Hallitus neuvottelee koronaepidemian hillitsemisestä 24.2.2021 - Koronavirus - Aamulehti

Hallitus kokoontui neuvottelemaan siirtymisestä koronastrategian tasolle kaksi – pääministeri Marin ei antanut ennakkoon kommentteja

STT:n tietojen mukaan kakkostasolle siirtyminen ei riittäisi kauaa tilanteen pitämiseksi hallinnassa. Kakkostaso tarkoittaa, että leviämisvaiheen suosituksia ja rajoituksia voidaan soveltaa koko maahan.

Pääministeri Sanna Marin saapui hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle 10. helmikuuta 2021. Tuolloin pohdittiin covid-19-tautitilannetta, rokotetilannetta ja testausstrategian päivitystä. Hallitus kokoontuu jälleen tiistaina 23. helmikuuta neuvottelemaan koronavirustilanteesta.

23.2. 16:43 | Päivitetty 24.2. 18:41

Helsinki

Hallitus on kokoontunut keskiviikkona illalla Säätytaloon neuvottelemaan koronaepidemian hillitsemisestä. Odotettavissa on, että hallitus päättää siirtymisestä päivitetyn koronastrategian tasolle kaksi.

Kakkostasolla voidaan ottaa käyttöön valtakunnallisesti tai alueellisesti lisätoimia, kuten esimerkiksi pienentää kokoontumisrajoitusten suurinta sallittua henkilömäärää. Koko maassa voidaan myös ottaa käyttöön laajin mahdollinen etätyösuositus ja maskisuositus. Tasolla kaksi peruskoulun yläluokat voivat myös siirtyä etäopetukseen.

Pääministeri Sanna Marin ei saapunut Säätytalon portaille kommentoimaan tilannetta medialle ennen neuvottelujen alkua. Hallitus tiedottaa neuvottelujen tuloksista myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti sanoi säätytalolle saapuessaan, että Helsinki ja muu Uusimaa ovat niin hankalassa asemassa ja tilanne on niin vakava, että poikkeustilakin on nyt mahdollinen.

STT:n tietojen mukaan hallituksen sisällä pohditaan, riittääkö edes kakkostasolle siirtyminen pitämään kovinkaan kauan kurissa taudin leviämistä. Syynä on erityisesti Uudenmaan paheneva koronatautitilanne. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kakkostasoa vastaavat rajoitukset ovat jo pitkälti käytössä, joten paljon kiristysvaraa ilman kolmostasolle siirtymistä ei ole.

Tiettävästi myös Lapin tilanne huolettaa hallitusta. Tilanne on kenties pahempi kuin julkisuudessa on annettu ymmärtää. Lapissa vierailevien, toisilta alueilta kotoisin olevien matkailijoiden tartunnat eivät näy Lapin rekisterissä.

Opetusministeri Jussi Saramo: Tilanne on räjähdysherkkä

Opetusministeri Jussi Saramo (vas.) kertoi säätytalolle saapuessaan, että päätöksiä tehdään tänään monella eri tasolla.

– Tilanne on tosi räjähdysherkkä. Tautimäärät on saatava pienemmiksi, hän totesi.

Hänen mukaansa tilanne on virusmuunnosten takia jopa uhkaavampi kuin viime keväänä.

– Rajoitusten tulee kohdistua enemmän aikuisiin kuin lapsiin ja nuoriin, Saramo totesi.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson: Kuntavaalit pidetään

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) sanoo, että THL:n arvio on ensisijainen pohja päätöksille.

– Lähden siitä, että sen tänään kuulemme, ja siltä pohjalta sitten päätämme asiasta.

Kuntavaaleista ministeri toteaa, että tämän hetken tietojen mukaan vaalit pidetään.

9. maaliskuuta pitää ehdokaslistojen olla valmiina, joten sitä ennen on päätös vaalien mahdollisesta siirrosta tehtävä, Henriksson sanoo.

Koronastrategiassa on kolme tasoa

Hallitus pyrkii torjumaan koronaepidemiaa hybridistrategialla, jossa on kolme tasoa.

Taso 1

Tämänhetkisellä tasolla kaikille epidemian leviämisvaiheessa oleville alueille suositellaan leviämisvaiheen toimenpiteiden käyttöönottoa täysimääräisesti.

Taso 2

Tasolle 2 voidaan siirtyä epidemian nopean kiihtymisen tai virusmuunnoksen leviämisen uhan perusteella. Tasolle 2 siirtyminen edellyttää valtioneuvoston puoltoa.

Leviämisvaiheen suosituksia ja toimia suositellaan koko maahan tai Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvion mukaisesti tietyille alueille. Maksimaalinen etätyösuositus ja laajin maskisuositus voimaan laajasti.

Lisätoimenpiteitä voidaan ottaa käyttöön koko maassa tai alueellisesti. Lisätoimet voivat perustua esimerkiksi tartuntatautilain muutokseen, jonka mukaan elinkeino- ja harrastustoimintaan voidaan asettaa alueellisia rajoituksia.

Taso 3

Tasolle 3 voidaan siirtyä, kun muut toimet eivät enää riitä ja terveydenhuollon kantokyky uhkaa ylittyä. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan kyseessä on äärimmäinen toimenpide.

Välttämättömät liikkumisrajoitukset mahdollisia, jos kaikki leviämisvaiheen toimenpiteet on jo otettu käyttöön. Liikkumisrajoitusten asettaminen vaatii, että hallitus julistaa poikkeusolot ja käyttöön otetaan valmiuslaki tai erillislaki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: