Tays vastaa kolmeen kysymykseen koronajäljityksestä - Koronavirus - Aamulehti

Saitko tekstiviestin ”mahdollisesta altistumisesta”? Näin Tays vastaa kysymyksiin jäljityksestä

Tampereen Raholan koulussa hämmästeltiin tiedotuksen eritahtisuutta torstaina. Koulujen ulkopuolella moni on saanut puhelimeensa myös viestin mahdollisesta altistumisesta. Taysin ylilääkäri Jaana Syrjänen ja erikoislääkäri Ville Kaila koostivat vastaukset kolmeen ajankohtaiseen kysymykseen jäljityksestä.

Taysin jäljittäjätiimin erikoislääkäri Ville Kaila (vas.) ja infektioyksikön ylilääkäri Jaana Syrjänen (toinen vas.) koostivat vastaukset kolmeen kysymykseen jäljittämisestä. Jäljittämistyössä ovat mukana myös erikoislääkärit Hanna Viskari ja Simo Sirkeoja (oik. takana) ja apulaisylilääkäri Janne Laine (edessä).

5.2.2021 17:56

Aamulehti

Tampereen Raholan koulussa kerrottiin perjantaina koronatartunnasta, josta lähetettiin torstaina illalla Wilma-viesti vanhemmille.

Osa vanhemmista sai karanteeniviestin Pirkanmaan sairaanhoitopiiriltä ennen kuin koulu tiedotti tartunnasta ja altistuneista.

Aamulehteen yhteyttä ottanut huoltaja hämmästeli tiedotuksen viipymistä ja eritahtisuutta.

Taysin infektioyksikön ylilääkäri Jaana Syrjänen ja jäljittäjätiimin erikoislääkäri Ville Kaila koostivat sähköpostitse vastaukset jäljitystä koskeviin kysymyksiin.

Miten ja kuinka nopeasti tieto kulkee koululaisen vanhemmille altistumistilanteessa?

– Taysin jäljitys soittaa todetuille koronatapauksille vuorokauden sisällä saamastaan tiedosta. Pidemmät viiveet saattavat johtua esimerkiksi siitä, että näyte on otettu jossain muualla kuin Fimlabissa, jolloin tieto kulkee Taysille hitaammin.

– Jos uudelle tapaukselle soitettaessa käy ilmi, että koulussa tai muussa oppilaitoksessa on tapahtunut altistumisia, ollaan saman tien yhteydessä oppilaitokseen. Joskus tietoa siitä, että tartuttavuusaikana ollaan oltu oppilaitoksessa, ei syystä tai toisesta tule heti ensimmäisessä haastattelussa esiin, mutta nämä ovat yksittäistapauksia.

– Olemme aina yhteydessä oppilaitoksen rehtoriin, jonka kautta pitäisi lähteä huoltajille Wilma-viesti ensitietona, ja sen jälkeen lähetämme sähköpostitse jäljitystiimistä lisäohjeita. Valitettavasti joskus on käynyt niin, että Wilma-viesti ei jostain syystä ole lähtenyt, niin kuin on ollut tarkoitus. Silloin Taysin ja kunnan yhteydenotto on voinut tulla yllätyksenä.

Nyt on lähetetty viestejä myös mahdollisille altistuneille. Nämä viestit eivät välttämättä tarkoita karanteenia. Mistä on kyse?

– Olemme käyttäneet massastekstiviestejä myös tilanteissa, joissa altistus on todellinen, mutta ei niin merkittävä, että karanteeni olisi perusteltu. Tällaisissa tilanteissa, jos kaikkien paikalla olijoiden yhteystiedot ovat saatavilla, lähetämme tekstiviestillä tiedon mahdollisesta altistumisesta ja kehotuksen hakeutua testiin, mikäli lieviäkin oireita tulee.

– Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi ryhmäliikuntatunnit, joissa turvavälejä on noudatettu.

– Tekstiviestin sisältö muistuttaa silloin Koronavilkun vilkutuksessa annettavaa tiedotetta. Kaikissa lähettämissämme tekstiviesteissä lähettäjänä näkyy ”TAYS”.

Tays on alkanut tviitata aktiivisesti korona-altistumisista yleisillä paikoilla. Millaisissa tilanteissa Tays tviittaa?

– Tiedotamme altistustilanteista yleisillä paikoilla, jos on arvioitavissa, että henkilö on ollut merkittävän tartuttava, eikä ole käyttänyt kasvomaskia. Tällöin on otettava huomioon tilanteen kesto ja kulku.

– Valitettava tosiasia on, että ravintoloissa ja baareissa ei käytännössä koskaan olla suojautuneita, koska muuten ei voi syödä ja juoda.

– Kaupoissa ollaan tyypillisesti lyhyempiä aikoja, käytetään usein kasvomaskia, eikä olla pitkää aikaa paikallaan. Tiedotamme kuitenkin kauppatilanteistakin, jos esimerkiksi käynti on ollut 15 minuuttia tai pidempi ja kasvomaskia ei ole ollut käytössä.

– Kuntosaleista ynnä muista tiedotamme samalla periaatteella. Jos kuntosalilla on ollut käytössä kulunvalvonta, jonka avulla saamme selville kaikki samaan aikaan paikalla olleet, voimme tiedottaa henkilökohtaisesti esimerkiksi tekstiviestillä.

– Tiedotteiden tarkoitus ei ole koskaan syyllistää niissä mainittuja yrityksiä, vaan antaa kansalaisille tietoa mahdollisista altistumisista, jotta he osaavat mennä testiin matalalla kynnyksellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut