Suora lähetys: THL kertoo koronarokotteen kehityksestä - Koronavirus - Aamulehti

Ensimmäisiä myyntilupia koronarokotteelle voi olla odotettavissa jo pian – ”Yleensä näin hyviä rokotteita ei saada”

Tilaisuudessa on määrä käsitellä muun muassa rokotekehityksen tilannetta sekä rokotteille vaadittavaa myyntilupaprosessia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) pitää tiistaina tiedotustilaisuuden, jossa se kertoo muun muassa rokotekehityksen tilanteesta. Kuvassa THL:n kyltti Helsingin Mannerheimintiellä. ­

1.12.2020 10:08 | Päivitetty 1.12.2020 11:54

Euroopan lääkevirasto EMA:n tietojen perusteella ensimmäisiä myyntilupia koronarokotteelle voisi olla odotettavissa jo joulun ja uudenvuoden tiedoilla, sanoo Fimean lääkevalmisteiden arviointiprosessin vt. johtaja Marjo-Riitta Helle.

Helle puhui tiistaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedotustilaisuudessa, jossa kerrottiin koronarokotekehityksestä ja epidemiatilanteesta.

Sosiaali- ja terveysministeriön ylilääkäri Sari Ekholm puolestaan sanoi, että kun myyntilupa koronarokotteille on saatu, niitä saadaan Suomeen nopealla aikataululla. Hänen mukaansa rokotteet tulevat noin kahdessa viikossa.

Suomi odottaa parhaillaan myyntilupia. Lopullinen päätös rokotteen käyttöönotosta tulee hallituksen kautta.

EU:n komissio on neuvotellut kuudesta eri rokotteesta, joista neljä on Euroopan lääkevirasto EMA:n arvioitavana. Suomi on mukana kaikissa tähän mennessä neuvotelluissa sopimuksissa.

Suomessa tänään noin 550 uutta tartuntaa

Tiedotustilaisuudessa puhuneen THL:n projektipäällikkö Anna Katzin mukaan Euroopassa tartuntatapaukset ovat jälleen lisääntyneet rajusti syksyllä, mutta tilanne on hieman parantunut kuluneiden viikkojen aikana.

Tiistaina Suomessa raportoidaan Katzin mukaan noin 550 uutta koronavirustartuntaa.

Katzin mukaan noin 2,7 prosenttia tutkituista näytteistä osoittautuu positiivisiksi. Sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on kasvanut erittäin hälyttävästi. Sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä kehittyy viiveellä niin, että se mukailee tartuntatilannetta noin kaksi tai kolme viikkoa sitten.

Edelleen suurin osa tartunnoista todetaan nuorilla, mutta tapauksia todetaan yhä enemmän myös muissa väestöryhmissä. Katzin mukaan suurin osa tartunnoista tulee omassa perhepiirissä.

Nohynek: Rokotekehitys on ollut kilpajuoksu

Tilaisuudessa myös paikalla olleen THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan nyt ollaan tilanteessa, jossa rokoteaihio on onnistuttu kehittämään vain kymmenessä kuukaudessa, kun normaalisti rokotteen kehittäminen voi viedä yli 10 vuotta.

Hän luonnehtii rokotekehitystä kilpajuoksuksi, josta odotetaan uutisia joka päivä. Koronavirusrokotteiden kehityksessä eri testausvaiheet ovat limittyneet ajan puutteen vuoksi.

Koronavirusrokotteita on seitsemää erilaista. Näistä täysin uusia ovat lähetti-rna:han perustuvat rokotteet. Esimerkiksi Pfizer ja Biotech ovat kehittäneet tällaiseen teknologiaan perustuvan rokotteen.

Nohynek mainitsee pisimmällä olevista rokoteaihioista Pfizerin ja Biontechin rokotteen, joka on jo hakenut rokotteelleen hätälupaa Yhdysvalloissa.

– Teho on erinomaisen hyvä näissä alustavissa tuloksissa. Yleensä näin hyviä rokotteita ei saada, Nohynek sanoo.

Hän muistuttaa, että lääkeyhtiöiden kertomat tulokset rokotteista ovat yhtiöiden omiin testauksiin perustuvia lehdistötiedotteita, eivät virallisia tutkimustuloksia. Nohynekin mukaan alustavien tietojen pohjalta rokotteen turvallisuus on hyvä.

Jo viisi aluetta epidemian leviämisvaiheessa

Koronatilanne on kehittynyt viime aikoina vakavampaan suuntaan Suomessa. Tartuntoja on varmistettu viime viikkoina kovaa tahtia ympäri maata ja muun muassa sairaalahoitoa vaativien määrät ovat kasvaneet viime viikosta.

Sairaalahoidossa oli maanantaisten tietojen mukaan 175 ihmistä, mikä on 23 enemmän kuin perjantaina. Tehohoidossa on 18 ihmistä, mikä on taas yksi vähemmän kuin perjantaina.

Maanantain jälkeen jo viisi aluetta on siirtynyt koronaepidemian osalta kolmiportaisen asteikon pahimpaan eli leviämisvaiheeseen. Koronarajoituksia on jo tiukennettu tai tiukennetaan lähiaikoina useilla alueilla.

Maanantaina THL kertoi, että Suomessa on raportoitu kuusi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Koronakuolemia oli raportoitu maanantaihin mennessä yhteensä 399. Uusia koronatartuntoja raportoitiin 283 kappaletta.

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu noin 5 500 tartuntaa, mikä on lähes 2 500 enemmän kuin edellisen kahden viikon aikana.

Moderna kertoi hakevansa lupaa rokotteelleen EU:ssa

Viime viikkoina useampi lääkeyhtiö on tarjonnut hyviä uutisia kehittelyssä olevien koronarokotteiden tehosta.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen arveli aiemmin tässä kuussa, että unioni voisi hyväksyä kaksi koronavirusrokotetta vielä tämän vuoden loppuun mennessä.

Hänen arvionsa koskivat yhdysvaltalaisen Pfizerin ja saksalaisen Biontechin yhdessä kehittelemää rokotetta sekä Modernan kehittelemää rokotetta.

Moderna kertoi maanantaina, että yhtiö oli hakemassa vielä saman päivän aikana hätälupaa rokotteensa jakamiseen Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirastolta ja ehdollista myyntilupaa Euroopan lääkevirastolta (EMA).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?