Pirkanmaan koronavirustartunnat 14.5.2021 - Koronavirus - Aamulehti

Pirkanmaalla todettiin 16 koronavirustartuntaa – Viime viikolla rikottiin vuoden testausennätys, myös alkuviikko tiivis: ”Näytemäärät ovat hurjia”

Pirkanmaalla on analysoitu sunnuntaista torstaihin yhteensä 5 751 koronavirusnäytettä. Viime viikolla testejä tehtiin ennätystahtiin, mutta vasteaika on pysynyt ripeänä, kertoo Fimlabin palvelujohtaja Anu Mustila.

Terassit täyttyivät torstaina Tampereella, kun lämpötila kipusi hellelukemiin. Rokotusten ja tartuntojen vähenemisen ansiosta myös muun muassa Valkeakosken Tietotien lukiossa päästiin toukokuun alussa viettämään penkkareita.

14.5. 8:59 | Päivitetty 14.5. 12:54

Aamulehti

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä todettiin torstaina 16 tartuntaa. Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) tiedotti uusista tartunnoista perjantaina.

Luku on tämän viikon suurin, sillä aiemmin viikolla päivittäiset tartuntaluvut ovat pysytelleet enimmäkseen alle kymmenen. Keskiviikkona 13. toukokuuta tartuntoja oli 12.

Yhteensä Pirkanmaalla on todettu epidemian alun jälkeen 4 837 tartuntaa.

Testejä analysoitu viikolla yli 5 000

Fimlab analysoi torstaina 1 326 koronavirusnäytettä. Tays saa päivittäin Fimlabissa tehtyjen testien kokonaismäärän, koska Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on yksi Fimlabin omistajista.

Näytteitä ottavat myös yksityiset toimijat, mutta ne raportoivat Taysiin vain positiiviset tartunnat, eivät koko testimääräänsä.

Koko viikon aikana Fimlab on analysoinut tällä viikolla sunnuntain ja keskiviikon välillä 5 751 koronavirusnäytettä. Testimäärät ovat olleet päivittäin suurehkoja, mutta positiivisten tartuntojen määrät ovat olleet verrattain vähäisiä.

Liikkeellä kevätflunssaa

Viime viikolla rikottiin vuoden 2021 ennätys tehtyjen koronatestien määrissä. Myös alkuviikko on ollut tiivis, kertoo Fimlabin palvelujohtaja Anu Mustila.

– Varmasti helatorstai ja kauniit ilmat pikkuisen tekevät sen, ettei ihan yhtä ahkerasti ole testeissä käyty, hän sanoo.

Mustilan mukaan liikkeellä on selvästi ollut kevätflunssaa.

– Vaikka näytemäärät ovat hurjia, meidän vasteaikamme ovat olleet ihan hyviä, hän sanoo.

Keskimäärin koronatestin tuloksen saa näytteenotosta alle vuorokaudessa. Jos näyte osuu sopivaan käsittelyerään oikeaan aikaan, tulos voi tulla alle 12 tunnissa.

Perjantaina puoliltapäivin Fimlab arvioi testitulosten vasteajan olevan 15 tuntia. Vasteaika tarkoittaa aikaa koronanäytteenotosta tuloksen saamiseen.

Päivitys 14.5.2021 kello 12.33: Lisätty juttuun Fimlabin palvelujohtajan Anu Mustilan kommentit.

Lue lisää: Ravintolarajoitukset kevenivät: Ovet saa pitää avoinna iltaan saakka – ”Henkilökunta on ollut äärettömän kovilla”

Lue lisää: Kaikki koronaviruksesta: Suomessa on todettu 154 uutta koronavirustartuntaa – Katri Kulmunilla koronatartunta

Lue lisää: Terassit täyttyivät Tampereella ja elohopea kipusi ennätyskorkealle: "Tätä päivää on odotettu pitkään"

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: