Ratinan massarokotuspisteeseen muodostui jättimäinen jono, katso kuvat ja video – Ylilääkäri: oli odotettavissa, tästä se johtuu - Koronavirus - Aamulehti

Ratinan massarokotuspisteeseen muodostui jättimäinen jono, katso kuvat ja video – Ylilääkäri: oli odotettavissa, tästä se johtuu

Ratinan rokotuspiste ruuhkautui tiistaina iltapäivällä, vaikka rokotukseen pääsee vain ajanvarauksella. Vastaanottotoiminnan ylilääkäri Kati Myllymäki sanoo, että tilanne oli odotettavissa.

Rokotusjono oli pitkä Ratinassa kello 13 tiistaina. ­

6.4. 14:45 | Päivitetty 7.4. 8:04

Aamulehti

Tampereen Ratinan massarokotuspisteelle muodostui valtava jono tiistaina. Aamulehti sai asiaan liittyen useamman yhteydenoton iltapäivän aikana.

Yksi yhteydenottajista kertoo Aamulehdelle, että hän saapui rokotusjonoon tiistaina kello 12.05 ja hänen vuoronsa koitti tuntia myöhemmin kello 13.05.

Hän kertoo, että hänen saapuessaan jonoon, rokotusjono ulottui Ratinan kauppakeskuksen pysäköintihallin oville saakka. Pituutta jonolla oli hänen mukaansa lähes 200 metriä.

Katso video paikalta:

Hän kertoo, että iäkkäimmille henkilöille tuotiin paikalle tuoleja tai penkkejä. Huonokuntoisimmat päästettiin jonon ohi.

”Oli tiedossakin”

Tampereen vastaanottotoiminnan ylilääkäri Kati Myllymäki kertoo, että ajoittainen jonoutuminen johtui uuden rokotuspolun ottamisesta käyttöön eli 65–69-vuotiaiden riskiryhmä 2:n rokotusten alkamisesta.

– Siellä on nyt niin sanotusti uutena riskiryhmän rokotukset. Ihmisiltä on tarkastettu ennen rokotusta, että he kuuluvat riskiryhmään, Myllymäki sanoo.

– Oli ehkä tiedossakin, että ensimmäiset päivät riskiryhmien rokotuksissa voivat olla haastavampia.

Myllymäki sanoo, että iän puolesta rokotettavien ohjaaminen rokotettavaksi on ollut ripeämpää, koska iän tarkistaminen on ollut nopeampaa.

Sisälle otetaan 50 ihmistä kerrallaan.

– Pääosin ihmiset tulevat ennen omaa rokotusaikaansa. Joihinkin aikoihin ihmisiä on osunut enemmän, Myllymäki sanoo.

Myllymäki sanoo, että nyt tavoitteena on seurata jonotilannetta tarkemmin. Työntekijät on koulutettu useisiin tehtäviin, joten esimerkiksi rokotteen Comirnaty-rokotteen laimentamista tekevät voivat tilanteen mukaan siirtyä myös rokottamaan.

Kymmenien metrien jono kulki tiistaina iltapäivällä Ratinan sadionin vierustalla. ­

Keskiviikolle aikoja

Ratinassa annetaan tyypillisesti päivässä noin 750 rokotetta. Tiistaina rokotteita annettiin hieman tavallista vähemmän, kun piste aukesi tiistaina kymmeneltä kello kahdeksan sijaan. Myllymäki arvioi, että rokotteita annetaan tiistaina noin 500.

Rokotusten järjestäminen ei ole yksinkertaista, koska Pirkanmaalle saadut rokotemäärät vaihtelevat viikoittain. Tieto tulevista rokotemääristä saadaan viikon varoitusajalla.

Myös vaihtelu varausten välillä on suurta. Kun tiistaina monet riskiryhmiin kuuluvat tulivat rokotettavaksi, keskiviikolle aikoja on yhä jäljellä.

Riskiryhmä 2

Henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila:

Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma

Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)

Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila

Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen

Vaikea krooninen maksasairaus

Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta

Uniapnea

Psykoosisairaus

Sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)

Lähde: THL ja Tampereen kaupunki.

Aamulehti sai jonoista useita yhteydenottoja tiistaina. Osa oli jonottanut jopa tunnin. ­

Korjattu 6.4. kello 16.40, että Ratinassa rokotetaan nyt 65–69-vuotiaita riskiryhmään 2 kuuluvia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?