Pirkanmaalla todettiin ennätysmäärä uusia koronavirustartuntoja - Koronavirus - Aamulehti

Pirkanmaalla todettiin ennätysmäärä uusia koronavirustartuntoja – Ylilääkäri: päivän korkeassa luvussa on myös ”luonnollista vaihtelua”

Pirkanmaalla todettiin jo toista kertaa tänä syksynä 26 uutta koronavirustartuntaa. Vaikka luku on korkea ja tartuntojen jäljitys kesken, infektioyksikön osastonylilääkäri Jaana Syrjänen ei pidä lukua huolestuttavana, vaan kehottaa seuraamaan lukua pidemmältä ajalta.

Yksityiset lääkäriasemat raportoivat tuoreet koronavirustartunnat Taysin infektioyksikölle, mutta yksityisillä näytteenottopaikoilla otettujen testien lukumäärästä ei ole reaaliaikaista tietoa Taysissa, kertoo osastonylilääkäri Jaana Syrjänen.

18.11.2020 11:28

Aamulehti

Pirkanmaalla todettiin tiistaina 26 uutta koronavirustartuntaa, mikä on korkein lukema sitten lokakuun 18:nnen. Myös silloin Pirkanmaalla todettiin 26 uutta tartuntaa.

Infektioyksikön osastonylilääkäri Jaana Syrjänen haluaa kuitenkin muistuttaa, että maanantaina tartuntoja todettiin kolme ja tiistaina 26. Tays ilmoittaa kunkin päivän tartunnoista seuraavana aamuna.

– Tässä on luonnollista vaihtelua siinä, kuinka paljon ihmiset menevät näytteille. Myös jos maanantain ja tiistain välisenä yönä Fimlab ilmoittaa meille uusia positiivisia, ne menevät seuraavalle päivälle, vaikka ne on otettu samana päivänä, Syrjänen sanoo.

Päivittäisen vaihtelun vuoksi määrien kehitystä kannattaa seurata pidemmältä aikaväliltä.

Viime viikolla uusia tartuntoja todettiin 66 kappaletta. 12 positiivisen tartunnan saanutta oli jo valmiiksi karanteenissa. Yhä useampi tartunnanlähde jäi kuitenkin selvittämättä.

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä tiedotti tartuntamääristä tiistaina ja toivoi kasvomaskin käyttöä julkisissa sisätiloissa, kuten kaupoissa ja julkisissa liikennevälineissä.

Lue lisää: Pirkanmaan koronanyrkki ilmaisi tiistaina huolensa: Yhä useamman tartunnan lähde jää piiloon - ”Suosituksia on syytä noudattaa”

Yksityisiltä saaduissa tiedoissa voi olla viivettä

Vaikka Taysin tiedot uusista tartunnoista ovat reaaliaikaisempia kuin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), viiveitä voi olla erityisesti yksityisten lääkäriasemien tiedoissa.

Tays tiedotti keskiviikkona, että noin puolet tiistain raportoiduista tartunnoista oli todettu poikkeuksellisesti yksityisillä lääkäriasemilla.

Taysilla ei ole kuitenkaan tiedossa, miten paljon testejä yksityisillä lääkäriasemilla on otettu tiistain aikana, sillä yksityiset lääkäriasemat tiedottavat testimäärät THL:een ja vain positiiviset tartunnat raportoidaan Taysiin. Tällöin positiivisten tartuntojen osuutta koko testimäärään on tässä vaiheessa mahdoton laskea.

– En osaa sanoa, miltä päivältä yksityisten vastaukset ovat tulleet, mutta Fimlabilta ne tulevat reaaliajassa. Sen verran siinä on eroa, Syrjänen sanoo.

Tällä hetkellä uusien tartuntojen lähteitä vielä selvitetään.

Lue lisää: Tiistaina kerrottiin Pirkanmaalla useista altistumisista – Ison päiväkodin koko henkilökunta karanteeniin

THL tiedottaa Suomen epidemiatilanteesta torstaina järjestettävässä viikkokatsauksessa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on tiedotettu, että se on leviämisvaiheen kynnyksellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut