Avi kertoi uusista Pirkanmaan koronarajoituksista - Koronavirus - Aamulehti

Aluehallintovirasto tiukentaa rajoituksia Pirkanmaalla huomisesta lähtien – Itsenäisyyspäivänä ei marssita yli 10 henkilön joukolla

Kokoontumisrajoitukset astuvat voimaan huomenna keskiviikkona. Yleisötilaisuuksien ja kokouksien osallistujamäärä rajoitetaan Pirkanmaalla 10 henkilöön.

Uusia rajoituksia tulee kaikkiin Sisä-Suomen avin maakuntiin, myös Pirkanmaalle. Pirkanmaan tartunnoista valtaosa on todettu Tampereella.­

1.12.2020 15:31

Aamulehti

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt 1.12. päätöksen, jolla rajoitetaan yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämistä aiempaa tiukemmin, avi tiedottaa.

Päätös on voimassa kolme viikkoa. Tiukempi rajoitus tarvitaan koronaviruksen laajemman leviämisen ehkäisemiseksi, riskiryhmien suojelemiseksi ja terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi.

Päätöksen mukaan sisä- ja ulkotiloissa voi 2.12.–21.12. välisenä aikana järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia vain, jos osallistujien turvallisuus voidaan varmistaa opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antaman koronavirusohjeen mukaisesti.

Lisäksi osallistujamäärät rajoitetaan Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin kuuluvissa kunnissa ja Punkalaitumen kunnassa enintään 10 henkilöön.

– Se on ehdoton kokoontumisrajoitus. Sitäkin pienemmissä tilaisuuksissa ja tapahtumissa tulee meidän päätöksen mukaan noudattaa THL:n ja OKM:n hygieniaohjeita, ylijohtaja Marko Pukkinen Länsi-ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta kertoo.

Pukkila kertoo, että avi käyttää päätöksen perusteluina Pirkanmaan sairaanhoitopiirin koronanyrkin epidemiologista tilannekuvaa hyvin vahvasti.

– Siellä oli leviämisvaiheen tunnusmerkistöä. Ilmaantuvuusluku oli sen verran korkea ja tartunnan lähteistä yhdestä kolmasosasta ei pystytä sanomaan, mistä se on tullut. Se antaa vahvan elementin, että tilanne ei ole hallinnassa.

Keski-Pohjanmaan (pois lukien Reisjärvi), Vaasan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Suomen sairaanhoitopiireihin kuuluvissa kunnissa osallistujamäärä rajoitetaan enintään 20 henkilöön.

Epidemian hillitseminen vaatii nyt lisätoimia

Koronavirusepidemia on viimeisten viikkojen aikana Suomessa kehittynyt huonompaan suuntaan. THL arvioi, että ihmisten terveyden suojelemiseksi ja terveydenhuollon kantokyvyn varmistamiseksi on tarpeen ottaa käyttöön lisää toimia ihmisten välisten fyysisten kontaktien vähentämiseksi.

Tällä pyritään kääntämään ilmaantuvuus laskusuuntaiseksi niillä alueilla, jotka ovat jo siirtyneet kiihtymis- ja leviämisvaiheeseen.

Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Vaasan ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien alueet ilmoittavat olevansa tällä hetkellä epidemian kiihtymisvaiheessa.

10 henkilön rajoitus on voimassa Pirkanmaalla kokoontumisissa, mutta esimerkiksi ruokaravintolat saavat olla auki.

– Ne saavat olla auki, mutta tapahtumien järjestäminen niissä kielletään. Kaikki vastaavat tapahtumat ja kokoontumiset ulko- ja sisätiloissa kielletään, Pukkinen sanoo.

Rajoitus ei koske kirkollisia tapahtumia.

Miten käy joulutorin ja marssin?

Tampereella on tarkoitus avata perjantaina 4. joulukuuta joulutori, jonne mahtuu kerrallaan 300 ihmistä.

– Sehän on kuin kauppakeskus, eihän kauppakeskuksiakaan suljeta. Joulutoria ei luokitella tilaisuudeksi tai tapahtumaksi, se on mielestäni hengeltään erilainen.

Lue lisää: Tampereen perinteinen joulutori toteutuu uusituin turvallisuusohjein: ”Varmistamme, että ei pääse syntymään ruuhkia”

Tampereella oli tarkoitus järjestää itsenäisyyspäivänä äärioikeistolainen Suomi herää -mielenosoitus, joka päätettiin siirtää Helsingistä Tampereelle.

Äärioikeisto joutuu marssimaan Tampereella avin päätöksen myötä korkeintaan 10 henkilön porukalla.

– Jos siellä on enintään 10 ihmistä ja he noudattavat hygieniaohjeita, niin sen voi järjestää. Sehän on yleiseksi kokoontumiseksi luettavissa oleva.

Lue lisää: Itsenäisyyspäivän äärioikeistolainen mielenosoitus siirtyy Helsingistä Tampereelle – syynä löysemmät rajoitukset

Jos paikallinen tilanne vaatii, aluehallintoviraston määräämiä rajoituksia on mahdollista tiukentaa tai täydentää kuntien tekemillä päätöksillä.

Testeistä lähes kaksi prosenttia positiivisia

Taysin infektioyksikkö tiedotti maanantaina 30. marraskuuta, että Pirkanmaan tilanne on mennyt viikon kuluessa huonompaan suuntaan.

14 vuorokauden ilmaantuvuus oli maanantaina Pirkanmaalla 65 tapausta 100 000 asukasta kohden eli se kaksinkertaistui viikon takaisista luvuista. Maanantaita edeltäneen seitsemän vuorokauden aikana todettiin Pirkanmaalla 212 uutta tartuntaa.

Positiivisten näytteiden osuus testatuista seitsemän vuorokauden aikajaksolla on noussut lähelle kahta prosenttia. Koko syksyn tämä luku on pysynyt alle yhden prosentin, mitä pidetään tavoitteena ja perusvaiheen prosenttiosuutena. Kiihtymisvaiheessa se on 1–2 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?