Nuorten aikuisten tavoittaminen koronarokotukseen kesän aikana huolestuttaa Tampereella – ”Osa nuorista on odottanut saavansa henkilökohtaisen kutsun”

Nuoremmat ikäryhmät eivät kaikkialla ole hakeutuneet rokotuksiin aivan yhtä innokkaasti kuin vanhemmat. Ilmiö on havaittu muun muassa Tampereella.

55–59-vuotiaista tamperelaisista ensimmäisen rokotteen on nyt saanut noin 75 prosenttia ja 50–54-vuotiaista noin 70 prosenttia. Rokotuksia avataan nyt nelikymppisille vuosikerta kerrallaan.

21.5.2021 14:30

STT

Koronarokotukset ovat edenneet suuressa osassa Suomea keski-ikäisiin, paikoin jo nuorempiinkin.

Nuoremmat ikäryhmät eivät kaikkialla ole hakeutuneet rokotuksiin aivan yhtä innokkaasti kuin vanhemmat. Ilmiö on havaittu muun muassa Tampereella.

–  Alkuun olin ehkä vähän huolissani, kun ajat välillä lähtivät huonosti täyttymään alle 60-vuotiailla, kertoo Tampereen kaupungin hoitotyön päällikkö Birgit Aikio.

Tampereen kaupungin hoitotyön päällikkö Birgi Aikio muistuttaa, että yksi koronarokote ei anna riittävää suojaa. On muistettava ottaa myös tehosterokote.

Lopulta huoli on Aikion mukaan ollut "vähän turha". Kun rokotukset ovat näyttäneet etenevän hitaanpuoleisesti, tilannetta on saatu korjattua näkyvämmällä viestinnällä.

55–59-vuotiaista tamperelaisista ensimmäisen rokotteen on nyt saanut noin 75 prosenttia ja 50–54-vuotiaista noin 70 prosenttia. Rokotuksia avataan nyt nelikymppisille vuosikerta kerrallaan.

Lue lisää: Näissä paikoissa Pirkanmaalla on voinut altistua koronavirukselle: joukossa kouluja, useita ravintoloita, kuntosali ja elokuvateatteri – katso koko lista

Lue lisää: Pirkanmaalla 14 uutta koronavirustartuntaa – analysoitujen testien määrä edellispäivien tasolla

Lue lisää: Kaikki koronaviruksesta: Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut 40 prosenttia väestöstä –Suomessa 211 uutta tartuntaa ja kolme koronakuolemaa

Aikataulu ei selitä kaikkea

Koko maan tasolla ensimmäisen annoksen rokotuskattavuus on yli 70-vuotiailla 90 prosentin paikkeilla ja laskee pikkuhiljaa nuorempiin ikäryhmiin mentäessä.

Kaikkia eroja ei selitä rokotusaikataulu. Esimerkiksi Uudenmaan Lohjalla ajanvaraus aukesi 40–49-vuotiaille yhdellä kertaa, mutta rokotuskattavuus on silti 45–49-vuotiailla melkein 10 prosenttiyksikköä suurempi kuin 40–44-vuotiailla.

Kolmekymppisten ajanvaraus avattiin Lohjalla hiukan odotettua nopeammin, sillä nelikymppiset eivät ole hakeutuneet rokotuksiin yhtä aktiivisesti kuin iäkkäämmät, kertoo avosairaanhoidon ylilääkäri Tanja Nummila.

Lohjan 40–49-vuotiaista on nyt rokotettu noin 65 prosenttia. Nummila pitää tasoa hyvänä, vaikka se voisi olla vielä parempikin.

Etelä-Savossa puolestaan nuoremmatkin ovat hakeutuneet innokkaasti rokotuksiin eikä vaaraa rokotusinnon laskemisesta ole näkynyt, sanoo sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän (Essote) ylilääkäri Hans Gärdström. 35–39-vuotiaat pääsivät varaamaan rokotuksia tällä viikolla.

–  Aina kun vapautuu aikoja, kyllä niitä hyvin nopeasti varataan, Gärdström kertoo.

Nuorille viestitään somessa

Birgit Aikiolla on kesän osalta kaksi huolta: tehosterokotteet ja nuoret aikuiset.

–  Ensimmäinen rokotus ei vielä suojaa. Pitää muistaa tulla toiselle rokotukselle, Aikio korostaa.

Lisäksi huolettaa se, tulevatko nuoret aikuiset rokotuksiin.

–  Meille on tullut jopa viestiä, että nuoret odottaisivat, että heitä kutsuttaisiin rokotuksiin tekstiviestillä, Aikio kertoo.

Rokotuksista on tiedotettu henkilökohtaisesti vain iäkkäimpiä tamperelaisia. Nuorempia ikäryhmiä aiotaan tiedottaa Aikion mukaan erityisesti sosiaalisessa mediassa.

Toiveissa yli 80 prosentin kattavuus

Kovin monessa sairaanhoitopiirissä rokotukset eivät vielä ole edenneet alle 50-vuotiaisiin, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Mia Kontio.

–  Ainakaan kyselytutkimusten mukaan ei ole mitään syytä olettaa, että into kauhean laimeaksi jäisi, Kontio arvioi nuorempien ikäryhmien rokotusintoa.

Lopullista rokotuskattavuutta on Kontion mukaan tässä vaiheessa vaikea ennustaa. Hän on kuitenkin luottavainen, että yli 16-vuotiaiden parissa päästään seitsemäänkymmeneen prosenttiin, jota on pidetty kriittisenä rajana laumasuojan kannalta.

Tanja Nummila pitää 70 prosentin rokotuskattavuutta minimitasona, jolle on päästävä kaikissa ikäryhmissä.

–  Toivon, että kahdeksalla alkaviin lukuihin päästäisiin, Nummila sanoo.

Etelä-Savossa toiveena on, että vähintään 85–90 prosenttia rokotettavasta väestöstä ottaisi rokotteen, Hans Gärdström sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut