Taysissa todettu koronatartuntoja: tapaukset syöpäosastolla ja neurologisella kuntoutusosastolla – ”Suhtaudumme tähän erittäin suurella vakavuudella” - Koronavirus - Aamulehti

Taysissa todettu koronatartuntoja: tapaukset syöpäosastolla ja neurologisella kuntoutusosastolla – ”Suhtaudumme tähän erittäin suurella vakavuudella”

Osastojen tartunnat liittyvät Pirkanmaan sairaanhoitopiirin mukaan toisiinsa.

Kahdella Tampereen yliopistollisen sairaalan osastolla on havaittu koronavirustartuntoja. Näistä toinen on Taysin Radius-rakennuksessa sijaitseva syöpätautien osasto.­

27.1. 12:41 | Päivitetty 27.1. 23:00

Aamulehti

Tays Keskussairaalan syöpätautien osastolla (RS2) ja Tays Hatanpään neurologisella osastolla (HNE2) on todettu koronavirustapauksia, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri kertoo tiedotteessaan.

– Koronatartunnat on todettu syöpätautien osastolla hoidetuilla kahdella potilaalla ja neljällä hoitohenkilökuntaan kuuluvalla työntekijällä. Hatanpään neurologisella kuntoutusosastolla tartunta on todettu kolmella potilaalla ja kolmella työntekijällä, tiedotteessa kerrotaan.

Osastojen tartunnat kytkeytyvät toisiinsa. Kyseessä on sairaanhoitopiirin mukaan todennäköisesti oireettomaan koronavirusinfektioon liittyvä tartuntaketju, jonka selvitystyö on kesken.

Tartuntojen takia osastoilla tehdään henkilökunnan ja potilaiden toistettuja koronavirusseulontoja. Näille osastoille ei oteta tällä hetkellä uusia potilaita vaan heidät hoidetaan muilla osastoilla.

Sairaalahoitoa tarvitsevat koronavirustartunnan saaneet potilaat on siirretty hoitoon koronapotilaille tarkoitetuille kohorttiosastoille, tiedotteessa sanotaan.

Taysin ylilääkäri Jaana Syrjänen vastasi Aamulehden kysymyksiin

Osastojen tartunnat kytkeytyvät toisiinsa. Onko lähde tiedossa?

– Osastojen välillä on ollut potilasliikennettä. Henkilökunta on täysin erillistä. Tieto perustuu siihen.

Onko tietoa, mistä tartunta on tullut?

– Ei.

Onko potilaita siirtynyt yksi tai useampi?

– Yksi. Silloin, kun hän on siirtynyt, hän on ollut täysin oireeton.

Kuinka monta henkilöä testataan nyt koronaviruksen varalta?

– Testaamme kaikki henkilökunnassa, jotka ovat olleet näillä osastoilla. Myös kaikki potilaat, jotka ovat kotiutuneet osastolta, on määrätty seulottavaksi ja on osin jo seulottukin. Tulemme toistamaan seulontoja. Seulottavien määrä on varmasti yli 100.

Milloin viruksen epäillään levinneen?

– Leviämistä on todennäköisesti tapahtunut viime viikolla. Tänään olemme saaneet seulontavastauksia, joten asia selvisi tänään.

Ovatko työntekijät liikkuneet muilla osastoilla?

– Eivät ole.

Ovatko nämä ensimmäiset Taysin sisäiset tartunnat?

– Tällaisia potilaiden välisiä tartuntoja ei ole tapahtunut ennen.

Oliko sairastuneita hoitajia rokotettu?

– Rokotukset alkoivat tehohoitajien ja koronapotilaita hoitavien rokotuksilla. Tämä rokottaminen on yhä meneillään, joten he eivät todennäköisesti ole ehtineet saada kahta rokotetta. Syöpäpotilaita hoitavat ovat olleet rokotettavien piirissä. Rokotukset on siis aloitettu on, mutta näitä on voitu toteuttaa siinä tahdissa, kun rokotteita on saatu.

Kuinka monta henkilöä on määrätty karanteeniin?

– Kyllä karanteeniin joutuu ihmisiä. Syöpäosastolle ei nyt pääse, ja syöpäpotilaiden hoitoa järjestellään nyt toisella tavalla. Toisella osastolla voidaan pystyä toteuttamaan hoitoa eri tavalla, mutta sinnekään ei pystytä ottamaan uusia potilaita.

Onko hoidossa olevat potilaat eristetty?

– Kyllä, ja heitä testataan myös. Onneksi uusia tartuntoja ei toistaiseksi ole löytynyt. Uusimme myös testejä.

Kuinka haavoittuvaisessa asemassa syöpäpotilaat ovat?

– Kyllä he ovat (haavoittuvaisessa asemassa). Juuri siitä syystä suhtaudumme tähän erittäin suurella vakavuudella. Heidän hoitonsa siirretään muille osastoille.

Miten tämä vaikuttaa Taysin toimintaan?

– Järjestelyjä joudutaan tekemään, mutta kenenkään hoidot eivät tule viivästymään. Kaikki hoidot annetaan, jotka pitää antaa. Sisäisin järjestelyin toteutamme tämän.

– Syöpätautien yksikkö on tarvittaessa yhteydessä, jos jonkun vastaanottoaikaa siirretään. Potilaiden ei tarvitse tehdä mitään.

Kuinka monta potilasta on ollut osastoilla, kun altistumista on saattanut tapahtua?

– RS2 ei ole mikään valtava osasto, eikä siellä ole enää montakaan potilasta, kun nämä järjestelyt on otettu käyttöön.

– On siellä ollut yli 10 potilasta mahdollisten altistumisten aikaan.

Syrjänen sanoo, ettei hän osaa suoraan sanoa, kuinka monta potilasta neurologisella osastolla on ollut mahdollisten altistumisten aikaan.

Tartuntoja kahdessa toimipisteessä

Tays Hatanpään neurologian osaston yleisimpiä potilasryhmiä ovat erilaisia hermostojen eli aivojen, selkäytimen, ääreishermojen ja lihasten sairauksia sairastavat potilaat. Osa potilaista tulee osastolle Acutasta, osa keskussairaalan neurologian tai neurokirurgian osastoilta.

Osastolla on yhteensä 32 potilaspaikkaa.

Syövänhoidon vuodeosastolla keskussairaalan puolella taas hoidetaan pääasiassa potilaita, jotka sairastavat imukudossyöpiä, sarkoomia, kivessyöpiä tai kilpirauhassyöpiä. Suurin osa osaston potilaista on aikuisia, mutta osastolla hoidetaan myös yli 16-vuotiaita.

Taysin verkkosivujen mukaan osastolla ei pääsääntöisesti hoideta leikkaushoitoa tarvitsevia potilaita, vaan osaston erityisosaaminen on erityisesti syöpälääke-, isotooppi- ja sädehoidoissa.

Osastolla on yhden ja kahden hengen huoneissa yhteensä 24 potilaspaikkaa arkisin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?