Suomessa on todettu 211 muuntovirustartuntaa, koko aikuisväestön rokotukset voivat alkaa toukokuussa –  Tässä tuoreimmat tiedot koronatilanteesta - Koronavirus - Aamulehti

Suomessa on todettu 211 muuntovirustartuntaa, koko aikuisväestön rokotukset voivat alkaa toukokuussa –  Tässä tuoreimmat tiedot koronatilanteesta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei ole vielä varma, leviääkö muuntovirus jo väestössä vai tuleeko sitä vain matkustajien mukana. Talvi lisää riskiä siihen, että epidemia kiihtyy uudelleen.

Paikalla tilaisuudessa kertomassa koronatilanteesta on muun muassa STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki. Kuvassa Voipio-Pulkki STM:n ja THL:n koronatilannetta käsittelevässä tiedotustilaisuudessa 28. tammikuuta 2021.

4.2.2021 13:04

Aamulehti

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) pitävät torstaina kello 14 tilannekatsauksen koronasta.

Tilannekatsauksessa olivat mukana strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen ja ylilääkäri Sanna Isosomppi Helsingin kaupungilta.

THL:n ja STM:n tilannekatsaus on päättynyt. Alla kerrotaan sen sisältämät tiedot.

Talvi lisää riskiä epidemian kiihtymiseen

THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen kertoo, että maailmalla on todettu jo 103 miljoonaa koronavirustapausta.

– Tapausmäärissä on pientä laskua, mutta se johtuu pääosin USA:n koronavirustilanteen hienoisesta kohentumisesta sekä muutamista muista väkirikkaista maista, kuten Intiasta, jossa tapausmäärät ovat vähentyneet.

Salmisen mukaan siihen pitää kuitenkin varautua, että pandemia kestää vielä pitkään.

– On monta maata Euroopassa, joissa tapausmäärät ovat vähentyneet, mutta kaikissa näissä on tiukat rajoitukset, käytännössä lähes täysi sulku päällä.

Salmisen mukaan talvi lisää riskiä siihen, että epidemia kiihtyy uudestaan.

Suomessa 211 muuntovirusta

Koronavirustartuntojen tapausmäärät ovat Suomessa nousseet alkuvuoden matalista luvuista jonkin verran. Siitä, tuleeko tästä pysyvä nousu, tiedetään ehkä enemmän viikon kuluttua.

Myös testausmäärät ovat viime päivinä nousseet.

Suomessa koko pandemian aikana koronavirustartunnan saaneista noin 46 500 ihmisestä on parantunut jo noin 39 000.

Salmisen mukaan Uudenmaan tartunnat ja koko Suomen tartunnat seuraavat toisiaan. Tämä tarkoittaa, ettei epidemia ole keskittynyt vain Uudellemaalle. Tätä todistaa myös eri kaupungeissa tehty jätevesiseuranta.

Muuntoviruksista valmistui tuloksia torstaina. Suomessa on todettu nyt 211 muuntovirusta.

– Emme vieläkään ole oikein varmoja, onko tässä kyse siitä, että muuntovirus leviäisi väestössä vai siitä, että sitä tulee matkustamisen mukana.

Suomessa rokotettu 150 000

Rokotteen on nyt saanut Suomessa noin 150 000 ihmistä eli yli 16-vuotiaista yli 3 prosenttia.

Ensin rokotetaan ikääntyneet, terveys- ja sosiaalitoimen henkilökuntaa sekä riskiryhmiä. Salminen arvioi, että ehkä toukokuussa voidaan alkaa rokottaa muuta väestöä, mutta aikataulu voi nopeutuakin.

Erikoissairaanhoidon kuorma noussut

Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki kertoo, että koronavirustartuntojen ilmaantuvuusluku on hieman noussut. Positiivisten näytteiden määrä on pysynyt 2,5 prosentissa.

– Virusta edelleen esiintyy väestössä kohtalaisen runsaasti.

Erikoissairaanhoidon kuormitus on vähän noussut ja oli torstaina 87. Tehohoidossa on 20–25 koronapotilasta päivässä. Perusterveydenhoidon osastojen, erikoissairaanhoidon osastojen ja teho-osastojen koronaviruspotilaiden yhteismäärä on vähän vähentynyt.

– Viime viikon leimalliset piirteet ovat isot tartuntaketjut ja niihin liittyvät suuret altistuneiden määrät. Karanteenissa on tällä viikolla 13 650 ihmistä., mikä on aika paljon, Voipio-Pulkki sanoo.

Hänen mukaansa suositukset ja rajoitukset tehoavat, ja ihmiset ovat noudattaneet niitä pääsääntöisesti hyvin.

– On tärkeää jatkaa tätä, koska voidaan odottaa, että lähiviikkoina jo aletaan nähdä rokotuksen vaikutuksia.

Jäljityksessä paljon työtä

Helsingin kaupungin ylilääkäri Sanna Isosomppi kertoo, että Helsingin kaupungin koronajäljityksessä työskentelee joka päivä noin 200 ihmistä kahdessa vuorossa 12 tuntia päivässä.

Isosompin mukaan Helsingissä on todettu noin kolmannes kaikista Suomen koronavirustartunnoista. Tartuntoja on siellä yli 13 000.

”Astra-Zenecan rokotteella hyvä teho”

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen toteaa, että Suomen linja Astra-Zenecan rokotteesta poikkeaa muiden maiden linjasta, koska asiantutijat ovat arvioineet 70 ikävuoden vaikuttavan parhaalta ikärajalta niin, että rokotteella saadaan paras vaikuttavuus.

Puumalaisen mukaan arvostetun Lancet-lehden tuore tutkimus kertoo, että Astra-Zenecan rokotteen teho on hyvä ja jopa muita rokotteita korkeampi.

Venäläisvalmisteisen Sputnik V -rokotteen käyttöönotosta Puumalainen kertoo Euroopan lääkeviraston helmikuun aikana selvittävän, onko rokotteen myyntiluvan myöntämiselle edellytyksiä.

– Tämä on varmasti kuukausien prosessi. Suomella ei ole mahdollisuutta tehdä vastaavaa arviota itse. Jos rokote saa myyntiluvan, se voi olla vaihtoehto.

Suomessa ei paremman vastustuskyvyn muuntoviruksia

Johtaja Mika Salminen kertoo, että toistaiseksi ei ole merkkejä siitä, että Virossa muuntovirus leviäisi laajasti.

– Sen sijaan Etelä-Ruotsissa tartunnoista noin 11 prosenttia olisi arvion mukaan Iso-Britannian varianttia.

Mika Salmisen mukaan vielä ei ole tiedossa, että Suomessa olisi tavattu rokotteelle paremman immuniteetin omaavia muuntoviruksia.

– Virus muuttaa jatkuvasti muotoaan. Se ei ole mitenkään yllättävää.

Salmisen mukaan muuntovirus huolettaa, mutta Suomi on pärjännyt epidemian hoidossa hyvin, ja Salminen luottaa niin tapahtuvan vastedeskin.

Liisa-Maria Voipio-Pulkki kertoo muista maista tiedossa olevan, että muuntovirukset ottavat oman tilansa, mutta se vie aikansa ja Suomen pitää nyt hyödyntää tämä mahdollisuus.

THL: Tartuntoja runsaasti koko maassa

Suomessa on raportoitu 444 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Tartuntoja on THL:n mukaan edelleen runsaasti koko maassa.

Kahden viime viikon aikana on raportoitu 4 966 tartuntaa, mikä on 1 341 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Yhteensä Suomessa on raportoitu nyt 46 493 koronavirustartuntaa.

Päivitys 4.2.2021 kello 17.14: Päivitetty THL:n ilmoittamat tuoreet tartuntaluvut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut