Nämä rajoitukset Pirkanmaalla ovat nyt voimassa - Koronavirus - Aamulehti

Nämä rajoitukset Pirkanmaalla ovat nyt voimassa: Museot ja kirjastot auki, koolla saa olla 10 henkeä – Pirkanmaa on nyt epidemian kiihtymisvaiheessa, tätä se tarkoittaa

Koronanyrkki kertoo ensi viikolla 11. toukokuuta uimahalleja, kylpylöitä, yleisiä saunoja ja aikuisten harrastustoimintaa koskevien rajoitusten mahdollisesta purkamisesta.

Kirjastot aukevat jälleen. Muun muassa huvipuistojen kohtalosta päätetään koronayrkissä ensi viikolla.­

3.5. 6:00 | Päivitetty 4.5. 16:28

Aamulehti

Museoiden ja kirjastojen koronarajoitukset lievenivät Pirkanmaalla 4. toukokuuta. Pirkanmaan koronanyrkki päätti, että maakunnan museot ja kirjastot voidaan avata hygieniaohjeita noudattaen. Kirjastoista on voinut tähänkin asti nopeasti noutaa ja palauttaa aineistoa.

Kokoontumisia koskevat koronarajoitukset ja -suositukset lievenivät vappuna.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston uuden rajoituksen mukaan yleisötilaisuuksien ja yleisten kokouksien henkilömäärä on Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella nostettu 1. toukokuuta alkaen kuudesta hengestä kymmeneen.

Rajoitus koskee kokoontumisia niin sisä- kuin ulkotiloissakin. Se on voimassa 16. toukokuuta asti.

Yli kymmenen hengen yksityistilaisuuksiakaan ei suositella järjestettäväksi Pirkanmaalla. Syntymäpäivien, valmistujaisten, hautajaisten, illanistujaisten ja muiden yksityistilaisuuksien järjestämistä suositellaan harkittavan tarkkaan. Jokaisen perhe- ja ystäväpiirin on hyvä miettiä, ovatko tapaamiset tarpeellisia ja miten ne voidaan järjestää turvallisesti.

Pienissäkin tilaisuuksissa suositellaan käytettäväksi maskeja, jos turvaväleistä ei voida pitää huolta.

Koronanyrkki pohtii ensi viikolla 11. toukokuuta ylioppilasjuhlinnan kohtaloa.

Aikuisten ryhmäharrastukset suljettu vielä ainakin viikon

Lasten ja nuorten harrastustoiminnan koronarajoituksiin tuli helpotuksia 4. toukokuuta. Vuonna 2002 ja myöhemmin syntyneet lapset ja nuoret voivat aloittaa lajinmukaisen harjoittelun ulkoliikunnassa ilman ryhmäkokorajoitusta tai turvavälejä. Turnauksia tai otteluita ei kuitenkaan suositella edelleenkään pidettävän.

Aikuisten muut ryhmäharrastukset on suljettu sisätiloissa 9. toukokuuta asti, ellei harrastustoimintaa voida toteuttaa etäyhteyksillä. Koronanyrkki pohtii rajoitusten osittaista purkamista 11. toukokuuta pidettävässä kokouksessa.

Alle 12-vuotiaiden ohjatussa ulkoryhmäliikunnassa voi harjoitella lajinomaisesti ilman turvavälejä ja rajoitusta ryhmän koosta. Kilpailutoiminta ei ole mahdollista.

Myös alle 12-vuotiaiden kansalais- ja työväenopiston opetus sekä taiteen perusopetuksen ryhmätoiminta on sallittua.

Aikuisten ryhmät ovat suljettuina, ellei opetusta voida toteuttaa etäopetuksena, mutta yksilöopetus voi jatkua vanhempienkin ikäryhmissä. Esimerkiksi soittotunteja, joissa paikalla on opettaja ja oppilas, voidaan järjestää myös lähiopetuksena.

Jos rajoituksia ei jatketa, kylpylät, uimahallit, yleiset saunat, kauppakeskusten yleiset oleskelutilat, huvipuistot ja sisäleikkipuistot voivat aueta 16. toukokuuta jälkeen. Nyrkki pohtii asiaa 11. toukokuuta.

Kolme tasoa

Koronavirusepidemian luokittelussa on käytössä kolme tasoa. Pirkanmaa on kiihtymisvaiheessa.

Perustaso: Epidemia ei kasva. Tartuntojen ilmaantuvuus on alhainen. Ajoittaiset tartuntaketjut ovat hallittavissa, altistuneet ovat pääsääntöisesti jäljitettävissä eikä merkittävää leviämistä tunnettujen ryppäiden ulkopuolelle havaita. Uudet tapaukset ovat yksittäistapauksia tai ne todetaan pääosin karanteenissa jo olevilla.

Kiihtymisvaihe: Epidemia kiihtyy, ja esiintyy tartuntaketjuja. Esiintyy joukkoaltistumisia, mutta tartunnan lähteet ovat pääsääntöisesti selvitettävissä ja tartuntaketjut katkaistavissa. Sairaalahoidon tarpeeseen pystytään vastaamaan ilman erityistoimia. Tartuntojen alueellinen 7 vuorokauden tapaussumma on 10–15 / 100 000 asukasta, mutta 14 vuorokauden tapaussumma ei ylitä tasoa 25 / 100 000 asukasta. Positiivisten näytteiden osuus on suurempi kuin 1 prosentti.

Leviämisvaihe: Epidemian kasvu nopeutuu, ja tapaukset leviävät väestössä. Jäljitys vaikeutuu. Alle puolet tartunnanlähteistä on selvitettävissä, sairaalahoidon tarve kasvaa ja tehohoitojaksojen määrän ennustetaan lisääntyvän. Tartuntojen alueellinen 7 vuorokauden tapaussumma on enemmän kuin 15 / 100 000 asukasta ja 14 vuorokauden tapaussumma on enemmän kuin 25–50 / 100 000 asukasta vähintään kahtena peräkkäisenä viikkona. Positiivisten näytteiden osuus on suurempi kuin 2 prosenttia.

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö

Sairaalavierailut sallittuja

Pirkanmaalla noudatetaan hallituksen kansallista etätyösuositusta.

Vierailut sairaaloissa ja terveyskeskusten vuodeosastoilla on pääosin sallittu. Synnyttäjällä voi olla mukanaan puoliso tai yksi tukihenkilö.

Myös sosiaalihuollon yksiköissä sekä hoiva- ja asumispalveluyksiköissä vieraileminen on sallittua ohjeita noudattaen.

Ravintoloissa rajoituksia kesäkuun loppuun

Valtioneuvosto rajoittaa asetuksellaan ravintoloiden aukioloa, anniskeluaikaa ja asiakaspaikkamäärää pahimmilla epidemia-alueilla kuten Pirkanmaalla 30. kesäkuuta asti.

Anniskelu on ravintoloiden tiloissa sallittua kello 9–17.

Ruokaravintolat saavat olla auki kello 19 asti. Niillä saa sisätiloissa olla käytössä vain puolet asiakaspaikoista.

Anniskeluravintoloiden pitää sulkea ovensa kello 18. Niillä saa olla sisätiloissa käytössä kolmasosa asiakaspaikoistaan.

Yli 12-vuotiaille suositellaan kasvomaskeja

Kasvomaskin käyttöä suositellaan Pirkanmaalla yli 12-vuotiaille julkisessa liikenteessä ja takseissa sekä muun muassa peruskoulussa, toisen asteen oppilaitoksissa, yliopistossa ja korkeakouluissa, kaikilla työpaikoilla kaikissa kohtaamisissa sekä työpaikalla liikuttaessa, sisäliikunnassa sekä kaupoissa ja virastoissa.

Maskia pitää käyttää myös, kun matkustaa koronavirustestiin ja jos joutuu välttämättä liikkumaan kodin ulkopuolella ennen kuin saa negatiivisen testituloksen tai kun on ulkomailta saapuessaan omaehtoisessa karanteenissa.

Päivitys 4.5.2021 kello 16.26: Päivitetty tiedot koronanyrkin kokoontumisen jälkeen.

Korjaus 5.5.2021 kello 11.15: korjattu päivämäärä huvipuistojen ja kylpylöiden suositellusta sulkemisajasta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?