Sote-valiokunta sai tartuntatautilain mietinnön valmiiksi: Hiihtokeskukset halutaan pitää auki, elinkeinonharjoittajille vaaditaan korvauksia - Koronavirus - Aamulehti

Sote-valiokunta sai tartuntatautilain mietinnön valmiiksi: Hiihtokeskukset halutaan pitää auki, elinkeinonharjoittajille vaaditaan korvauksia

Lakimuutoksen myötä kunnat ja aluehallintovirastot voisivat tietyin ehdoin sulkea yksityiseen elinkeinotoimintaan liittyviä tiloja, kuten liikuntapaikkoja tai kauppakeskusten yleisiä tiloja määräaikaisesti.

Näin komeaa oli jo kuukausi sitten Mustassavuoressa Tampereella. Hiihtokeskukset ja muut ulkoliikuntapaikat saisivat olla auki.

4.2. 16:02

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on saanut valmiiksi mietintönsä tartuntatautilain väliaikaisesta muutoksesta.

Valiokunta haluaa hallituksen esityksestä poiketen rajata hiihto- ja laskettelukeskukset ja muut ulkoliikuntapaikat sekä eläintarhojen ulkotilat niiden yksityisen elinkeinotoiminnan tilojen ulkopuolelle, joita viranomaiset voisivat sulkea viruksen leviämisen estämiseksi.

Se perustelee kantaansa sillä, että tartuntariski näissä on pieni.

– Taustalla on erittäin vähäinen tartuntariski, kun näissä tiloissa ja alueilla noudatetaan muita viranomaisen antamia määräyksiä, jotka liittyvät turvaväleihin, hygieniamääräysten noudattamiseen ja niin edelleen, sanoi valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) tiedotustilaisuudessa torstaina.

Valiokunta katsoo tämän lisäksi, että laista tulisi poistaa kokonaan sen pykälä 9a. Pykälä koskee sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämistä poikkeavalla tavalla.

Pykälän myötä sosiaali- ja terveysministeriö saisi valtuudet päättää palveluiden tuntuvista muutoksista kolmen kuukauden ajaksi. Aluehallintovirasto voisi määrätä kunnan esimerkiksi lisäämään hoitopaikkoja ja hoitamaan myös muita kuin oman kunnan asukkaita.

Valiokunta perustelee pykälän poistoa perustuslakivaliokunnan aiemmalla lausunnolla ja sillä, että kyseinen pykälä olisi jo hyvin lähellä valmiuslakia.

Valiokunta ehdottaa myös, että valtioneuvosto valmistelee pikaisesti säännökset siitä, että asiakastilojen sulkemisen aiheuttamia taloudellisia menetyksiä korvataan elinkeinonharjoittajille yleisen kustannustuen kautta tai erillisenä korvauksena, jos 14 vuorokautta kestänyttä sulkemista on jouduttu jatkamaan.

Myös perustuslakivaliokunta edellytti aiemmin korvauksista säätämistä.

Molemmat valiokunnat katsovat myös, että lain tulisi valiokunnan mukaan olla voimassa kesäkuun loppuun saakka, ei vuoden loppuun.

Mietintöön sisältyy vastalause perussuomalaisilta kansanedustajilta.

Tartuntatautilain väliaikaisen muutoksen tarkoituksena on antaa kunnille ja aluehallintovirastoille lisää valtuuksia koronaviruksen torjuntatoimiin ilman, että poikkeusoloja tai valmiuslakia tarvittaisiin.

Hallituksen esityksen mukaan kunnat ja aluehallintovirastot voisivat taudin leviämisvaiheessa sulkea viimesijaisena keinona määräaikaisesti yksityiseen elinkeinotoimintaan tai harrastustoimintaan liittyviä tiloja, kuten ostoskeskusten yleisiä tiloja.

Kiinni voisi lain nojalla laittaa esimerkiksi liikunta- ja urheilutiloja, uimahalleja ja kylpylöitä, tanssipaikkoja, huvipuistoja ja sisäleikkipuistoja sekä kauppakeskusten yleisiä tiloja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos