Ministeri Kiurun mukaan esitys pakkotesteistä rajoilla voi edetä eduskuntaan perjantaina, ravintolarajoituksia pohditaan jo keskiviikkona - Koronavirus - Aamulehti

Ministeri Kiurun mukaan esitys pakkotesteistä rajoilla voi edetä eduskuntaan perjantaina, ravintolarajoituksia pohditaan jo keskiviikkona

Hallitus pohtii Säätytalolla myös, milloin yrittäjien toimintaa kannattaa rajoittaa, kun uudet koronavaltuudet tulevat pian käyttöön.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kuvattiin Tampere-talossa 19.elokuuta 2020. Hän kävi Tampereella tuolloin sote-uudistukseen liittyvällä vierailulla.

16.2. 20:10

Pitkään valmistelluista pakkotesteistä rajoilla annetaan perjantaina hallituksen esitys. Näin uskoo perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.). Häneltä kysyttiin esityksen valmistelun etenemisestä ennen hallituksen tiistai-iltana alkanutta koronaneuvottelua.

– Itse elän toivossa.

Kiuru on pyytänyt ylimääräistä valtioneuvoston kokousta perjantaille.

– Tarkennettavaa vielä on, mutta jos suinkin virkakunta pystyy, saisimme rajalain silloin eteenpäin, Kiuru sanoi.

– Koko kansakunnan sietokyvyn kannalta on tärkeää saada laki aikaan, Kiuru sanoi.

Kiurun mukaan rajoille on jo rakennettu saumaton toimintatapa, mistä hyvänä esimerkkinä on Helsinki–Vantaan lentokenttä, mutta Helsingin satamissa riittää vielä töitä.

– Odotan aluehallintovirastojen mukaantuloa kokonaisuuden hoitamiseen rajoilla, Kiuru sanoi.

Oikeuskansleri Tuomas Pöystinkään mukaan ei ole mahdotonta, että lakiehdotus pakkotesteistä rajoilla etenisi jo perjantaina eduskuntaan.

– Tärkeintä on, että laki saadaan, Pöystikin sanoi.

– Säädösten tulee kuitenkin olla tarkkarajaisia ja täsmällisiä. Kun alueellisille viranomaisille annetaan toimivaltaa, pitää pykälien olla selkeitä, Pöysti korosti.

Pöystin mukaan laki perustuu terveystutkimuksiin ja testitodistuksiin, jolloin ei mentäisi poikkeuslakityyppisiin ratkaisuihin.

Lyheneekö anniskeluaika?

Keskiviikkona sosiaali- ja terveysministerit pohtivat myös mahdollisia uusia ”aikuisten” rajoituksia, jotka koskisivat esimerkiksi ravintoloitten toiminnan tiukennuksia. Käytännössä ne voisivat tarkoittaa aukiolo- ja/tai anniskeluaikojen lyhentämistä.

Nykyiset ankarimmat ravintolarajoitukset päättävät anniskelun kello 22 ja sulkevat ravintolat kello 23.

Kiurun mukaan sen jälkeen, kun laajempi tartuntatautilain uudistus saadaan eduskunnasta, voidaan myös päättää tarkemmin hallituksen hybridistrategian muutoksista.

– Tänään suunnitellaan tulevaa, Kiuru sanoi.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus kokoontui tiistai-iltana noin kello 17.30 Helsingin Säätytalolle pohtimaan, miten se päivittää Suomen koronastrategiaa, kun eduskunta todennäköisesti hyväksyy keskiviikkona uuden tartuntatautilakiesityksen.

Lain on tarkoitus tulla voimaan 1. maaliskuuta.

Sen jälkeen kunta tai aluehallintovirasto voisi viimeisenä keinona panna kiinni muun muassa liikunta- ja urheilutiloja, uimahalleja, tanssi-, kuorolaulu- ja harrastajateatteritiloja, huvi- ja teemapuistoja, tivoleita, eläintarhoja, sisäleikkipaikkoja sekä kauppakeskusten yleisiä oleskelutiloja pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulun niihin.

Tiistain kokouksen listalla ovat myös rokotustodistuksen valmistelu sekä yleinen tilannekatsaus taudin kulkuun.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan mahdollisimman nopeasti pitäisi nyt löytää uusia ratkaisuja tapahtumien järjestäjien tukeen esimerkiksi juuri rokotustodistusten avulla. Ohisalo otti itse esille tapahtuma-alan ahdingon tullessaan neuvotteluun.

– Hätähuuto on kuultu, mutta kustannustuet eivät ole auttaneet tapahtuma-alaa tarpeeksi, Ohisalo sanoi.

Ala tarvitsee Ohisalon mukaan selkeämmin tiedon siitä, millainen tulevaisuudennäkymä sillä on.

– Valmistaudutaan siihen, että tilanne voi pahentua, luonnehti kokouksen asialistaa puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) saapuessaan Säätytalolle.

Kaikkosen mukaan kasarmialueillakin on jonkin verran todettu koronavirustartuntoja, mutta tilanne on hänen mukaansa hallinnassa eli koronan torjunnassa on onnistuttu hyvin.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan hallitus pohtii tiistain kokouksessaan muun muassa, mitä toimia alueilla voitaisiin ottaa käyttöön jo nyt, kun Suomi ei ole ainakaan vielä hallituksen tammikuussa määrittelemällä pahemmalla kakkostasolla.

Tuolloin koko maassa on tarkoitus ottaa käyttöön samat rajoitukset riippumatta siitä, mikä alueen tilanne on. Kolmostasolla otetaan käyttöön valmiuslaki ja mahdollisesti myös ulkonaliikkumiskielto.

Todennäköisesti hallituksen ohjeessa tullaan painottamaan ensi alkuun liikuntatoimien ja kauppakeskusten yleisten tilojen rajoittamista.

Uuden lain mukaan yksityisten yrittäjien tilan voisi sulkea kahdeksi viikoksi kerrallaan ja vain laissa erikseen määritellyssä koronaviruspandemian vaiheessa olevalla alueella.

Lakiin tulisi kirjaukset kauppojen hygieniamääräyksistä. Jos määräyksiä ei totella, vihoviimeisenä keinona viranomaisilla on myös mahdollisuus sulkea kauppa määräajaksi.

Lakiesityksen mukaan matkustajille tulee myös tarjota mahdollisuus riittävän hygieniatason ylläpitämiseen liikennevälineessä. Ääritilanteessa henkilöliikenteessä voitaisiin matkustajamäärä puolittaa enimmäismäärästä.

Suurin osa Suomea on joko leviämis- tai kiihtymisvaiheessa, jolloin lain toimia voidaan ottaa käyttöön.

Miten edetään?

Tiistain neuvottelussa ei ole ilmeisesti tarkoitus tehdä vielä lopullisia päätöksiä, vaan tarkoitus on tehdä vasta alustavat linjaukset.

Niiden pohjalta sosiaali- ja terveysministeriö viimeistelee pian alueille uuden ohjeistuksen, jonka hallitus vielä hyväksyy.

Lopulliset päätökset on tarkoitus tehdä todennäköisesti heti, kun presidentti on hyväksynyt lainmuutokset.

Laki tulee voimaan todennäköisesti 1. maaliskuuta, jonka jälkeen alueviranomaiset voivat toimia lain mukaan riippumatta siitä, millainen tuleva hallituksen ohje alueellisille viranomaisille on.

Hallitus uusi edellisen kerran niin sanottua hybridistrategiaansa tammikuun loppupuolella.

Hallitus toi silloin aikaisemman eri alueiden koronatilanteeseen perustuvan strategian oheen kolmivaiheisen suunnitelman.

Tarkennus tehtiin ennen kaikkea siksi, että myös Suomeen on tullut koronavirusten muunnoksia, joilla on tapana levitä nopeasti ja herkästi.

Hallitus kertoi tammikuun lopussa, että se päivittää suunnitelmaa sen jälkeen, kun eduskunta päättää uudesta tartuntatautilaista. Tartuntatautilaki antaa uusia välineitä alueviranomaisille taistella koronavirusta vastaan.

Hallitus korosti, että se pyrkii vähentämään kansalaisten kohtaamisia ja tätä myötä estämään viruksen leviämistä mieluummin aikuisten kuin lasten harrastuksia sulkemalla.

– Aikuisia koskevat rajoitukset ovat aivan keskeisiä. Näin voimme säästää lapsia ja nuoria rajoituksilta. Tarkastelemme aikuisten osalta kaikki mahdolliset vaihtoehdot, mistä voimme vähentää kontakteja, Kiuru sanoi jo 26. tammikuuta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut