Suora lähetys kello 16.30: Hallitus neuvottelee exit-suunnitelmasta - Koronavirus - Aamulehti

Hallitus jatkaa exit-suunnitelman käsittelyä tänään

Hallitus neuvotteli keskiviikkona koronarajoitusten purkamista hahmottelevasta exit-strategiasta. Pääministeri kuvaili käytyä keskustelua hyväksi. Suunnitelmaluonnoksen käsittely jatkuu torstaina.

Hallitus neuvottelee jälleen keskiviikkona Säätytalolla. Pääministeri Sanna Marin (sd.) saapumassa hallituksen neuvotteluihin 31. maaliskuuta.­

7.4. 16:16 | Päivitetty 8.4. 10:30

Aamulehti

Hallitus kokoontui keskiviikkona Helsingin Säätytaloon arvioimaan koronatilannetta ja rajoitustoimia. Neuvottelut päättyivät keskiviikkona kello 22.30 ja ne jatkuvat tänään torstaina.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi illalla hallituksen käyneen ”hyvän keskustelun” rajoitusten hallitusta ja asteittaisesta purkamisesta eli niin sanotusta exit-suunnitelmasta.

Neuvottelut jatkuvat torstaiaamuna kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa. Lisäksi exit-suunnitelmasta tullaan Marinin mukaan järjestämäänerillinen keskustelu työmarkkinajärjestöjen ja kuntatoimijoiden kanssa.

–Haluamme myös kuulla yhteiskunnan eri toimijoiden näkemyksiä suunnitelmasta ja siksi avaamme perjantaina aineiston viikon mittaiselle kommenttikierrokselle, Marin kirjoitti neuvottelujen päätyttyä Twitterissä.

Hallitus ei vielä keskiviikkona julkistanut exit-suunnitelman yksityiskohtia tai päivämääriä siitä, milloin rajoituksia alettaisiin purkaa.

Askelmerkit olemassa

Keskiviikon neuvotteluihin ensimmäisten joukossa saapunut Marin totesi, että mahdollisuuksia purkaa rajoitustoimia voidaan arvioida viikoittain tai kuukausittain.

Pääministerin mukaan nyt seurataan epidemiologista tilannetta, ilmaantuvuuslukua, tartuttavuuslukua, rokotusten edistymistä ja kausivaihtelun mahdollista vaikutusta.

Keskiviikkona käsitelty exit-suunnitelma purkaisi rajoituksia Marinin mukaan käänteisessä järjestyksessä. Ensin purettaisiin siis poikkeusolot ja sen jälkeen valtakunnalliset ravintolarajoitukset.

Marinin mukaan on toivoa siitä, että toukokuussa Suomea olisi saatu jo paljolti auki.

Hän sanoo olevansa toiveikas sen suhteen, että kesäkuussa tautilanne olisi jo niin hyvä, että tapahtumatoimintaa voitaisiin avata laajamittaisesti. Luvassa voi Marinin mukaan olla myös ”tavallinen juhannus”.

–Askelmerkit on olemassa siihen, miten avaamista voisi tehdä, Marin totesi.

Etusijalla lapset

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) kommentoi ravintolarajoitusten purkamisen riippuvan siitä, ollaanko alueilla epidemian kiihtymis- vai leviämisvaiheessa.

Opetusministeri Jussi Saramon (vas.) mukaan rajoitusten purkamisessa etusijalla ovat lapset ja nuoret.

– Ensisijaisten aikuisten kontakteja pitää vähentää. Tätä tukevat myös THL:n lausunnot, Saramo totesi.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) totesi, ettei nykyinen valmiuslaki vastaa nykyisenlaista pandemiaa. Hänen mukaansa laki pitäisi pistää remonttiin.

Asteittain pois

Helsingin Sanomat kertoi jo aiemmin keskiviikkona, että hallituksen tavoitteena olisi päättää poikkeusolot huhtikuussa ja purkaa rajoituksia asteittain huhti-elokuussa. HS pohjaa tietonsa näkemäänsä suunnitelmaluonnokseen.

Lisäksi lehti kertoo, että suunnitelmissa olisi avata ravintolat rajoitetusti huhtikuussa.

Julkisia ja yksityisiä tiloja voitaisiin avata toukokuussa ja kokoontumisrajoituksia lieventää asteittain kesä-elokuussa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?