Intian virusmuunnos näyttää vievän herkemmin sairaalaan - Koronavirus - Aamulehti

Intian virus­muunnos näyttää vievän herkemmin sairaalaan – professori: ”Kahden rokote­annoksen saaminen on tärkeää”

Rokotteiden välisen ajan lyhentämistä voidaan joutua pohtimaan uudestaan Intian-muunnoksen leviämisen takia, sanoo professori Olli Vapalahti.

Olli Vapalahden mielestä Intian variantin leviäminen on asia, jonka perusteella olisi hyvä pohtia, pitäisikö rokotteiden välistä aikaikkunaa kiristää.

4.6. 20:44

Koronaviruksen Intian virusmuunnos näyttää aiheuttavan enemmän sairaalahoitoon johtavia covid-19-tautitapauksia kuin brittivariantti, käy ilmi Britannian terveysviranomaisten (PHE) tuoreesta tutkimusraportista.

Intian variantin takia Britanniassa on koronavirukseen sairastuneiden riski joutua sairaalahoitoon ollut 2,6-kertainen verrattuna brittivariantin aiheuttamiin sairaalahoitojaksoihin.

Myös Skotlannissa on huomattu Intian variantin aiheuttavan noin kaksinkertaisen riskin joutua sairaalaan.

2,6-kertainen riski joutua sairaalaan brittimuunnokseen verrattuna

Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti pitää näitä lukemia ”aika huolestuttavina”. Hän muistuttaa, että britti- eli alfavariantin tiedetään aiheuttaneen 1,6 kertaa enemmän sairaalahoidon tarvetta kuin sitä aiemmin kiertäneet virustyypit.

– Nyt Intian- eli deltavariantin on taas raportoitu aiheuttavan 2,6-kertaisen riskin joutua sairaalaan verrattuna brittivarianttiin. Suurempi merkitys voi kuitenkin olla sillä, että se tarttuu herkemmin, hän sanoo.

Tehohoitoon joutumisen riski on selvityksen mukaan 1,7-kertainen verrattuna brittimuunnoksen aiheuttamiin covid-tapauksiin.

Tiedot perustuvat 38 800:n Britanniassa sekvensoituun virusnäytteeseen ja analyysiin siitä, millaisiin tautimuotoihin ne johtivat.

Kaksi rokotusta suojaa hyvin

Kuitenkin tiedetään, että etenkin Pfizerin ja Biontechin rokotteella annetut kaksi rokotekertaa suojaavat hyvin myös Intian variantin aiheuttamalta taudilta.

Toisen annoksen jälkeen suojateho on ollut brittitutkimuksen mukaan Pfizerin ja Biontechin rokotteella 88 prosenttia ja Astra Zenecan rokotteella noin 60 prosenttia.

– Tämä Intian variantin leviäminen on asia, jonka perusteella voidaan joutua pohtimaan, pitäisikö rokotteiden välistä aikaikkunaa kiristää. Tähän kuitenkin vaikuttaa myös epidemian kehitys ja rokotteiden saatavuus, Olli Vapalahti sanoo.

Intian variantti aiheutti Kanta-Hämeessä sairaalaepidemian

Vapalahden mukaan Britanniassa määritetään virustyyppejä enemmän kuin missään muualla maailmassa, joten sieltä saatava tieto on kiinnostavaa. Virustyyppejä voidaan seurata myös nopeammin tiettyjen PCR-testien avulla, ja niitä on käytössä myös Suomessa.

Bristolin yliopiston professori ja Britannian rokotekomitean jäsen Adam Finn sanoi The Guardian -lehdelle, että vielä Intian variantin takia sairaalahoitoon joutuneiden määrä on pieni.

– Jos tämä kehitys jatkuu ja tartuntaluvut jatkavat nopeaa nousuaan, se voi lisätä ihmisten määrää, joille koituu Intian variantista vakavia seurauksia, Finn sanoi.

Suomessa Intian variantti on toistaiseksi aiheuttanut rajatut epidemiat Kanta-Hämeessä ja Keski-Pohjanmaalla. Kanta-Hämeessä se aiheutti nopeasti levinneen sairaalaepidemian, jossa yli sata ihmistä on toistaiseksi saanut koronatartunnan.

Olli Vapalahden mukaan Suomen rajoilta ja paikoin myös muista koronanäytepisteiltä virustyypin määritykseen tulleista koronavirusnäytteistä on löytynyt jonkin verran Intian virusmuunnosta.

Miksi deltavariantti on tartuttavampi?

Koronavirukset käyttävät soluja tartuttaessaan piikkiproteiinia, joka sitoutuu solukalvon reseptoriin. Prosessi edellyttää piikkiproteiinin pilkkoutumista isäntäsolun entsyymillä.

Sars-2-koronaviruksen erityispiirre on, että sen aktivoi isäntäsolussa oleva entsyymi furiini.

– Deltavariantissa furiinin pilkkoutumiskohta on mutatoitunut niin, että furiini pilkkoo sitä paremmin, mikä saattaa tehdä siitä tarttuvamman, Olli Vapalahti sanoo.

Lisäksi virus ilmeisesti tarttuu hieman paremmin reseptoriinsa.

Lue lisää: Intian virusmuunnoksen aiheuttamassa epidemiassa Kanta-Hämeessä kuollut jo 17 – ketju lähti ulkomaan matkasta, moni sairastuneista oli rokotettu

Britanniassa Intian eli deltavariantin on jo todettu yleistyneen niin paljon, että se aiheuttaa 75 prosenttia kaikista koronavirustartunnoista.

Deltavariantin aiheuttamien tapausten määrä on Britanniassa selkeässä kasvussa: viime viikolla sen aiheuttamia tartuntoja kirjattiin oli hieman alle 7 000 ja tällä viikolla luku on ollut yli 12 000, PHE tiedottaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut