Katso lista: Tässä ovat Pirkanmaan uudet koronasuositukset – Taysissa otettu käyttöön koronapotilaiden teho-osasto

Pirkanmaan koronanyrkki kertoi uusista koronasuosituksista tiistaina iltapäivällä. Pirkanmaalla todettiin viime viikolla 130 uutta tartuntaa.

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä eli niin kutsuttu koronanyrkki linjasi tiistaina uusista koronasuosituksista. Ryhmään kuuluvat muun muassa Tampereen yliopistollisen sairaalan johtajaylilääkäri Juhani Sand (oik.) ja pormestari Lauri Lyly. Kuvassa ryhmä kokoontui ensimmäistä kertaa syyskuussa.

24.11.2020 15:31 | Päivitetty 24.11.2020 22:07

Aamulehti

Pirkanmaan koronasuositukset tiukkenevat.

Pirkanmaan koronatilanne on edelleen kiihtymisvaiheessa ja tilanne on viikon kuluessa merkittävästi heikentynyt, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri kertoi tiistaina.

Sairaalahoidon tarve on viikossa kasvanut, ja Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) otti loppuviikosta koronapotilaille käyttöön omat teho- ja vuodeosastot.

Kahden viikon ilmaantuvuus viime viikon tietojen perusteella on 36,3 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Positiivisten löydösten osuus testatuista on 1,4 prosenttia.

Lue lisää: 42 lukijoiden hyvää kysymystä koronasta – Taysin lääkärit vastaavat jokaiseen ja kumoavat harhaluulon karanteenista

Lue lisää: Kaikki koronaviruksesta: Pirkanmaan koronatilanne heikentynyt – Italiassa ennätyksellinen määrä tautiin liittyviä kuolemia

Maskit toiselle asteelle

Leviämisvaiheeseen siirtymisen ehkäisemiseksi pandemiaohjausryhmä suosittelee nyt yhä laajempaa maskien käyttöä torstaista 26. marraskuuta alkaen. Kasvomaskeja suositellaan nyt myös toisen asteen oppilaitoksiin sekä julkisille ja yksityisille työpaikoille kaikissa kohtaamisissa.

Työpaikkojen maskisuositus tarkoittaa työntekijöiden kasvomaskin käyttöä myös peruskouluissa ja päiväkodeissa. Maskisuositukseen on lisätty myös kaupat ja ostoskeskukset. Maskisuositus on voimassa toisella asteella 24. joulukuuta asti, mutta ovat muilta osin voimassa toistaiseksi.

Aikuisten liikuntaharrastukset sisätiloissa tauolle

Yli 20-vuotiaiden liikuntaharrastuksissa joukkue- ja kontaktilajien harrastus-, ottelu- ja kilpailutoiminta suositellaan keskeytettäväksi sisätiloissa 26.11.–15.12. asti, pois lukien maajoukkue-, SM- sekä 1-divisioonatason harjoittelu- ja kilpailutoiminta.

Rajoitus ei koske sellaista aikuisten harrastustoimintaa, jossa osallistujien kahden metrin turvavälit säilyvät koko harjoituksen ajan, eikä kansainväliselle huipulle tähtäävää ammattimaista harjoittelua.

Mitä?

Joukkue- ja kontaktilajit

Kontaktilajit: judo, karate, nyrkkeily, paini, taekwondo ja muut kamppailulajit.

Joukkuelajit: futsal, jalkapallo, jääkiekko, koripallo, käsipallo, lentopallo, salibandy, ringette, kaukalopallo, uppopallo ja vesipallo.

Pallohalleissa tai muissa sisätiloissa olevat ulkojoukkuelajit: jalkapallo, amerikkalainen jalkapallo, rugby, lacrosse, kriketti, baseball, pesäpallo, jalkapallo, liitokiekko, cheerleading, joukkuevoimistelu ja muodostelmaluistelu.

Lasten ja nuorten harrastustoimintaa jatketaan normaalisti muiden turvallisuussuositusten turvin.

Uimahallien kävijämäärä puolitetaan ja hallit kohdentavat ikäihmisten käynnit tiettyihin kellonaikoihin.

Perhejuhlien kokoontumissuositus kymmeneen

Yksityistilaisuuksien, kuten perhejuhlien, kokoontumissuositus kiristyy Pirkanmaalla korkeintaan kymmeneen henkilöön 15.12. asti.

Uusia tartuntoja todettiin Pirkanmaalla viikolla 47 yhteensä 130. Niistä 90 tartunnan lähde tiedetään. Tartunnan lähde jäi joka noin kolmannessa eli 40:ssä tapauksessa tuntemattomaksi.

Viime viikon tapauksista 35 tuli perhepiiristä samasta taloudesta. Sukulaisten tapaamisesta oli peräisin 16 tapausta. Työpaikoilla todettiin 12 tartuntaa seitsemässä eri työpaikassa.

Ystävien tapaamisessa tuli kahdeksan tartuntaa ja yhdestä ravintolasta kuusi tartuntaa. Ammatillisesta oppilaitoksesta oli peräisin kaksi tartuntaa. Viisi tartuntaa tuli ulkomailta.

Missä?

Maskisuositus

Kasvomaskin käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa Pirkanmaalla:

Julkisessa liikenteessä ja takseissa sekä matkustajille että kuljettajille

Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkatessaan näytteenottoon ja ennen negatiivisen testituloksen saamista, mikäli joutuvat välttämättömän syyn vuoksi liikkumaan kodin ulkopuolella

Ulkomailta saapuvat henkilöt heidän siirtyessään maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella

Lisäksi Pirkanmaan sairaanhoitopiiri suosittaa kasvomaskin käyttöä seuraavissa paikoissa:

Toisen asteen oppilaitoksissa syyslukukauden loppuun asti

Yliopistossa ja korkeakouluissa

Kaikilla julkisilla ja yksityisillä työpaikoilla kaikissa kohtaamisissa ja työpaikalla liikuttaessa

Sisätiloissa tapahtuvissa kokoontumisissa, esimerkiksi

Konsertit ja muut musiikkitilaisuudet, teatteriesitykset, elokuvateatterit ja muut esittävän taiteen tilaisuudet

Jääkiekko-ottelut ja muut yleisölle suunnatut sisätiloissa tapahtuvat urheilutapahtumat

Kirkkotilaisuudet ja muut uskonnollisten yhteisöjen tilaisuudet

Sisäliikuntatilat muulloin kuin liikuntasuorituksen ja peseytymisen aikana

Museot, kirjastot, galleriat

Kaupat, ostoskeskukset, virastot, ynnä muut asioimistilat

Sisätiloissa sijaitsevat huvi- ja teemapuistot

Sisätiloissa järjestettävät kongressit, messut, näyttelyt, ja muut vastaavat tilaisuudet

Rahapeli- ja vedonlyöntipalveluihin käytettävät tilat.

Rajatuissa ulkotiloissa järjestettävät tilaisuudet, joihin kertyy suuri määrä ihmisiä, kuten suuret ulkoilmakonsertit ja festivaalit.

Lähde: Tays

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut