Tampereelle ei saavu uusia vaihto-opiskelijoita tänä keväänä – Vaihto-opiskelijoilla todettu 20 koronavirustartuntaa, kokonainen asuntola suljettu - Koronavirus - Aamulehti

Tampereelle ei saavu uusia vaihto-opiskelijoita tänä keväänä – Vaihto-opiskelijoilla todettu 20 koronavirustartuntaa, kokonainen asuntola suljettu

Tampereella olevien vaihto-opiskelijoiden keskuudessa on todettu useita koronavirustartuntoja kuluvan viikon aikana. Eristettynä ja karanteenissa on tällä hetkellä yksi kokonainen asuntola, jossa asuu hieman yli 30 henkilöä.

Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu kertoivat torstaina, että useammalla alkuvuonna saapuneella vaihto-opiskelijoilla on todettu koronavirustartunta.

22.1.2021 12:58 | Päivitetty 22.1.2021 15:41

Aamulehti

Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu eivät vastaanota enempää vaihto-opiskelijoita Tampereelle tänä keväänä.

Tampereen yliopiston vararehtori Marja Sutela kertoi Aamulehdelle perjantaina kello 15.15, että yliopiston rehtori Mari Walls on juuri tehnyt päätöksen asiasta. Sutelan mukaan Tamkin rehtori Tapio Kujala on tehnyt vastaavan päätöksen jo aiemmin perjantaina.

Sutela kertoo, että vaihto-opiskelijoita on saapumatta vielä kaikkiaan noin 70.

– Heidän vaihtonsa on nyt peruttu, Sutela sanoo.

20 tartuntaa

Tampereen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun vaihto-opiskelijoilla on todettu 20 koronavirustartuntaa kuluvan viikon aikana. Yliopistolla on vaihto-opiskelijoita yhteensä noin 200 ja Tamkissa noin 70.

Lue myös: Tampereen korkeakouluyhteisön vaihto-opiskelijoilla todettu koronatartuntoja – Kymmeniä opiskelijoita vielä tulossa ulkomailta

Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) infektio-osaston ylilääkäri Jaana Syrjänen kertoo, että asia tuli tietoon alkuviikosta, kun jäljitystiimi löysi koronavirustartunnan yhdeltä vaihto-opiskelijalta.

– Hyvin nopeasti, kun havaitsimme, että samassa asuntolassa on jonkin verran oireisia opiskelijoita, suljimme koko asuntolan ja kaikki asukkaat asetettiin karanteeniin, Syrjänen kertoo.

Massatestaus asuntolassa

Karanteeniin asettamisen jälkeen asuntolassa toteutettiin massatestaus, jonka tuloksista suurin osa on jo saatu.

Syrjänen kertoo, että asuntolassa asuu hieman yli 30 opiskelijaa, joista 20:llä on todettu koronavirustartunta. Heidät on asetettu eristykseen. Muut, koronavirukselle mahdollisesti altistuneet asuntolan asukkaat on asetettu karanteeniin.

Syrjänen kertoo, että saatujen testitulosten perusteella päädyttiin seulomaan myös toinen, hieman suurempi asuntola.

– Laajamittaisiin seulontoihin päädyttiin myös tässä toisessa asuntolassa, vaikka tunnettuja tapauksia ei olekaan. Seulonnat aloitettiin eilen ja niitä jatketaan tänään perjantaina.

Syrjänen kertoo, että seulontoja tehdään systemaattisesti myös muissa sellaisissa paikoissa, joissa vaihto-opiskelijoita asuu.

– Seulomme laajasti Suomeen tulleita vaihto-opiskelijoita. Työtä tehdään yhteistyössä Tamkin ja yliopiston kanssa.

Syrjänen kertoo, että kyseessä on laajamittainen oireettomien henkilöiden seulonta, jota tehdään massatestauksen lisäksi siten, että yksittäiset henkilöt käyvät testeissä lähipäivien aikana.

Alkuperästä ei varmuutta

Vielä ei ole tiedossa, onko todettu tartunta tai tartunnat tuotu ulkomailta, vai onko ne saatu Suomesta.

– Tätä emme voi varmuudella sanoa, mutta on hyvin mahdollista, että virus on tuotu ulkomailta. Näin me siihen myös suhtaudumme.

Syrjänen sanoo, että otetut näytteet on toimitettu tutkittavaksi mahdollisen muuntoviruksen osalta, sillä kontakti ulkomaille on olemassa.

Mahdollisten altistuneiden määrää kartoitetaan parhaillaan. Syrjänen painottaa, että jokainen opiskelija on haastateltu erikseen ja tämän tiedon perusteella ensisijaiset kontaktit ovat olleet asuntolassa. Asuntolan lisäksi karanteeniin on asetettu joitakin yksittäisiä henkilöitä, joilla on ollut lähikontakti tartunnan saaneisiin.

Uutinen päivitetty 22.1.2021 kello 15.22.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut