Pääministeri Marin: Pakollisista koronatesteistä rajoilla on poliittinen sopu – Hallitus kokoontui neuvottelemaan koronatilanteesta - Koronavirus - Aamulehti

Pääministeri Marin: Pakollisista koronatesteistä rajoilla on poliittinen sopu – Hallitus kokoontui neuvottelemaan koronatilanteesta

Hallitus on kokoontunut aamulla koronatoimia koskeviin neuvotteluihin Säätytalolle.

Hallitus käy tänään läpi ajankohtaista koronatilannetta ja ulkomaisia kausityöntekijöitä koskevia järjestelyjä. Kuvassa pääministeri Sanna Marin saapumassa hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle 27. tammikuuta 2021 Helsingissä.

4.2.2021 6:53

Pakollisista koronatesteistä rajoilla on poliittinen sopu, sanoi pääministeri Sanna Marin (sd.) mennessään hallituksen neuvotteluun Säätytalolle torstaiaamuna.

– Tänään ei käsitellä rajakokonaisuutta, tästä on olemassa jo poliittinen sopu, hän sanoi.

– Tätä esitystä viimeistellään eduskunnalle annettavaksi.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti arvioi, että pakollisiin koronatesteihin velvoittava laki on mahdollista saada voimaan, mutta se täytyisi kirjoittaa hyvin huolellisesti.

– Nyt on enemmän valmisteluvoimaa, ja ministeri on ollut tiiviisti mukana. Perustuslakivaliokunta on antanut myös aika yksityiskohtaisia lausuntoja, hän sanoi mennessään Säätytalolle.

Myös sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) toivoi torstaiaamuna, että lakia koskeva esitys saadaan mahdollisimman nopeasti eduskunnan käsiteltäväksi ja voimaan.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan valmistelussa lähdetään siitä, että laissa määritellyt matkustajat joutuisivat rajoilla koronavirustestiin, jos heillä ei ole osoittaa pätevää syytä, miksi heidän ei tarvitse joutua testiin.

Matkustaja olisi tarkoitus ohjata pakolliseen testiin, jos hänellä ei ole osoittaa todistusta lähiaikoina otetusta testistä, sairastetusta koronavirustaudista tai otetusta rokotteesta.

Hallitus on kokoontunut aamulla koronatoimia koskeviin neuvotteluihin Säätytalolle.

Neuvotteluiden asialistalla ovat epidemiologinen tilannekuva, maa- ja metsätalouden kausityöntekijöiden maahantulon järjestäminen terveysturvallisella tavalla sekä valtioneuvoston kanslian kriisijohtamisselvitys.

Marinin mukaan hallitus käy läpi onnistumisia ja epäonnistumisia sekä sitä, miten kriisistä voidaan oppia.

Ravintolarajoitukset pian pöydällä

Hallitus päätti torstaina istunnossaan antaa eduskunnalle lain, joka mahdollistaa ravintoloiden rajoitukset kesäkuun alkuun saakka.

Esityksen mukaan rajoitukset pysyvät jokseenkin ennallaan. Samalla hallitus antoi asetuksen, jossa Pohjanmaan maakunnassa ja Itä-Savon sairaanhoitopiirissä nykyisiä rajoituksia kiristetään.

Laki ei välttämättä pysy kauaa ennallaan, vaan edessä voi olla nykyistä tiukempi laki. Hallitus laittoi väliaikaisen lakiesityksen eduskuntaan, sillä aiemman lain viimeinen voimassaolopäivä on 28. helmikuuta eikä uusi lakiesitys ole vielä valmis.

Lakiesityksen antamisen yhteydessä hallitus totesi, että se aloittaa viranomaisten ja sidosryhmien kuulemiset rajoitusten kiristämistä koskevaa lakiesitystä varten.

Valmisteilla olevassa esityksessä muun muassa ravintoloiden sulkemisaikoihin ja asiakasmääriin voi tulla muutoksia.

Tiukempi esitys saattaa valmistua helmikuun aikana. Se on osa hallituksen tammikuun lopussa päivitettyä hybridistrategiaa, jossa pyritään tiukentaa pikemmin aikuisten liikkuvuutta ja vasta sitten lasten harrastuksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut