Rauhaniemen sairaalassa seitsemän koronatartuntaa - Koronavirus - Aamulehti

Rauhaniemen sairaalan osastolla seitsemän koronatartuntaa, osa iäkkäillä potilailla – koko osasto seulotaan läpi

Koronavirus on päässyt leviämään Rauhaniemen sairaalaosastolla, jossa hoidetaan iäkkäitä potilaita. Osastolla on 30 potilasta. Koko osasto ja sen henkilökunta seulotaan läpi tartuntojen varalta.

Koronavirus on päässyt leviämään Rauhaniemen sairaalaosastolla.­

3.12.2020 13:41

Aamulehti

Tampereen Rauhaniemen sairaalan osastolla on todettu seitsemän koronavirustartuntaa. Asian vahvistaa Aamulehdelle Tampereen ikäihmisten palvelujen palvelujohtaja Mari Patronen.

Tartunnoista kolme on todettu potilailla ja neljä henkilökunnalla. Kaikki osastolla hoidettavat potilaat ovat vanhuksia.

– Tarvittavat toimenpiteet potilaiden osalta on käyty tänä aamuna yhdessä Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin (PSHP) infektioyksikön kanssa, Patronen kertoo.

Koko osasto henkilökuntineen seulotaan mahdollisten muiden tartuntojen osalta. Osastolla on 30 potilasta.

– Huolena on, että seulonnan myötä jotakin muitakin tapauksia tulee lisää, Patronen sanoo.

Huoli henkilökunnan riittävyydestä

Patronen myöntää, että tilanne on aiheuttanut huolta henkilökunnan riittävyydestä.

– Tietysti tämä haastaa resurssikysymyksen, että jos moni henkilökunnasta joutuu esimerkiksi karanteeniin, tai seulonnan jälkeen todetaan, että siellä on myös henkilökunnassa tartuntoja enemmänkin.

Rauhaniemen sairaalan henkilökuntaan kuuluvat ovat kaupungin työntekijöitä. Patrosen mukaan huoli siitä, että tauti olisi voinut levitä henkilökunnan mukana myös muihin yksiköihin, ei siksi ole aiheellinen.

Tunnelma on Patrosen mukaan sairaalassa tilanteesta huolimatta rauhallinen. Hänen mukaansa henkilökunta on ammattitaitoista ja tietää, miten tilanteessa reagoidaan. Lisäksi suojaustoimenpiteet ovat koko ajan olleet asianmukaiset. Kaikilla osastoilla käytetään Patrosen mukaan kirurgisia suu-nenäsuojuksia ja visiiriä.

Rauhaniemen sairaalassa hoidetaan pääasiassa iäkkäitä kuntoutus- tai arviointijaksoilla olevia potilaita. Patronen arvelee, että omaisissa tilanne voi herättää huolta.

Pirkanmaata koskevia suosituksia kiristettiin tällä viikolla koronavirustilanteen takia. Vierailut sairaaloissa ja terveyskeskusten vuodeosastoilla on kielletty muilta paitsi lasten ja nuorten osastoilta, saattohoidossa olevilta ja kriittisesti sairailta.

– Työntekijät ovat toimineet upeasti tässä tilanteessa. Se, että tartuntoja tulee, niin eihän sille kukaan mitään voi. Kaikkihan elävät aktiivista elämää myös työpaikan ulkopuolella.

Myös Tampereen Koukkuniemen vanhainkodin asukkaalla todettiin tartunta noin kaksi viikkoa sitten. Patrosen mukaan se ei liity tähän tapaukseen.

– Näillä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa.

Rauhaniemeen koronaosasto

Tartunnan saaneet ja altistuneet hoidetaan Patrosen mukaan erillään muista potilaista. Osastolle ei toistaiseksi oteta uusia potilaita, ja kaikki liikenne osastolle on tällä hetkellä kokonaan poikki.

– Ensi viikolla tullaan avaamaan osasto Rauhaniemen sairaalaan, jolloin nämä koronavirustartunnan saaneet potilaat voivat siirtyä sille osastolle, eikä heitä tarvitse siirtää Hatanpäälle PSHP:n sairaalaosastolle.

PSHP:n henkilökunnassa 15 tartuntaa

Epidemian alusta asti yhteensä 15 Pirkanmaan sairaanhoitopiirin työntekijää on sairastunut covid-19-virukseen, kertoo PSHP:n HR-johtaja Raija Ruoranen Aamulehdelle sähköpostitse.

Hän ei erittele, milloin tartunnat on todettu.

Karanteenissa on ollut sekä syyskuussa että lokakuussa 10 työntekijää. Marraskuussa karanteeniin on joutunut 20 PSHP:n työntekijää. Heistä lähes kaikki ovat Ruorasen mukaan joko hoito- tai lääkärihenkilöstöön kuuluvia.

– Syyskausien nousu on selkeä verrattuna elokuuhun, jolloin karanteenissa oli vain kuusi työntekijää. Lukujen kasvu on yhdenmukainen väestössä esiintyneiden tartuntojen nousun kanssa.

Henkilöstön poissaolot ovat Ruorasen mukaan aiheuttaneet jonkin verran järjestelytarpeita, koska hengitystieoireisena ei saa tulla töihin.

– Muita viruksia on ollut liikkeellä normaaliin tapaan, ja niistä on seurannut sairastamiseen ja testauksiin liittyviä poissaoloja. Koronan vuoksi poissaolot eivät ole vaikuttaneet laajasti sairaanhoitopiirin toimintoihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?