Aamulehti
Pääministeri Sanna Marin (sd.) pitää mahdollisena, että Suomessa voidaan joutua harkitsemaan valtakunnan tasolla nykyistä tiukempien koronarajoitusten käyttöön ottamista.
Mikäli alueet eivät suhtaudu tilanteeseen riittävän vakavasti, tautitilanne heikkenee nopeasti, ja jos riittäviä toimia ei oteta ajoissa käyttöön, edessä voi pääministerin mukaan olla erittäin laajoja rajoituksia.
–On myös mahdollista, että joudumme jälleen pohtimaan poikkeusoloihin siirtymistä ja toimivallan keskittämistä valtioneuvostolle, Marin totesi Aamulehdelle maanantaina.
Marin kuitenkin muistuttaa, että rajoitusten voimakkuus riippuu aina tautitilanteesta. Ensisijaisesti tulisi pyrkiä siihen, että alueellisesti ja paikallisesti toimitaan ennakoivasti.
Pirkkalan lukion opettaja Veli-Matti Rautio ja Pasi Kervinen (oik.) esittelivät Marinille koulua ja koulun seinältä löytyi myös Marinin luokkakuva.
Viruksen leviämisen ehkäisemisessä Marin vetoaa myös kansalaisiin. Hän painottaa sitä, että turhia fyysisiä kontakteja tulisi välttää.
–Nyt ei pidä järjestää juhlia. Nyt ei pidä hakeutua fyysisiin kontakteihin. Jos haluaa tavata ihmisiä, tapaa vain niitä aivan läheisimpiä ihmisiä ja muistaa pitää turvavälit ja huolehtia hygieniasta. Se on tärkeintä, mitä me kaikki voimme tehdä.
Moni alue saa kehuja epidemian hoidosta
Marin kommentoi koronatilannetta Aamulehdelle maanantaina Pirkkalassa, missä pääministeri vieraili entisessä lukiossaan. Vierailu järjestettiin rajoitukset ja turvavälit huomioiden.
Marinin oli määrä vierailla maanantaina myös Parkanossa. Vierailu kuitenkin peruuntui kaupungin tautitilanteen vuoksi. Parkano on ensimmäisenä Pirkanmaan kuntana siirtynyt kiihtymisvaiheesta epidemian leviämisvaiheeseen.
Pääministeri Sanna Marinin lukioaikainen historian ja yhteiskuntaopin opettaja, filosofian tohtori Veli-Matti Rautio muistaa Marinin loogisena, sanavalmiina ja ikäistään kypsempänä nuorena.
Pirkkalan yhteislukion opiskelijat Tuuli Ingman ja Ville Nousu keskustelivat pääministerin kanssa muun muassa kuntavaaleista, ratikasta ja opiskelusta. –Oli tosi rento ilmapiiri. Hän on hyvä keskustelija, Ingman kuvailee tapaamista.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi viime viikolla koronatartuntojen määrän ja ilmaantuvuuden olevan nousussa. Maanantaina Uudellamaalla otettiin käyttöön uusia rajoituksia. Pääkaupunkiseutu on siirtynyt epidemian leviämisvaiheeseen.
–Tilanne on vakava, ja siihen tulee suhtautua vakavasti, Marin sanoo.
Marin antaa monille alueille kiitosta epidemian hoidosta. Esimerkiksi Kuhmossa, Mikkelissä ja Vaasassa paikalliset tautiryppäät on syksyllä saatu painettua nopeasti alas. Parantamisen varaakin on.
–Kaikilla alueilla aivan näin ripeisiin, ennakoiviin ja voimakkaisiin toimiin ei ole ryhdytty. Peräänkuulutan sitä, että valtioneuvoston suosituksia alueilla noudatettaisiin.
Kovempia rajoituksia Pirkanmaalle
Marinin mukaan Pirkanmaalla olisi syytä ottaa käyttöön nykyistä voimakkaampia koronarajoituksia. Erityisesti kiristämisen paikka olisi Tampereen seudulla.
–Toivon, että alueilla paikalliset ja alueelliset viranomaiset ottavat riittävän voimakkaat toimet käyttöön ennakoivasti niin, että tautitilanne saadaan pidettyä hallinnassa ja painettua alemmalle tasolle, Marin sanoo.
Pirkanmaan on luokiteltu olevan koronaepidemian kiihtymisvaiheessa. Hallitus on suositellut kiihtymisvaiheen alueille muun muassa aikuisten ryhmäharrastusten keskeyttämistä ja sitä, että yli 20 ihmisen yksityistilaisuuksia ei järjestettäisi.
Pirkanmaalla alueellisista koronarajoituksista linjaava pandemiaohjausryhmä eli koronanyrkki ei toistaiseksi ole ottanut näitä suosituksia käyttöön.
–Toivoisin, että nämä kaikki keinot otettaisiin käyttöön. Olisi syytä kiristää toimia, Marin toteaa.
Koronanyrkki kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 24. marraskuuta.
Epidemian vaiheet
Perustaso vastaa Suomen tilannetta keskikesällä. Tartuntojen ilmaantuvuus on alhainen.
Kiihtymisvaiheessa tartuntojen ilmaantuvuus on kahdessa viikossa yli 10–25 tapausta 100000 asukasta kohden.
Lisäksi positiivisten näytteiden osuus on yli 1%. Tartunnanlähteet ovat pääasiassa jäljitettävissä.
Leviämisvaiheessa ilmaantuvuus on kahdessa viikossa yli 18–50 tapausta per 100000 asukasta.
Positiivisten näytteiden osuus on yli 2 %. Alle puolet tartunnanlähteistä on jäljitettävissä ja sairaalahoidon tarve kasvaa voimakkaasti.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.
Kriisistä ei selvitä ilman vaurioita
Syksyn toimintaympäristöä koronan vastaisessa taistelussa Marin kuvailee johtamisen näkökulmasta kevättä haastavammaksi, koska toimijoita on useampia.
Paikallisilla ja alueellisilla viranomaisilla on iso toimivalta rajoitustoimien käyttöön.
Pandemiasta kummunneeksi suurimmaksi opikseen Marin nostaa ennakoinnin tärkeyden. Pääministeri korostaa, että liikkeellä tulee olla nopeasti jo ennen kuin tilanne on huono.
Marin sanoo pitävänsä selvänä, että koronakriisistä ei selvitä täysin ilman vaurioita.
Hän uskoo koronan jättävän jälkensä yhteiskuntaan ja vaikuttavansa esimerkiksi nuorten hyvinvointiin. Siksi hallitus on suunnannut lisäresursseja muun muassa kouluille ja oppilaitoksille.
–Toivottavasti toimilla, joita teemme nämä vauriot jäävät mahdollisimman vähäisiksi.
Marin sanoo peräänkuuluttavansa sitä, että hallituksen antamia suosituksia noudatettaisiin alueilla.