Avi purkaa kaikki Pirkanmaan kokoontumisrajoitukset 28.6. asti - Koronavirus - Aamulehti

Pirkanmaan kokoontumisrajoitukset päättyvät torstaina: Kysyimme, onko nyt palattu takaisin vanhaan normaaliin – Näitä tilaisuuksia saa taas järjestää

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) kumoaa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Punkalaitumen kunnan alueen kokoontumisrajoitukset, avi kertoo tiedotteessaan keskiviikkona.

Pirkanmaalla puretaan kokoontumisrajoitukset. Tilaisuuksien järjestäjillä on edelleen koronaturvallisuuteen liittyviä velvoitteita.

9.6. 16:05 | Päivitetty 9.6. 19:18

Aamulehti

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kumosi keskiviikkona Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueelta kokoontumisrajoitukset alkaen 10. kesäkuuta.

Päätös on voimassa 28. kesäkuuta asti.

Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä tiedotti tiistaina, että maakunta on siirtynyt koronatilanteessa perustasolle eli alimmalle tasolle.

Näin aluehallintovirasto perustelee päätöstään

Avi kertoo tiedotteessa, että kokoontumisrajoitukset voidaan poistaa monen tekijän summana.

Ensinnäkin viruksen ilmaantuvuusluku on alhainen, 21 tartuntaa 100 000 ihmistä kohden viimeisen kahden viikon aikana.

Positiivisten näytteiden osuus on 0,7 prosenttia viimeisen viikon aikana. Tartunnanlähde saadaan sairaanhoitopiirin mukaan selvitettyä 76 prosentissa tapauksista. Luku on ollut Pirkanmaalla korkea koko ajan.

Avi toteaa, että rauhallinen tilanne on jatkunut jo ainakin kolmen viikon ajan.

Myös se, että terveydenhuollon kuormitus ei ole korkealla tasolla vaikuttaa päätökseen. Avin mukaan sairaalahoidossa on enää muutamia potilaita.

Avi katsoo päätöksessään, ettei kokoontumisrajoituksille ole enää perusteita.

Onko Pirkanmaalla palattu normaaliin?

Aamulehti kysyi Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtajalta Marko Pukkiselta, onko Pirkanmaalla siirrytty kokoontumisrajoituksissa takaisin niin sanottuun normaaliin tilanteeseen eli tilanteeseen, jossa olemme olleet viimeksi helmikuussa 2020.

– Avin tekemät päätökset ovat olleet yleisiä kokoontumisia ja yleisiä kokouksia koskevia kokoontumisrajoituksia, jotka on tartuntatautilain 58-pykälän mukaan määrätty. Torstaista alkaen Pirkanmaalla ei ole enää mitään kokoontumisrajoituksia voimassa, Pukkinen vahvistaa.

Vuoden 2020 alkuun verrattuna tilanne ei silti ole samanlainen, sillä tartuntatautilakia on sen jälkeen muutettu. Uudet määräykset ovat voimassa vuoden 2021 loppuun saakka.

– Laissa asetetaan toiminnanharjoittajalle velvoitteita järjestää tilaisuus tiettyjen hygieniasääntöjen mukaan. Siellä sanotaan esimerkiksi, että osallistujilla pitää olla mahdollisuus käsien puhdistamiseen ja riittävän etäisyyden ylläpitämiseen.

Jää toiminnanharjoittajan vastuulle arvioida, mikä riittävä etäisyys on.

– Tämä koskee kaikkia yksityisiä, yhteisöjä, säätiöitä, elinkeinonharjoittajia, kuntia ja kirkkoa, Pukkinen toteaa.

– Lisäksi tilaisuuden järjestäjän pitää tehdä kirjallinen suunnitelma, josta selviää, miten tilaisuudessa on otettu hygienia- ja koronaturvallisuusmääräykset huomioon.

Suunnitelmaa ei tarvitse toimittaa mihinkään, mutta sellainen pitää pystyä esittämään, jos avi:n tai kunnan tarkastaja sellaista pyytää.

Avilla ei ole ollut tähänkään asti toimivaltaa asettaa yksityistilaisuuksia koskevia kokoontumisrajoituksia.

– Sairaanhoitopiiri voi niitä edelleen antaa esimerkiksi koskien urheiluseurojen ryhmäharrastustoimintaa tai vaikka yksityisiä juhlia. Ne eivät ole sinänsä lakiin nojaavia velvoittavia päätöksiä.

Avin päätöksen myötä esimerkiksi näitä yleisötilaisuuksia voi taas järjestää ilman osallistujamäärää koskevia rajoituksia: elokuvateatterinäytökset, konsertit, teatteri- ja kesäteatterinäytökset, festivaalit, markkinat, huutokauppatilaisuudet, urheiluottelut, -turnaukset ja -tapahtumat, joissa on paikalla yleisöä, päiväkodin ja koulun juhlat, joissa on paikalla yleisöä, vanhojen tanssit ja penkkariajelut sekä juhannuskokkotapahtumat.

Tarpeellisuutta tarkastellaan kesällä

Aluehallintoviraston päätös kokoontumisrajoitusten poistamisesta oli odotettu. Sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Jaska Siikavirta kertoo Aamulehdelle, että näin on toimittu muillakin alueilla kiihtymisvaiheesta perustasolle siirtymisen jälkeen.

– Sehän on lakisääteinen velvollisuus purkaa rajoitukset, jos edellytykset eivät täyty.

Siikavirta kertoo, että vielä ei ole päätetty, milloin alueellisesta epidemiavaiheluokittelusta voitaisiin Suomessa luopua. Nykyinen toimintasuunnitelma on annettu sosiaali- ja terveysministeriölle kuunvaihteessa.

– Siinä valtioneuvosto asetti meille velvollisuuden tarkastella kaksi kertaa kesän aikana suunnitelmaa, eli onko epidemiavaiheiden luokituksia tai sisältöjä tarpeen muuttaa.

Ensimmäinen tarkastelu tehdään juhannusviikolla ja toinen elokuun puolessavälissä. Siikavirran mukaan kesällä on kaksi selkeästi erottuvaa ajanjaksoa.

Ensimmäinen on kesäkausi, jolloin rokotekattavuus ei ole niin korkealla tasolla, että nykyisistä epidemian torjunnan perusperiaatteista voitaisiin luopua.

– Sitten on syyskausi. Elokuun tarkastelupisteessä joudutaan varmasti ottamaan kantaa, milloin rokotekattavuus on saavuttanut sen pisteen, että laajamittaiset eri epidemiavaiheisiin kytketyt rajoitukset eivät ole enää välttämättömiä.

Ravintolarajoituksiin odotettavissa pian muutoksia

Ravintolarajoituksiin on odotettavissa muutoksia Pirkanmaalle pian, mahdollisesti jo torstaina.

Ravintoloita koskeviin koronarajoituksiin tuli laajalti höllennyksiä keskiviikosta alkaen, mutta valtioneuvoston linjauksessa Pirkanmaa määriteltiin vielä kiihtymisvaiheen alueeksi.

Päivitys. 9.6.2021 kello 17.20 juttuun on lisätty Marko Pukkisen ja Jaska Siikavirran kommentit.

Päivitys. 9.6.2021 kello 19.03 juttuun on tarkennettu, että sairaanhoitopiiri voi antaa suosituksia esimerkiksi ryhmäharrastustoiminnasta. Juttuun on lisätty lista tapahtumista, joita rajoitusten purkamisen jälkeen voi taas järjestää.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: