Voiko maskista luopua, kun on saanut rokotteen? Infektiolääkäri vastaa - Koronavirus - Aamulehti

Voiko kasvomaskista luopua jo ensimmäisen rokotuksen jälkeen? Taysin infektiolääkäri: ”Voi hyvin olla, että maskien käyttö jää tavaksi”

Infektioyksikön ylilääkäri Jaana Syrjänen muistuttaa, että jopa kaksi rokotusannosta saanut voi sairastua itse ja tartuttaa muita. Hänen mukaansa voi myös olla, että maskien käyttö on tullut osin jäädäkseen.

Infektiolääkäri Jaana Syrjäsen mukaan kasvomaskin käyttöä ei ole syytä lopettaa, vaikka olisi saanut ensimmäisen annoksen koronavirusrokotetta.

20.4. 6:00

Aamulehti

Useat lukijat ovat ottaneet Aamulehteen yhteyttä tehtyään saman havainnon: kaupoissa kävijöiden kasvoilla on näkynyt aiempaa harvemmin kasvomaskeja.

Kysyimme Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) infektioyksikön ylilääkäri Jaana Syrjäseltä, mitä kasvomaskien käytöstä tulisi tietää nyt rokotusten ollessa käynnissä.

Onko lukijoiden raportoimasta ilmiöstä kiirinyt havaintoja Taysiin, ylilääkäri Jaana Syrjänen?

– Ei ole. On harmillista, jos näin tapahtuu.

Jos kyse on siitä, että ensimmäisen rokoteannoksen saaneet luopuvat maskin käytöstä, onko se ok?

– Yhden rokotteen jälkeen ei voi luopua turvatoimista – ei maskista, eikä käsihygieniasta tai turvaväleistä. Tämä on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksenkin virallinen kanta.

– Meillä on ollut hoidossa koronan takia henkilöitä, jotka ovat saaneet kuukauden sisällä ensimmäisen rokoteannoksen.

Lue lisää: Tays kertoo, että koronatartuntoja on voitu saada lyhyissäkin kontakteissa myös ulkona: ”Siinä tulee ajatus, että jos on kuitenkin kohdattu”

Ylilääkäri Hanna Nokynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoi viime viikolla järjestetyssä rokoteinfossa, että rokotetut eivät todennököisesti levitä virusta. Eikö tämä pidä paikkaansa?

– Kaksi rokoteannosta saanut on suojassa vaikealta taudilta, mutta voi sairastua lievään tai oireettomaan tautiin ja tartuttaa taudin rokottamattomaan, jos kyse on esimerkiksi Etelä-Afrikan variantista. Sille rokotteet eivät tuo täydellistä suojaa.

– Jos rokotettu on oireeton, riski tartuttaa on varmasti hyvin pieni.

Milloin kasvomaskin käytön voi lopettaa?

– Sitten kun kaikki ovat saaneet kaksi rokoteannosta, maskeista voidaan luopua. Vaihtoehtoisesti maskien käyttö voidaan lopettaa, jos epidemiologinen tilanne on niin hyvä, että tautia ei käytännössä ole. Tällainen tilanne voi syntyä eri aikaan eri maakunnissa.

– Voi hyvin olla, että maskien käyttö jää tavaksi silloin, kun on hengitystieinfektion oireita.

Onko mitään, mitä yhden rokoteannoksen saanut voi tehdä toisin kuin ennen rokottamista?

– Ei oikeastaan, mutta itse jokainen arvioi oman riskinsä. Rokotteen saanut voi saada oireisenkin taudin ja tartuttaa sen edelleen rokottamattomaan. Jos altistuu virukselle, joutuu yhä karanteeniin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos