Koronarokotusten marssijärjestys on nyt selvillä – Nämä ihmisryhmät saavat rokotteen ennen muita - Koronavirus - Aamulehti

Koronarokotusten marssijärjestys on nyt selvillä – Nämä ihmisryhmät saavat rokotteen ennen muita

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä antoi suosituksensa suomalaisten koronarokotusjärjestyksestä keskiviikkona.

Rokotetta koronavirukseen on kehitetty myös Tampereen yliopiston kampuksella.

18.11.2020 14:57

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (Krar) suosittelee, että koronavirusrokotteen saavat Suomessa ensimmäisenä koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö, hoivakotien henkilöstö, ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia.

Asiasta kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotteessaan keskiviikkona.

Koronarokotuksien järjestyksellä pyritään ensisijaisesti estämään koronaviruksen vakavia tautitapauksia, ennenaikaisia kuolemia ja elinvuosien menetystä sekä ylläpitämään terveydenhuollon kantokykyä, kerrotaan tiedotteessa.

Hallitus on linjannut, että rokotteita hankitaan riittävästi koko väestön tarpeisiin. Krar suosittelee, että rokotukset aloitettaisiin edellämainituista ryhmistä. THL:n mukaan koko väestön rokotusaikataulu ja järjestys tarkentuvat myöhemmin.

Perusteet lääketieteelliset

Krar suosittelee tiedotteen mukaan, että rokottamisen kohderyhmät määritetään lääketieteellisin perustein.

Ryhmän tekemässä lääketieteellisessä riskinarviossa huomioidaan sekä tieto Suomessa todetuista covid-19-tautitapauksista että kansainvälinen tutkimustieto koronavirustaudin riskiryhmistä. Tieto sairastumisen riskistä yhdistetään tietoon siitä, missä määrin rokotukset vähentäisivät kohderyhmässä tapahtuvia vakavia tautitapauksia, ennenaikaisia kuolemia ja elinvuosien menetystä, THL:n tiedotteessa sanotaan.

– Yhteiskunnan kannalta on tärkeää, että sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset pysyvät terveinä ja pystyvät epidemian jatkuessa ylläpitämään terveydenhuollon toimintaa, toteaa Krarin puheenjohtaja, professori Ville Peltola tiedotteessa.

THL:n mukaan asiantuntijaryhmä jatkaa arviointia rokotusten järjestämisestä ja kohderyhmistä lähiviikkoina. THL laatii sosiaali ja terveysministeriölle esityksen rokotusten järjestämisestä. Lopullisen päätöksen koronavirusrokotusten toimeenpanosta tekee valtioneuvosto.

Kolmenlaista rokotetta

Krar on jo elokuussa todennut, että Suomen olisi hyvä valmistautua hankkimaan kolmenlaisia rokotteita: adenovirusvektorirokotetta, mRNA-rokotetta ja ikääntyneitä ajatellen proteiini-tehosteainerokotetta, joka voimistaa immuunivastetta. Näistä mRNA-rokote on sellainen, jolle ei ole ennen ollut Suomessa myyntilupaa.

Krar on myös suositellut rokotetta hankittavan Suomeen niin paljon, että sitä riittää jokaiselle suomalaiselle.

Krarin on rokotusjärjestyksessä huomioitava rokotteiden myyntiluvat, lääkeviranomaisten antamat käyttöohjeet sekä se, kuinka paljon rokoteannoksia Suomi tulee saamaan.

Rokotusjärjestyksen lisäksi haasteita ovat THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan muun muassa se, kenelle myyntiluvalliset rokotteet tulevat tepsimään.

Rokote on maksuton

Viime viikon torstaisessa THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) koronavirus­tilannekatsauksessa kerrottiin, että rokote tulee olemaan osa kansallista rokotusohjelmaa, joten se on kuluttajille maksuton. Rokotteen ottaminen olisi vapaaehtoista.

STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan rokotteen kustannuksista ei vielä ole tietoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut