STM ja THL tiedottavat koronavirustilanteesta ja koronarokotteista - Koronavirus - Aamulehti

Suomessa todettiin 360 uutta koronavirustartuntaa, sairaalahoidon tarve lähes kaksinkertaistunut viikossa – on mahdollista, että rokotteiden ensierä on hyvin pieni

Koronapotilaiden sairaalahoidon tarve on lähes kaksinkertaistunut viikossa.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen (vas.) ja terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen tiedottivat ensimmäisestä koronaviruspotilaasta Suomessa 29. tammikuussa 2020.

17.12.2020 8:22

Aamulehti

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedottivat torstaina koronavirusepidemian ja koronarokotteiden tilanteesta.

Tilannekatsauksessa olivat mukana STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja osastopäällikkö Tuija Kumpulainen sekä ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:sta.

Lisäksi tiedotustilaisuudessa oli läsnä lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean yksikön päällikkö Marjo-Riitta Helle.

Ikääntyneiden tartunnat huolestuttavasti nousseet

Koronavirustartunnat ovat huolestuttavasti lisääntymässä ikääntyneiden keskuudessa, THL kertoi. Tartuntoja on yhä enemmän vanhemmissa ikäluokissa, ja sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrä on lisääntynyt.

Tautiin sairastuneiden keski-ikä on nousussa. Yli 60-vuotiaiden osuus tartunnoista on nyt yli 15 prosenttia ja yli 70-vuotiaiden osuus lähes yhdeksän prosenttia.

Valtaosa tartunnoista todetaan THL:n mukaan kuitenkin edelleen nuorilla ja työikäisillä.

Tänään noin 360 uutta raportoitua tartuntaa

Suomessa raportoidaan tänään noin 360 uutta koronatartuntaa, kertoi ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:n viikoittaisessa koronatilannekatsauksessa.

Myönteistä koronatilanteessa on THL:n mukaan tällä hetkellä koronatapausten määrän voimakkaan kasvun pieni tasoittuminen. Myös joukkoaltistumisissa on nähtävissä vähenemistä.

Tartuntojen nopea kasvu on Puumalaisen mukaan koko maan tasolla tasaantunut. Positiivisten näytteiden osuus tehdyistä testeistä on pysynyt noin 2,5 prosentissa.

Suositukset ja rajoitukset ovat hieman vähentäneet esimerkiksi harrastustoiminnassa tapahtuneita joukkoaltistumisia. THL:n mukaan joukkoaltistumisia oli silti vielä runsaasti lähes kaikkien sairaanhoitopiirien alueella.

Noin kymmenen prosenttia joukkoaltistumisista tapahtui sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä ja noin neljä prosenttia yksityisissä juhlissa.

Viime viikkoina käynnistettyjen koronarajoitusten vaikutukset tartuntamääriin nähdään muutaman viikon viiveellä.

Tartunnanlähde selvillä noin 60 prosentissa tapauksista

Karanteeniin määrättiin Suomessa viime viikolla noin 12 000 ihmistä. Noin 30 prosenttia uusista koronatartunnoista todettiin ihmisillä, jotka olivat jo karanteenissa.

Uusien koronavirustartuntojen lähde saatiin viime viikolla selville noin 60 prosentissa tapauksista, kertoo THL. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella tartunnanlähde saatiin selville puolessa tapauksista.

THL:n mukaan selvitetyistä tartunnoista noin puolet on saatu samassa taloudessa asuvien kesken. Työpaikka oli tartunnanlähde 15 prosentissa, harrastustoiminta kahdessa prosentissa ja ravitsemisliikkeet noin yhdessä prosentissa selvitetyistä tartunnoista.

Suora lähetys tiedotustilaisuudesta on päättynyt. Lue tilaisuuden tekstiseuranta tästä:

Kello 10.47: Tiedotustilaisuus on päättynyt.

Kello 10.46: Koronarokotteista pidettävä tiedotustilaisuus on 21. joulukuuta. Tiedot löytyvät THL:n sivuilta, ja tilaisuuteen on mahdollista lähettää kysymyksiä ennakkoon.

Kello 10.45: Osalla rokoteyhtiöistä tulee takapakkia siksi, että myyntiluvan saaminen viivästyy.

Kello 10.42: Helle sanoo, että rokotteita tuottavat useat tehtaat ja tuotantoketjut, joten on toivottavaa, että ongelmat tuotannossa voidaan korvata toisaalla tehdyillä rokotteilla.

Kumpulaisen mukaan on mahdollista, että ensimmäinen erä rokotteita on hyvin pieni.

–Mielestäni on tärkeämpää tietää se, paljonko rokotteita saamme tammikuussa, hän sanoo.

Kello 10.41: Pfizer on tuonut julki tuotanto-ongelman, joka koskee tekeillä olevia rokotteita. Kumpulainen sanoo, ettei tietoa ole, miten se vaikuttaa talven aikana jaettaviin rokotteisiin.

Kello 10.38: Suomessa ei ole vielä ratkaistu, miten rokotteita jaetaan maakunnittain, mutta ihan pientä erää ei voida jakaa, sanoo Kumpulainen. Jako katsotaan sairaanhoitopiireittäin ja sen mukaan, miten rokotteita saadaan.

Kello 10.35: Voipio-Pulkin mukaan todennäköisesti maanantaina tuleva EMA:n suositus rokotteista ei ole myyntilupa, vaan myyntilupa tulee pari päivää suosituksen jälkeen.

Kello 10.33: Puumalainen sanoo olevansa erityisen huolissaan lahjojen ostosta, jossa kontakteja tulee kaupoissa väistämättä. Hän suosittaa hiljaisia aikoja ja verkosta ostamista. Myös uudenvuoden aikana suosituksia kannattaa noudattaa.

Kello 10.31: Modernan rokotetta voidaan odottaa vuodenvaihteen jälkeen.

Kello 10.31: –Symboliikasta tulee päästä laajoihin rokotteisiin, ennen kuin rokotteiden hyöty on se, että tauti taittuu, Kumpulainen sanoo.

Kello 10.29: Kumpulainen toteaa, että on symbolista, kuka pääsee rokottamaan ensin, mutta muutaman tuhannen rokotteen kohdalla merkitys ei ole kovin suuri.

Kello 10.26: Osastopäällikkö Tuija Kumpulainen sanoo, että EMA:n suositusta on toivottu ensi viikolle, minkä jälkeen tarvitaan Euroopan komission päätös ja valtioneuvoston asetus. Sitten rokotteet pitää toimittaa Suomeen, ja kysymys on myös siitä, milloin rokotteita saadaan tuotua lisää Suomeen ensimmäisen erän jälkeen.

Kello 10.24: Edellytykset ehdollisen myyntiluvan myöntämiselle ovat muun muassa se, että rokotteen tehosta, turvallisuudesta ja laadusta on riittävän kattavat tiedot sekä tieteelliseen analyysiin perustuva arvio rokotteen hyötysuhteesta.

Luvan hyväksyminen tapahtuu Euroopan komission toimesta, mikä viivyttää käsittelyä noin kaksi päivää.

Kello 10.23: Koronarokotteiden myyntilupakäsittely on nopeutunut syksyn aikana, Helle toteaa. Euroopan lääkevirasto on rakentanut niin sanotun rullaavan menettelyn, jolla myyntilupa voidaan saada muutamassa kuukaudessa.

Kello 10.21: Seuraavaksi tiedotustilaisuudessa puhuvat lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean yksikön päällikkö Marjo-Riitta Helle ja osastopäällikkö Tuija Kumpulainen.

Parhaillaan Suomessa arvioidaan useita eri lääkevalmisteluita Euroopan lääkeviraston (EMA) kautta.

Kello 10.19: Viimeisen viikon aikana sairaalahoidon tarve on noin kaksinkertaistunut, Voipio-Pulkki kertoo tiedotustilaisuudessa. Sairaalahoidon tarve on kasvanut perusterveydenhuollon vuodeosastolla 77 potilaasta 131 potilaaseen.

Kello 10.17: Yhteenvetona voidaan todeta, että tartuntoja on yhä paljon koko Suomessa. Seitsemän vuorokauden ilmaantuvuudessa vaikuttaa pysähtyneen, sillä se on hieman laskenut 56:sta 52:een. Viikoittaisesta 3 000 tartunnasta noin puolet on Uudenmaan ulkopuolella.

Kello 10.16: Myös tehohoidon kuormitus on nousemassa.

Kello 10.15: Seuraavaksi puhuu Liisa-Maria Voipio-Pulkki. Erityisesti sairaalahoidon tarve on noussut korkeammaksi kuin se, mitä Suomessa oli keväällä, Voipio-Pulkki sanoo.

Kello 10.13: THL:n ylilääkäri Taneli Puumalaisen mukaan uusia koronatartuntoja on todettu Suomessa noin 360. STM:n tiedotteen mukaan yli puolet tartunnoista on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella. Uusien koronatartuntojen lähde saatiin viime viikolla selville noin 60 prosentissa tapauksista. Husin alueella tartunnanlähde saatiin selville puolessa tapauksista.

Kello 10.10: Liveseuranta päästiin valitettavasti aloittamaan myöhemmin teknisen ongelman vuoksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos