Hallitus kertoo koronaneuvotteluiden tuloksista torstaina kello 10 - Koronavirus - Aamulehti

Pääministeri Marin ei poissulje ihmisten liikkumisen rajoittamista, osalle alueista uusia suosituksia

Hallitus sekä sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitivät torstaina tilannekatsauksensa koronatilanteesta. Aamulehti seurasi tilaisuuksia hetki hetkeltä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja hallitus neuvottelivat keskiviikkona siitä, millainen koronatilanne vaatii uudestaan valmiuslain käyttöönottoa.­

25.11.2020 15:20 | Päivitetty 26.11.2020 11:46

Suomessa ei toistaiseksi olla poikkeusoloissa, joissa olisi tarpeen ottaa käyttöön valmiuslaki, pääministeri Sanna Marin (sd.) totesi torstaina hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Hallitus kertoi torstaina keskiviikon neuvotteluistaan. Säätytalolla käytiin keskiviikkoiltana keskusteluja Suomen pahentuneesta koronatilanteesta. Torstain tilaisuudessa oli paikalla myös perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

Marin kuvaili tilaisuudessa Suomen koronatilannetta vakavaksi ja Kiuru viimeaikaista kehityssuuntaa erittäin huolestuttavaksi. Molemmat vetosivat suomalaisiin siinä, että annettuja suosituksia ja rajoituksia noudatettaisiin.

Marinin mukaan yhä useampi alue Suomessa on riskissä siirtyä koronaepidemiana leviämisvaiheeseen. Pääministeri painotti läpi tilaisuuden, että suosituksia tulisi ottaa alueilla nyt käyttöön etupainotteisesti.

Marin ei tiedotustilaisuudessa poissulkenut mahdollisuutta siihen, että Suomessa rajattaisiin ihmisten liikkumista. Maskipakolle hän ei sano näkevänsä tarvetta.

Ministerien osuuden jälkeen tilaisuus jatkui Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) viikoittaisella koronatilannekatsauksella. Paikalla olivat kansliapäällikkö Kirsi Varhila STM:stä ja johtaja Mika Salminen THL:stä.

Uusia ohjeita alueille

Sosiaali- ja terveysministeriö antoi 26.11. Uudellemaalle ja muille leviämisvaiheen uhassa oleville alueille lisäohjeita ajalle 24.11–15.12.

Korkean tartuntariskin julkisia tiloja kehotetaan tilapäisesti suljettaviksi. Tällaisia ovat esimerkiksi kuntosalit, uimahallien allastilat, kauppakeskukset ja sisäleikkipuistot.

Yli 10 henkilöt yksityistilaisuuksia ei järjestetä, eikä niihin osallistuta. Ministeriö kehottaa aluehallintovirastoille ja kunnille viime kädessä yleisötilaisuuksien järjestämisen kieltämistä.

Korkean sairastumisriskin ryhmiä suojattava tehostetusti. Suositellaan, että sosiaali- ja terveydenhuollon julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin.

Ryhmäharrastukset tauolle tai etäharrastuksiksi. Suositus koskee niin toiminnanharjoittajia kuin väestöä. Lasten ja nuorten harrastusten kohdalla tulee käyttää erityistä harkintaa.

Korkeakoulut ja toisen asteen oppilaitokset kokonaan etäopetukseen. Suositus ei koske välttämätöntä lähiopetusta.

Etätyösuositus käyttöön laajasti. Suositusta toivotaan noudatettavaksi kaikissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista.

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö.

Näin tilaisuudet etenevät hetki hetkeltä:

Kello 11.03: Tilaisuus on päättynyt.

Kello 11:00: Viimeisenä tilaisuudessa kysytään joulusta ja matkustamisesta sen aikana. Marin vetoaa ihmisiin, ettei jouluna matkustettaisi. Matkoista luopumista hän pitää vallitsevassa tilanteessa kohtuullisena.

Kello 11:00: Tilaisuudessa kysytään myös maskipakon juridisesta problematiikasta, josta on kuitenkin esitetty myös toisen suuntaisia arvioita. Marin toistaa aiemmin tilaisuudessa esittämänsä ajatuksen siitä, ettei halua nähdä Suomessa sakottamista maskittomuudesta. Marin vetoo ihmisiin, että suosituksia noudatettaisiin.

Kello 10.58: Seuraavaksi pääministeri Marinilta kysytään, mitkä ovat keskeisimpiä toimia, joita ei vielä ole otettu käyttöön. Marin vastaa, että leviämisvaiheen toimet ja kaikki muutkin toimet tulisi ottaa käyttöön etupainotteisesti. Esimerkiksi leviämisvaiheen toimet voitaisiin Marinin mukaan ottaa jo käyttöön kiihtymisvaiheen alueilla.

Kello 10.56: Sitten kysytään uudenvuoden juhlista, jotka keräävät väkeä yhteen paikkaan. Ministeri Krista Kiurun mukaan viesti epidemian leviämisvaiheen alueille on selvä: mieluiten ei tapahtumia lainkaan. Ensisijaisesti Kiuru kiinnittäisi nyt huomiota ennen joulua mahdollisesti suunniteltuihin tapahtumiin.

Kello 10.54: Seuraava kysymys koskee valmiuslain käyttöönottoasetusten valmistelua. Marinin mukaan valmistelu on jo aloitettu. Marin sanoo, että ministeriöiltä on pyydetty ”luurankoversioita”. Marinin mukaan valmistelua on syytä tehdä ennakolta. Kaikkeen on varauduttu.

Kello 10.52: Kysytään, tarvitaanko yksityisten liikuntapaikkojen sulkemiseen valmiuslakia. STM:n Kirsi Varhilan mukaan ei ole olemassa juridista pohjaa määrätä yksityisiä elinkeinonharjoittajia. Siksi Varhila vetoaa heihin vahvasti siinä, että suosituksia noudatettaisiin.

Kello 10.50: Seuraavaksi kysytään liikkumisen rajoittamisesta. Pääministeri Sanna Marinin mukaan ei ole poissuljettua, että tämänkaltaisia keinoja otettaisiin käyttöön. Marin toteaa, ettei mitään keinoja ole ennakkoon syytä rajata pois vaihtoehdoista.

Liikkumisen rajoittamista koskevat määräykset voisivat Marinin mukaan tulla kyseeseen silloin, jos valmiuslaki otetaan käyttöön. Tällöin oleellista olisi Marinin mukaan terveydenhuollon kantokyvyn takaaminen.

Kello 10.47: Nyt kysymys rokotuksista. STM:n Kirsi Varhila kertoo, että kunnat vastaavat rokotteiden antamisesta. THL toimii asiantuntijana organisoinnissa ja logistiikassa yhdessä STM:n kanssa. Tällä hetkellä Varhila kuvailee Suomen olevan rokotusasiassa hyvin mukana.

Kello 10.44: Seuraava median kysymys koskee Uudenmaan tilannetta ja sitä, heikkeneekö tilanne siellä niin nopeasti, että käyttöön joudutaan kuitenkin pian ottamaan valmiuslaki. Marin vastaa.

Marin sanoo, että valmiuslaki otetaan käyttöön vasta, jos normaalit toimivaltuudet eivät riitä. Marin arvioi, että kahden viikon kuluessa nähdään, miten rajoitustoimet, joita nyt otetaan käyttöön, purevat. Tämän pohjalta voidaan arvioida valmiuslain käyttöön oton tarpeellisuutta.

Kello 10.42: Marin jatkaa vielä maskipakosta. Pakkotoimiin tulisi Marinin mukaan liittää sanktioita. Tätä Marin ei haluaisi Suomessa nähdä tilannetta, jossa ihmisiä sakotetaan, jos maskia ei käytetä.

Kello 10.40: Seuraavaksi tilaisuudessa siirrytään median kysymyksiin. Uudenmaan koronatilanteen vuoksi Valtioneuvoston linnaan ei tällä kertaa ole päästetty toimittajia. Kaikki kysymykset esitetään etäyhteyksin.

Ensimmäinen kysymys koskee maskipakkoa. Ministeri Krista Kiurun mukaan maskipakkoa ei olla lisäämässä tartuntatautilakiin. Kiuru vetoaa ihmisiin siinä, että maskia käytettäisiin ilman pakkoakin.

Kello 10.35: Salmisen mukaan koronavirusta esiintyy yhä eniten yli 20-vuotiailla nuorilla aikuisilla. Myös yli 40-vuotiaiden tartunnat ovat lisääntyneet.

Salminen huomauttaa, että kevään koronatilanteen vakavuus ei paljastu tilastoista, koska kaikkia ei testattu. Tilanne oli Salmisen mukaan tuolloin yhtä huono kuin nyt.

Suomen epidemiologisesta tilanteesta Salminen toteaa, että 11 sairaanhoitopiiriä on yhä perusvaiheessa.

Kello 10.30: Nyt puheenvuoron saa THL:n Mika Salminen. Hänen mukaansa pientä toivoa herättää nyt se, että Euroopassa on kohtuullisen ison joukko maita, joissa tapausmäärät ovat laskeneet.

Suomessa tilanne on heikentynyt, Salminen sanoo. Tartunnat ovat kasvaneet 30 prosenttia. Tänään Suomen tartuntamääriin on Salmisen mukaan tulossa noin 570 uutta tartuntaa.

Salmisen mukaan on myös merkkejä siitä, että koronaviruksen aiheuttamien kuolemantapausten määrä on nousussa.

Kello 10.26: STM on antanut Uudellemaalle sekä muille leviämisvaiheen uhassa oleville alueille lisäohjeita epidemian leviämisen estämiseksi. Ohjeet ja suositukset ovat voimassa 15. joulukuuta asti.

Suositusten mukaan korkean tautiriskin julkiset tilat suljetaan tilapäisesti, yli 10 henkilön yksityistilaisuuksia ei järjestetä, ryhmäharrastukset keskeytetään tai muutetaan etäharrastuksiksi, korkeakoulut sekä toisen asteen oppilaitokset siirtyvät etäopetukseen, etätyösuositus otetaan käyttöön laajasti.

Kello 10.22: Seuraavaksi puheenvuoro siirtyy STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhilalle. Hän aloittaa esittelemällä ohjeistuksia, joita alueille on nyt annettu. Kyse on suosituksista, ei juridisesti sitovista määräyksistä. Alueille on lähetty ohjauskirje.

Kello 10.19: Kiuru nostaa esiin myös koronarokotteen. Hän sanoo Suomen olevan mukana EU:n yhteishankinnassa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä tekevät ehdotuksen rokotusjärjestyksestä valtioneuvostolle.

Yhdelläkään asetuksella tai yksittäisellä päätöksellä ei kuitenkaan ei pystytä parantamaan Suomen koko tautitilannetta, Kiuru toteaa. Ministerin mukaan menestyksen avain on kiinni jokaisesta suomalaisesta.

Kello 10.16: Kiuru kannustaa etenkin kiihtymisvaiheessa olevia alueita ottamaan hallituksen suositukset ja linjaukset käyttöön täysipainoisesti. Näiden alueiden keskeisin tehtävä on nyt Kiurun mukaan saada tartuntamäärät laskuun.

Kiuru sanoo, että hallitus tukee vahvasti alueita epidemian leviämisen ehkäisemisessä. Kiurun mukaan Suomen kyky taudin leviämisen estämiseksi on nyt vahvempi kuin keväällä.

Kello 10.14: Epidemian leviämisen pysäyttäminen edellyttää välittömiä toimia, Kiuru sanoo. Leviämisvaiheen uhan alla oleville alueille on Kiurun mukaan annettu uusia ohjeita. Näiden alueiden viranomaisia on tällä viikolla tavattu.

Kiuru kuvailee keskusteluiden olleen rohkaisevia. Alueet ovat ryhtyneet toimiin etupainotteisesti ja ennakoivasti.

Kello 10.11: Puheenvuorossa seuraavaksi ministeri Krista Kiuru. Kiuru kuvailee tilannetta vakaksi ja kehityssuuntaa erittäin huolestuttavaksi. Uusimaa ja Päijät-Häme ovat ilmoittaneet olevansa epidemian leviämisvaiheessa.

Kello 10.09: Marinin mukaan jo liian moni alue on koronaepidemian kiihtymisvaiheessa. Hallitus on keskiviikon neuvotteluissaan käynyt läpi oikeudellisia perusteita valmiuslain käyttöön otosta. Marinin mukaan Suomi ei vielä ole tilanteessa, jossa valmiuslakia tarvittaisiin.

Kello 10.06: Marin painottaa epidemian leviämisen ehkäisemisessä myös jokaisen suomalaisen vastuuta. Etenkin tarpeettomia fyysisiä kontakteja tulee nyt estää ja hyvästä käsihygieniasta huolehtia.

–Jotta voimme huolehtia toisistamme, on meidän aloitettava itsestämme, Marin sanoo.

Kello 10.04: Tilaisuus alkaa. Tilaisuuden avaa pääministeri Sanna Marin. Marinin mukaan tautitilanne on huonontunut Suomessa. Marin kuvailee tilannetta vakaksi. Hänen mukaansa on vaarana, että tilanne heikkenee monella alueella ellei riittäviin toimiin ryhdytä ajoissa.

Marin keskiviikkona: Vielä ei ole valmiuslain aika

Saapuessaan keskiviikkona Säätytalolle pääministeri Marin kertoi medialle, että neuvotteluissa käydään läpi jo ennalta sitä, missä tilanteessa valmiuslakiin turvautuminen uudelleen voisi tulla kyseeseen.

Hallitus kuuli valmiuslain käyttöönoton edellytyksistä oikeudellisen arvion. Marin kuitenkin korosti, että vielä ei ole valmiuslain ja poikkeusolojen julistamisen aika.

Marinin mielestä hallituksen täytyy kuitenkin varautua ajoissa kaikkiin vaihtoehtoihin, koska koronatilanne voi pahentua nopeasti. Pääministerin mukaan valmiuslaki on viimesijainen keino ja sen käyttöönotto riippuu kokonaistilanteesta.

Marin kannusti alueita ottamaan riittäviä ja kohdennettuja rajoitustoimia käyttöön ajoissa, jotta ”näin painaviin keinoihin” ei jouduttaisi. Hänen mielestään kiihtymisvaiheen alueilla on kiristämisen varaa koronatoimissa.

Marin pitää Suomen koronatilannetta erittäin huolestuttavana.

Maskipakkoa ei suunnitella

Hallitus käsitteli neuvotteluissaan erityisesti Suomen ja pääkaupunkiseudun epidemiologista tilannetta.

Marinin mukaan hallitus ei suunnittele maskipakkoa tai sakottamista esimerkiksi siitä, että maskia ei käytetä. Pääministeri muistutti, että fyysisten kontaktien välttäminen on tärkein keino, jolla tautia saadaan vältettyä.

Marinin mielestä esimerkiksi aikuisten harrastustoiminnan rajoittaminen olisi yksi kontakteja merkittävästi vähentävä keino, josta ei koituisi kohtuutonta vahinkoa. Samaa voisi harkita vakavasti myös nuorten kohdalla.

Marinin mukaan hallitus ei käsittele tällä kertaa matkustusrajoituksia, johon liittyen valmistellaan parhaillaan lakikokonaisuutta.

Saarikko: Kulttuurin tukea voidaan tarkastella uudelleen

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi Säätytalolla, että koronatoimien vaikutusten arvioinnissa vaaditaan kärsivällisyyttä. Hän korosti sitä, että tilanne on kiinni suomalaisten käyttäytymisestä ja halusta noudattaa rajoituksia ja suosituksia.

– Huoleni ei rajoitu pelkästään pääkaupunkiseudulle, vaan koko Suomeen, missä on yksittäisiä tautiryppäitä. On hyvin pienestä kiinni, että tilanne ei käänny pahemmaksi.

Saarikko painotti myös, että valmiuslaki on vasta viimeinen keino, ja vielä on tehtävissä monia muita toimia. Saarikon mielestä rajoitustoimia pitäisi ottaa käyttöön määräaikaisesti mieluummin enemmän kuin vähemmän.

Saarikko kertoi, että hän on lähestynyt tiukentuneista rajoituksista kärsineitä kulttuuritoimijoita kirjeellä.

– Olen kertonut, että jos tilanne pitkittyy ja pahenee, pahimmassa tapauksessa hallituksella pitää olla valmius tarkastella taloudellista tukea kulttuurille uudelleen.

Keväällä nopea päätös

Suomi otti keväällä käyttöön valmiuslain ja poikkeusolot nopeasti huonontuneen koronavirustilanteen takia.

Syksyllä kynnys valmiuslain käyttöönotolle on ollut korkeampi. Todettuja tartuntoja on jo enemmän kuin kevään huippuaikoina ja reilusti enemmän kuin valmiuslain käyttöönoton aikaan.

Tilanne sairaaloissa ei kuitenkaan ole vielä yhtä vaikea kuin keväällä vaikeimmillaan. Sairaalahoidossa oli maanantaina 120 potilasta, kun keväällä määrä oli enimmillään reilut 200 kerrallaan. Määrät ovat loppusyksystä nousseet nopeasti.

Tehohoitoa tarvittiin keväällä enimmillään noin 80 potilaalle kerrallaan. Maanantaina tehohoidossa oli 15 henkeä, mutta yhdeksän uutta koronaviruskuolemaa viikonlopun aikana luultavasti herätti hallituksenkin arvioimaan kovempia koronatorjuntakeinoja.

Nyt hallitus joutuu arvioimaan sitä, milloin koronapotilaiden määrä sairaaloissa on niin korkea, että terveydenhuollon täytyy priorisoida heidän hoitamisensa ja jättää muiden sairauksien hoitoa vähemmälle. Tällaiseen päätökseen tarvitaan valmiuslakia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?