemialla monia vaikutuksia hyvinvointiin

THL:n Kirsi Varhila kertoi koronaepidemian vaikutuksista hyvinvointiin. THL on tutkinut aihetta.

THL:n mukaan psyykkinen kuormittuneisuus on lisääntynyt epidemian toisen aallon aikana. Nuoret ovat kokeneet koronaepidemian ja rajoitusten vaikuttaneen elämään monin eri tavoin.

Sosiaalipalveluissa lasten ja nuorten tilanne on heikentynyt. Lisäksi palveluntarve on Varhilan mukaan kasvanut päihde- ja mielenterveyspalveluissa.

Norjan virusmuunnos

Helve kertoi, ettei Norjassa havaitusta virusvariantista ole vielä kovin paljon tietoa. Norjan löydös ei Helven mukaan kuitenkaan ole yllätys.

Hän sanoi, että aina on olemassa riski, että virus pystyy lisääntyessään muuntumaan. Erilaisia variantteja syntyy siksi runsaasti. Lisäksi viruskantojen siirtymistä on Helven mukaan hankala hallita.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: