Koronavilkku alkaa ohjeistaa altistuneita koronatestiin, oli oireita tai ei – Kysyimme, saako oireeton Pirkanmaalla testiajan - Koronavirus - Aamulehti

Koronavilkku alkaa ohjeistaa altistuneita koronatestiin, oli oireita tai ei – Kysyimme, saako oireeton Pirkanmaalla testiajan

Uusi ohjeistus päivittyy Koronavilkku-sovellukseen maaliskuun alussa tulevan ohjelmistopäivityksen mukana, kertoo tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho THL:stä.

Koronavilkku on THL:n tuottama sovellus.

16.2. 17:51

Koronavilkku-sovellukseen tulee maaliskuun aikana uusi ohjeistus koronavirukselle altistuneille.

– Ohjeet päivittyvät maaliskuun alussa tulevan ohjelmistopäivityksen mukana, kertoo tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Ohjelmistopäivityksen jälkeen Koronavilkku ohjeistaa altistumisilmoituksen saaneita koronatestiin, oli oireita tai ei, Yrttiaho kertoo.

Koronavilkun uusista ohjeista kertoi ensimmäisenä Yle.

Vaikka testitulos olisi negatiivinen, sovelluksessa kehotetaan noudattamaan vapaaehtoisuuteen perustuvaa omaehtoista karanteenia.

– Tartuntatautilaissa sanotaan, että pelkän Koronavilkun ilmoituksen perusteella ei määrätä ketään karanteeniin vaan pitää olla esimerkiksi testitulos, Yrttiaho sanoo.

– Koronavilkun kautta ei saa tietoa tarkasta altistumispäivästä, koska näin on tartuntatautilaissa määrätty. Kyse on tietosuojasta. Näin altistumisilmoituksen saanut ei pysty päättelemään, kuka on sairastunut koronatautiin.

Saako testiajan?

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Taysin johtajaylilääkäri Juhani Sand sanoo Aamulehdelle, että Koronavilkun suositus oireettomana testiin hakeutumisesta aiheuttaa vähän tasapainoilua, mutta ei ole dramaattinen muutos nykylinjaan.

– Se, että hyvin herkästi testataan lieväoireisia ja jopa oireettomia, niin kyllä tässä siihen suuntaan on menty jo pitkän aikaa, Sand sanoo.

Tasapainoilua on kuitenkin siinä, kuinka paljon testataan täysin oireettomia Koronavilkun hälytyksen perusteella verrattuna niihin tilanteisiin, joissa varmasti tiedetään altistumisen tapahtuneen, vaikka henkilöllä ei ole oireita.

– Varmaan testaamisen tuloksellisuuden näkökulmasta painopiste kannattaa jatkossakin olla selkeissä, varmoissa altistuksissa, mutta kyllä tullaan myöskin laajentamaan testaamista Koronavilkun hälytyksen perusteella, vaikka olisi täysin oireeton, Sand summaa.

Eli jos Koronavilkku kertoo altistumisesta, saako silloin testiajan?

– Kyllä tässä on siihen suuntaan ohjeistettu, että hyvin matalalla kynnyksellä testiaikoja annetaan ja erityisesti tällaisessa tilanteessa, kun meillä on selvästi enemmän testikapasiteettia kuin mitä testeissä käydään, Sand vastaa.

Sand arvioi, että Koronavilkun ohjeiden muutos voi aiheuttaa välillä ruuhkaa testaukseen, mutta ainakin tällä hetkellä testauskapasiteetti on niin hyvällä mallilla, että testeihin Pirkanmaalla pääsee hyvin.

Pieni lisäys testattaviin

Yrttiaho arvioi, että uusi ohjeistus ei kovin paljon lisää testaamisen tarvetta. Testauskapasiteetti on nyt Suomessa noin 30 000 testiä vuorokaudessa, ja parhaimmillaan testejä on tehty vuorokaudessa noin 26 000.

Uusi ohjeistus lisäisi määrää ehkä vain joillakin sadoilla, Yrttiaho sanoo. Siten myös omaehtoiseen karanteeniin jäävien määrä ei kasvaisi kovin paljon.

– Kokonaisvaikutus on siis todennäköisesti pieni. Mutta kun saadaan tehtyä testejä oireettomillekin, saadaan nopeammin katkaistua tartuntaketjuja.

Jos taas testauskapasiteetti uhkaa täyttyä joissain tilanteissa, Yrttiahon mukaan voidaan aina myös olla ottamatta oireettomia testeihin.

Koronavilkku on THL:n tuottama sovellus.

Päivittyvät ohjeet ovat osa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) viime viikolla päivittämää testaus- ja jäljitysstrategiaa. Sen tavoitteena on, että uudet tartunnat, altistuneiden ketjut ja virusmuunnokset pystytään tunnistamaan nykyistä nopeammin. Mobiilisovelluksen tarjoamien keinojen tarkoituksena on tehostaa jäljittämistä, strategiassa sanotaan.

THL on ohjeistanut kuntia ja sairaanhoitopiirejä uudesta strategiasta. Kansallisen strategian toimeenpano on alueilla, Yrttiaho muistuttaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut