Suora lähetys: THL:n tilannekatsaus koronaviruksesta - Koronavirus - Aamulehti

Koronavirustartuntojen määrä on nousussa Suomessa – THL ja STM esittelivät viisi valttia viruksen leviämisen ehkäisyyn

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Sosiaali- ja terveysministeriö kertoivat koronavirustilanteesta tiedotustilaisuudessa torstaina.

Tilaisuudessa on mukana muun muassa THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen.

19.11.2020 9:41 | Päivitetty 19.11.2020 11:29

Aamulehti

Uusien koronavirustapausten määrä ja ilmaantuvuus Suomessa ovat nousussa. Valtaosa viime viikolla todetuista tartunnoista oli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Asiasta kertoivat Sosiaali- ja terveysministeriö STM ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL torstaisessa katsauksessa koronavirustilanteesta.

Suurin osa Suomessa todetuista tartunnoista on edelleen peräisin kotimaasta. Uusista tartunnoista yli kolmannes todettiin henkilöillä, jotka olivat tartunnan toteamishetkellä karanteenissa. Koko maassa uusien tartuntojen tartunnanlähde selvisi viime viikolla noin 52 prosentissa tapauksista.

Iso osa tartunnoista todetaan yhä nuoremmissa ikäluokissa ja työikäisillä, mutta tapauksia on vanhemmissa ikäluokissa jonkin verran enemmän kuin edellisillä viikoilla.

THL:n ja STM:n mukaan epidemiatilanne voi heikentyä nopeasti koko maassa, koska tartuntoja todetaan tällä hetkellä niin paljon. Pirkanmaa on edelleen kiihtymisvaiheessa.

THL ja STM esittelivät viisi valttia koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi: Oireisena on mentävä koronatestiin ja pysyttävä muuten kotona. Lisäksi yhä suositellaan huolehtimaan vähintään metrin turvavälin pitämisestä muihin ihmisiin, pesemään käsiä ja yskimään turvallisesti sekä käyttämään kasvomaskia, kun etäisyyttä ei ole mahdollista pitää. THL ja STM suosittelevat myös Koronavilkku-sovelluksen lataamista.

Torstaisessa tilaisuudessa käsiteltiin tautitilannetta ja koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti sekä vertailtiin kevään ja syksyn epidemia-aaltoja. Tilaisuuteen osallistuivat strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja johtaja Pasi Pohjola STM:stä sekä ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä.

Seurasimme tilaisuutta tässä jutussa.

Pirkanmaalla epidemia on edelleen kiihtymisvaiheessa. Lempäälässä otettiin koronatestejä drive in -testauspisteellä Lempäälän terveyskeskuksen yhteydessä toukokuussa.

Tilannekatsaus koronavirustilanteesta

Tilaisuus on päättynyt.

Kello 10.55: Puumalaisen mukaan rokotuksen suhteen ollaan asiantuntijatyössä alkuvaiheessa vielä.

Kello 10.52: Voipio-Pulkki kertoo, että positiivisilla uutisilla esimerkiksi rokotteesta pyritään luomaan uskoa siihen, että taistelua kannattaa jatkaa. – Tämä joskus kyllä menee ohi, mutta emme tarkkaan pysty sanomaan, koska, ja siksi huomio kannattaa kiinnittää siihen, mitä teemme tänään.

Kello 10.50: Puumalainen vastaa median kysymykseen koronavirustartunnoista maahanmuuttajien keskuudessa. Puumalaisen mukaan koronatartuntoja on epätasaisesti eri väestöryhmissä. Hän ei näe järkevänä tehdä jakoa korkeamman ja matalamman riskin ryhmiin. Voipio-Pulkki korostaa, että tällä hetkellä virusta on kaikissa väestöryhmissä.

Kello 10.40: Joulu on tänä vuonna erilainen. Miten sitä saa nyt viettää? Puumalainen kertoo, että tartunnalle on riski aina, kun ihmiset kokoontuvat. Riskiä voi kuitenkin monin keinoin pienentää vastuullisella käytöksellä. THL suosittelee viettämään joulua oman lähipiirin kanssa. Oireisena ei pidä mennä tapaamaan isovanhempia. Voipio-Pulkki sanoo, että hyvin suunnitellen sekä turvavälejä ja muita keinoja noudattaen ja terveenä tapaamisia voidaan järjestää.

10.35: Puumalainen kertoi professori Kari Aurasen tutkimusryhmän löydöksistä. Tutkimuksen perusteella suomalaisten kontaktien väheneminen selitti kevään epidemian laantumista. Epidemian iskiessä suomalaiset vähensivät kontaktejaan keskimäärin noin 70 prosenttia. Heinäkuussa kontaktien määrä kasvoi. Tämä pohjusti Puumalaisen mukaan sitä, että epidemia lähti heinäkuun loppupuolella uudelleen kiihtymään. Syyskuussa monet työpaikat käynnistyivät kesän jälkeen. Vaikka edelleen on etätyösuositus, lähityötäkin tehdään. Ihmiset ovat tavanneet toisiaan myös vapaa-ajan ja esimerkiksi harrastusten yhteydessä. Epidemian ehkäisemiseksi ihmisten välisten kontaktien vähentäminen on Puumalaisen mukaan edelleen tärkeää.

Puumalainen kertoi viisi valttia koronaviruksen ehkäisyyn: oireisena mennään koronatestiin ja pysytään muuten kotona, toiseksi yhä suositellaan pitämään vähintään metri turvaväliä muihin ihmisiin, kolmanneksi pestään käsiä ja yskitään turvallisesti, neljänneksi käytetään kasvomaskia, kun etäisyyttä ei voi pitää sekä viidentenä valttina suositellaan Koronavilkku-sovelluksen lataamista.

Kello 10.30: Epidemian hallinnassa on tapahtunut muutoksia keväästä. Laaja testaaminen ja panostus tartuntaketjujen jäljitykseen on tärkeää. Testausmäärät ovat nyt huomattavasti suurempia kuin keväällä. Suojavarusteiden saannissa ei ole merkittäviä ongelmia. Lisäksi nyt on huomattavasti toisenlainen ymmärrys koko epidemiasta ja viruksesta sekä sen käyttäytymisestä kuin keväällä.

Kello 10.25: STM:n Pasi Pohjola kertoo, että tällä hetkellä tartunnanriski on olemassa aina, kun ihmiset kohtaavat fyysisesti toisiaan. Riski on merkittävästi korkeampi nyt kuin esimerkiksi kuukausi tai kaksi sitten. Tilanne on Pohjolan mukaan se, että vaikka tartuntojen nousu on ollut rauhallista, on mahdollista, että epidemiatilanne voi heikentyä huomattavasti nopeammin kuin se on nyt edennyt. Hygienia- ja etäisyyskäytännöistä on edelleen huolehdittava.

Kello 10.21: STM:n Voipio-Pulkin mukaan yleiskuva on sellainen, että nopeat alueelliset vaihtelut ovat yleisiä. STM:n mukaan viimeisen kahden viikon seurantajakson aikana uusien tapausten ilmaantuvuus oli noin 53 tapausta 100 000 asukasta kohden, kun se sitä edeltävällä kahden viikon jaksolla oli 49.

Kello 10.17: Tällä hetkellä noin kolmasosa uusista tartunnoista todetaan henkilöillä, jotka ovat karanteenissa. Viime keväänä ikääntyneet ja keski-ikäiset sairastivat, mistä aiheutui sairaalahoidon tarvetta ja kuolemantapauksia. Syksyllä tautitapaukset ovat painottuneet nuoriin aikuisiin. Viimeisen kolmen viikon aikana tapausten määrä on näyttänyt olevan nousussa myös vanhemmissa ikäryhmissä. Tapauksia on vahvistettu myös hoivakodeissa.

Tämänhetkisen alueellisen epidemiologisen tilanteen perusteella Pirkanmaa on edelleen kiihtymisvaiheessa.

Kello 10.13: Viime kevääseen nähden tapausmäärän nousu on ollut hitaampaa. Puumalaisen mukaan tämä kertoo siitä, että hygieniakäytännöt ja Suomen strategia hidastavat taudin leviämistä. Keväällä tauti tuli Suomeen pitkälti matkustuksen mukana. Todennäköisesti tapauksia ja niistä liikkeelle lähteneitä tartuntaketjuja on ollut useita, Puumalainen sanoo. Siksi tapausten määrä lähti voimakkaaseen nousuun.

Kello 10.07: Puumalaisen mukaan Euroopan tilanne on menossa huonompaan suuntaan ja osa maista on toteuttanut laajoja sulkutoimenpiteitä. Muun muassa Itävallassa on kolmen viikon lähes täydellinen ulkonaliikkumiskielto.

Suomen tilanne on Puumalaisen mukaan edelleen rauhallinen. Kokonaiskuolleisuudessa ei ole nousua. Sen sijaan monissa muissa EU-maissa kokonaiskuolleisuus on lähtenyt nousuun kuten myös sairaala- ja tehohoidon tarve.

Tilanne on vaikea myös Ruotsissa. Tukholman alueella positiivisia näytteitä otetuista on Puumalaisen mukaan erittäin paljon. Positiivisten osuus on ajoittain ylittänyt jopa 20 prosenttia.

Kello 10.00: Tilaisuus alkaa. Ensimmäiseksi puheenvuoron saa THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos