”Tilanne on hirvitys” – Rauman telakan lähes koko henkilöstö karanteeniin, 240 tartunnan saanutta eristyksessä - Koronavirus - Aamulehti

”Tilanne on hirvitys” – Rauman telakan lähes koko henkilöstö karanteeniin, 240 tartunnan saanutta eristyksessä

Koronaepidemiaa yritetään hillitä Raumalla tiukentamalla eristys- ja karanteenimääräyksiä. RMC:n telakan henkilöstö on miltei kokonaan määrätty nyt karanteeniin.

22.2. 10:03

Rauma

Terveydenhuollon viranomaiset ovat määräyksellään asettaneet satoja Rauma Marine Construction Oy:n telakan tuotantotyöntekijöitä karanteeniin. Päätöksestä tiedotti Rauman kaupunki sunnuntaina.

Karanteenimääräys koskee lähes koko 800-päistä tuotantohenkilöstöä. Karanteenit lasketaan alkaneeksi viimeisestä mahdollisesta altistumispäivästä lähtien.

Aikaisemmin karanteeniin on jo asetettu näistä noin 160 henkilöä. Jokaiselta karanteeniin asetetulta otetaan koronavirusnäyte uudelleen ennen karanteenin päättymistä ja mahdollista työhön paluuta.

Edellisviikonlopun ja viime viikon aikana noin 1 000 telakalla työskennellyttä testattiin koronaviruksen varalta. Tartuntoja ilmeni kaikkiaan noin 240. Tartunnan saaneet on asetettu eristykseen. Sairastuneita ei tällä hetkellä ole sairaalahoidossa.

Telakkayhtiö Rauma Marine Constructions ja telakalla toimivat alihankintayritykset ovat tarkentamassa työskentelyyn liittyviä turvallisuussuunnitelmiaan ja täydentävät näitä myös karanteenin ja eristyksen aikaisin toimin, joiden avulla pyritään varmistamaan työntekijöiden ruokailu-, asumis-, ja kuljetusjärjestelyt terveysturvallisella tavalla sekä estämään jatkotartunnat.

Karanteeni- ja eristysmääräyksen rikkominen on rikoslaissa säädetty rangaistavaksi. Karanteeneja valvova tartuntatautiviranomainen voi tehdä poliisille virka-apupyynnön, jos on syytä epäillä, että karanteenimääräyksiä rikotaan.

Telakan alueella ei tällä hetkellä tehdä tuotannollista työtä. Tiloissa suoritetaan siivouksia ja desinfiointeja, joiden lisäksi ylläpitävät työt sekä valvonta jatkuvat. Telakan tuotannon avaamisesta RMC ilmoittaa myöhemmin, kun siihen on edellytykset olemassa.

Sunnuntaina 22. helmikuuta käytyyn neuvotteluun osallistui sairaanhoitopiirin infektioyksikön lisäksi myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja aluehallintoviraston edustajat sekä Rauman kaupunginjohtaja.

Telakan tilannetta arvioidaan seuraavaksi maanantaina 22. helmikuuta.

Koronavirusinfektion tavanomaisin itämisaika on noin 4-5 vuorokautta, mutta se vaihtelee 1–14 vuorokauden välillä. Jos altistuneella on vähäisiäkin oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, kuumetta, haju- tai makuhäiriötä tai joissakin tapauksissa ripulia, on tärkeää hakeutua testiin viiveettä. Testillä ei kuitenkaan voi lyhentää karanteeniaikaa.

RMC:n tuotanto toistaiseksi seis

Rauma Marine Constructions Oy:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa sanoo, ettei telakan tuotannon jatkaminen ole nyt mahdollista. Laivanrakennus pysäytettiin viime perjantaina, kun yhtiön oma ja verkostoyritysten henkilöstön koronatestit saatiin tehtyä.

Heinimaan mukaan tartuntojen ja karanteenissa olevien määrästä sekä karanteenimääräyksistä seuraavan, ettei edellytyksiä tuotannon jatkamiselle ole. Hän ei arvioi, kuinka pitkä tauosta tulee.

– Tilanne on vakava ja hankala, oikeastaan hirvitys, hän sanoo.

Viikonvaihteessa telakan tiloja tehosiivottiin ja desinfioitiin, mutta ratkaisevaa on työntekijäkunnan toipuminen tartunnoista ja vapautuminen karanteenista.

– Ehdottoman tärkeää on, että ennen työhön paluuta, että palaajilla on puhtaat testit ja, ettei tartunnat palaa telakalle, Heinimaa lisää.

Telakkayhtiö pyrkii yhteistyössä verkostoyritystensä ja viranomaisten kanssa tehostamaan työntekijöiden suojautumista ja rajoitusten noudattamista ei vain telakalla, vaan ennen muuta asumisessa ja muussa arkielämässä.

Heinimaa jakaa näkemyksen, että merkittävä osa telakan tartuntaryväksestä on peräisin matkatyöntekijöiden tiiviistä yhteisasumisesta. Tästä kertoo se, että RMC:n oman henkilökunnan keskuudessa on tartuntoja vain muutamia. Heitä on yhteensä noin 200.

Noin 800:sta verkostoyritysten työntekijästä on ulkomailta Heinimaan arvion mukaan noin puolet.

Heinimaa torjuu spekulaation, että siirtymiset Meyerin Turun telakan ja Rauman välillä olisivat aiheuttaneet virusryväksen. Hän perustelee tätä sillä, että työpaikkaa vaihtavan on esitettävä negatiivinen testitulos ja

– Nyt keskitymme siihen, että työntekijöiden terveys ja epidemian hallintaan saaminen ovat etusijalla. Sitten voimme arvioida tuotannon avaamista ja taloudellisia vaikutuksia. Tilanne on kyllä hankala, Heinimaa toistaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut