Miten taustasairaus vaikuttaa rokotusjärjestykseen? THL julkaisi listan - Koronavirus - Aamulehti

Missä järjestyksessä alle 70-vuotiaat rokotetaan? THL julkaisi listan sairauksista, joita sairastavat saavat rokotteen ensin

Taustasairaudet on jaettu listalla kahteen ryhmään sen mukaan, missä määrin sairaus altistaa vakavalle koronavirustaudille. Rokotetta tarjotaan ensin ykkösryhmään kuuluville.

THL listasi taustasairaudet, joita sairastaville tarjotaan koronarokotteita ennen muita alle 70-vuotiaita. Kuva on Lempäälästä, jossa rokotettiin yli 80-vuotiaita tammikuun lopulla.

5.2. 12:50 | Päivitetty 6.2. 18:33

Aamulehti

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on laatinut listan taustasairauksista, jotka määrittävät alle 70-vuotiaiden koronarokotusjärjestystä.

THL:n mukaan järjestys on määritelty lääketieteellisen riskiarvion perusteella. Listan laatimisessa on kuultu Kansallista rokotusasiantuntijaryhmää.

Ikä on merkittävin vakavan koronataudin riskitekijä, mutta lisäksi vakavan taudin riskiin vaikuttavat tietyt taustasairaudet. Niitä sairastavilla on muuta väestöä suurempi riski joutua sairaala- ja tehohoitoon tai menehtyä tautiin.

– Listan riskiryhmiin kuuluu muun muassa henkilöitä, joiden sairaus tai sairauden hoito heikentävät immuunipuolustusta, joilla on pitkäaikainen ja vakava sydän- tai munuaissairaus tai joiden krooninen keuhkosairaus jo itsessään vaikeuttaa hengitystä, toteaa THL:n ylilääkäri Tuija Leino tiedotteessa.

Henkilöllä voi myös olla monta sairautta tai riskiä lisäävää ominaisuutta yhtä aikaa. Esimerkiksi tyypin 2 diabetes, verenpainetauti ja lihavuus esiintyvät usein yhdessä. Sen sijaan verenpainetauti yksinään ei muutoin terveellä ihmisellä lisää merkittävästi vakavan taudin riskiä.

Ensin rokotetaan ykkösryhmä, sitten kakkosryhmä

Taustasairaudet on jaettu listalla kahteen ryhmään sen mukaan, missä määrin sairaus altistaa vakavalle koronavirustaudille. Ensimmäiseen ryhmään kuuluvat vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavat sairaudet ja toiseen vakavalle koronavirustaudille altistavat sairaudet.

Näistä ryhmistä koronarokotetta tarjotaan ensin ryhmälle 1 ja sen jälkeen ryhmälle 2. Ryhmien sisällä kaikkia taustasairauksia sairastavia rokotetaan samanaikaisesti.

Leinon mukaan listauksen tarkoituksena on tarjota koronarokotteita mahdollisimman oikeudenmukaisessa järjestyksessä lääketieteellisen riskinarvion mukaan, ja saada käytettävissä olevalla rokotemäärällä estettyä mahdollisimman monta vakavaa tautitapausta.

Taustasairauksien mukaiset ryhmät

Ryhmä 1: Henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila

Elinsiirto tai kantasolusiirto

Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti

Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö

Vaikea krooninen munuaissairaus

Vaikea krooninen keuhkosairaus

Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes

Downin oireyhtymä (aikuiset)

Ryhmä 2: Henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila

Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma

Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)

Aivohalvaus tai muu hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila

Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen

Vaikea krooninen maksasairaus

Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta

Vaikea uniapnea

Psykoosisairaus

Sairaalloinen lihavuus (painoindeksi vähintään 40)

Lähde: THL

Ryhmissä lähes miljoona ihmistä

Listan ensimmäiseen ryhmään kuuluu noin 280 000 ihmistä ja toiseen ryhmään noin 630 000 ihmistä.

THL kertoo selvittäneensä riskiryhmien priorisointilistausta varten runsaan 45 000 koronavirustestissä positiivisen tuloksen saaneen henkilön taustasairauksia. Apuna on käytetty kotimaisten hoitoilmoitusrekisterien ja sähköisten reseptien tietoja.

Näin tutkijat ovat voineet selvittää tiettyä tautia sairastavien, koronavirustartunnan saaneiden riskiä joutua sairaala- tai tehohoitoon ja verrata sitä niiden samanikäisten tartunnan saaneiden riskiin, joilla kyseistä sairautta ei ole.

Sellaisten harvinaisten sairauksien kohdalla, joista ei löydy riittävästi kotimaista aineistoa, on hyödynnetty kattavaa kansainvälistä tutkimuskirjallisuutta.

Suomessa on linjattu, että koronarokotteita tarjotaan kaikille aikuisille, jotka haluavat ottaa rokotteen. Muita sairauksia sairastavien ja terveiden alle 70-vuotiaiden rokotusjärjestystä tarkennetaan myöhemmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos