Pääministeri Sanna Marin vaatii yhteisiä, nykyistä tehokkaampia toimia Euroopan johtajilta koronaviruksen taltuttamiseksi - Koronavirus - Aamulehti

Pääministeri Sanna Marin vaatii yhteisiä, nykyistä tehokkaampia toimia Euroopan johtajilta korona­viruksen taltuttamiseksi

Marin listaa ison joukon neuvoja, miten EU:n pitäisi toimia. ”Yhteisen ja tehokkaan strategian edistäminen onkin Euroopan unionin tämänhetkisistä tehtävistä tärkein.”

Pääministeri Sanna Marinin Politicossa julkaistu kirjoitus oli selvästi osoitettu Euroopan johtajille.

12.11.2020 9:04 | Päivitetty 12.11.2020 10:12

Pääministeri Sanna Marin (sd) patistaa Euroopan johtajia parempiin yhteisiin toimiin koronaviruspandemian taltuttamiseksi.

Politico-lehti on julkaissut hänen kirjoituksensa, joka on selvästi osoitettu kaikille Euroopan maiden johtajille ja EU:lle.

– Kriisin voittamiseksi tarvitaan yhteinen eurooppalainen strategia, jonka ytimessä on viruksen leviämisen tehokas estäminen. Meidän on yhdessä päätettävä, että voitamme viruksen ja otettava riittävän vahvat toimenpiteet käyttöön, Marin kirjoittaa laajasti maailmalla luetussa lehdessä.

Marin muistuttaa kirjoituksessaan, että vaikka toimiva ja turvallinen rokote saataisiin markkinoille pian, voi väestön kattavan rokottamisen ja rokotesuojan saamisessa kestää vielä kauan.

– Euroopan talouden toipumista voimme edesauttaa nyt vain nujertamalla virusta yhteisellä eurooppalaisella strategialla. Kansanterveydestä huolehtimisen tulee jatkossakin olla pääosin jäsenvaltioiden vastuulla, mutta yhdentyneessä Euroopassa taudin torjunnassa menestynytkään jäsenvaltio ei ole suojassa ilman yhteistä onnistumista. Yhteisen ja tehokkaan strategian edistäminen onkin Euroopan unionin tämänhetkisistä tehtävistä tärkein.

Matkustusrajoituksia voidaan purkaa vain tietyin ehdoin

Marin sanoo, että Maailman terveysjärjestön WHO:n suosituksiin perustuva testaa, jäljitä, eristä, hoida -strategia luo tälle työlle hyvän perustan.

– Riittävän laajan testauksen järjestäminen kaikissa jäsenvaltioissa on lähtökohta onnistuneelle strategialle. Tähän tarvitaan myös edullisia ja luotettavia pikatestejä ja niiden laajaa käyttöä, Marin sanoo.

Hänen mukaan EU-jäsenvaltioissa on tehostettava toimia jäljityssovellusten saamiseksi mahdollisimman laajaan käyttöön ja eri sovellukset on saatava toimimaan keskenään. ”Suomessa arviolta puolet väestöstä on jo ottanut jäljitystä helpottavan mobiilisovelluksen käyttöön”, Marin sanoo.

Marin sanoo, että monissa maissa käyttöön otettuja matkustusrajoituksia voidaan purkaa turvallisesti vain, jos siihen liitetään vaatimukset matkustajan testaamisesta, testien vastavuoroisesta tunnustamisesta sekä tehokkaasti toimeenpannuista ja yhdenmukaisista karanteeneista.

– Monin paikoin välttämättömän pendelöinnin turvallisuutta voidaan lisätä mm. työpaikoilla tehtävillä testeillä. Karanteenien pituudesta tarvitaan yhteinen eurooppalainen näkemys, Marin kirjoittaa.

– Silloin, kun matkustaminen edellyttää testaustulosta, matkustajatietojen keräämistä, todistusta sairastetusta taudista tai tulevaisuudessa kenties rokotustodistusta, on kehitettävä kansainvälinen, tietoturvallinen digitaalinen ratkaisu.

Pitkä lista toimenpiteitä

Marin jatkaa toimenpiteiden listaamista: fyysisten kontaktien määrää rajattava ja etätyö on otettava käyttöön kaikissa tehtävissä, joissa se on mahdollista.

– Yhteiskunnan toimintojen ja ihmisten liikkumisen rajoittaminen on aina vaikea päätös ja siitä maksetaan kovaa yhteiskunnallista hintaa. Kriisin pitkittyminen on kuitenkin vielä raskaampaa niin inhimillisesti kuin taloudellisesti. Erityisesti nuoret joutuvat supistuvilla työmarkkinoilla huonoon asemaan.

Hän ottaa kantaa myös EU:n elpymispakettiin.

– Nämä varat on kansallisissa elpymissuunnitelmissa ohjattava ennen kaikkea ilmaston ja ympäristön tilaa ja yhteiskuntiemme digitalisaatiota edistävällä tavalla. Oikein suunnatut elpymisvarat vauhdittavat ilmastonmuutoksen edellyttämää vihreää siirtymää, lisäävät ihmisten hyvinvointia ja antavat Euroopalle globaalia kilpailuetua. Elpyminen alkaa, kun pandemian koettelemia yhteiskuntia päästään avaamaan, niin Euroopassa kuin muualla maailmassa.

Korjaus 12.11. kello 10.11: Korjattu ”testaa, jäljitä, eristä, hoida -strategia” oikeaan muotoon. Aiemmin jutussa sanat hoida ja eristä olivat väärässä järjestyksessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut