Miten rokotuksissa edetään? - Koronavirus - Aamulehti

Koronavirusepidemia on yhä kiihtymisvaiheessa Pirkanmaalla – THL: Ensimmäisessä vaiheessa rokotetta riittää Suomessa vain kymmenelle prosentille väestöstä

Tiedotustilaisuudessa ovat mukana ylilääkäri Taneli Puumalainen ja ylilääkäri Hanna Nohynek THL:stä.

12.11.2020 8:05 | Päivitetty 12.11.2020 11:02

Koronavirusrokotteesta on saatu viime päivien aikana lupaavia tietoja. Rokotteen on kerrottu saapuvan Suomeen ensi vuoden alussa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä sosiaali- ja terveysministeriö kertoivat tänään tiedotustilaisuudessa koronavirustilanteesta ja rokotusprosessista.

Tilaisuuden aluksi ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoi koronavirustilanteesta.

Globaalisti tilanne on vaikea ja joissakin Euroopan maissa ilmaantuvuusluku on yli tuhat. Sekä tehohoidon tarpeen että kuolemantapausten määrät ovat lähteneet nousuun.

Pahimmin epidemiasta kärsitään pohjoisella pallonpuoliskolla, jossa mennään kohti talvea. Suomen kannalta huolestuttavaa on, että maan rajojen ulkopuolella tilanne on vaikeutunut, esimerkiksi Ruotsin Norbottenissa ja Baltian maissa.

– Suomi on onnistunut puolustautumaan paremmin kuin muut Pohjoismaat ja muut EU-maat, Puumalainen sanoi.

Tilaisuudessa kerrottiin, että Suomessa on todettu 198 uutta tautitapausta. Kuolemantapauksia on 365, heistä suurin osa on Puumalaisen mukaan menehtynyt pitkäaikaista hoivaa tarjoavissa yksiköissä. Tällä hetkellä 73potilasta on sairaalassa ja tehohoidossa 14.

Edelleenkin tartunnat kohdentuvat nuoriin ja nuoriin aikuisiin. Päivittäin tapausten määrä on ollut kahdensadan tapauksen vaiheilla kuusi viikkoa.

– Ei voi luottaa siihen, että tilanne pysyisi tämänkaltaisena, kun katsoo muuta Eurooppaa, Puumalainen sanoo.

Testatuista 1,6 prosenttia on positiivisia.

Useampi maakunta kiihtymisvaiheessa

Puumalaisen mukaan alueista kiihtymisvaiheessa ovat Helsinki ja Uusimaa, Kanta-Häme, Länsipohja, Pirkanmaa, Varsinais-Suomi ja Ahvenanmaa. Kouvola, Kuopio, Rovaniemi ja Siilinjärvi ovat yksittäisistä kaupungeista kiihtymisvaiheessa, vaikka alue ei sitä ole.

Suomen suurimmissa kaupungeissa: Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella ja Turussa tapausmäärät ovat kasvaneet. Toisaalta monella alueella tilanne on saatu hyvin hallintaan, jolloin alueellinen epidemiatilanne on rauhoittunut. Näin on käynyt esimerkiksi Vaasassa.

Strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä kertoi, että tehohoidon ja sairaalahoidon ennusteet ovat pitäneet hyvin paikkansa. Sairaalaan otetuista tarvitsee tehohoitoa pienempi osa kuin keväällä.

Suomessa viikon ilmaantuvuusluku on noin 25 ja kahden viikon noin 50 sataatuhatta asukasta kohti. Alueelliset erot aika suuria. Suurten kaupunkien tilanne on Voipio-Pulkin mukaan huolestuttava. Viikolla 45 uusista 1400 tapauksesta puolet oli Helsingin ja Uudenmaan alueilla.

Muualla kuin Helsingin ja Uudenmaan alueilla jäljitettävyys on pysynyt hyvänä. Jäljitetyistä tartunnoista kahdeksan prosenttia on peräisin ulkomailta. Ylivoimainen valtaosa on saatu yksityiselämässä, perhepiirissä tai yksityisissä tapauksissa.

– Meillä jokaisella on vastuu tartuntojen kurissa pysymisestä, Voipio-Pulkki muistutti.

Voipio-Pulkki sanoo, että tilanteen valtakunnallinen merkittävä vaikeutuminen on mahdollista.

Hän korostaa lähikontaktien välttämistä, turvavälejä, hygienia- ja maskisuosituksia. Myös nopea testiin hakeutuminen vähäisissäkin oireissa on Voipio-Pulkin mukaan äärimmäisen tärkeää.

Tämä rokotteista tiedetään nyt

Ylilääkäri Hanna Nohynek THL:stä kertoi rokotteista. Hänen mukaansa vielä ei tiedetä tarpeeksi ja siksi vastauksia moniin asioihin ei ole. Esimerkiksi vielä ei voida sanoa, voidaanko rajoituksista luopua, kun rokote tulee käyttöön.

Kansallisessa rokotusasiantuntijaryhmässä on mietitty, että Suomi hankkii rokotteen niin pian kuin mahdollista. Elokuussa väestölle suositeltiin varattavaksi kolmea eri rokotetyyppiä, koska ei ollut tietoa mikä niistä toimii, miten rokotteet toimivat ja millaisille ryhmille eri rokotukset toimivat. Suositus oli myös, että rokotetta hankitaan niin paljon, että kaikki halukkaat saavat sen.

Rokotteissa on seitsemän erilaista teknistä alustaa. Kaiken kaikkiaan on tiedossa yli 300 rokoteaihiota, joista 54 on kliinisessä vaiheessa ja 10 tehotutkimusvaiheessa.

– Tämä on pitkä juoksu. Rokotteet tulevat maahan vähitellen, Nohynek sanoo.

Nohynek sanoo, että ensimmäisessä vaiheessa rokotetta riittää noin kymmenelle prosentille väestöstä. Vasta kolmannessa vaiheessa määrä on kohtuullinen, noin 50 prosenttia.

Ensimmäisten annosten saaminen riippuu muun muassa rokotteen tuotantokapasiteetista ja myyntiluvista.

Logistiikasta ja muun muassa kylmäketjuista on selvitykset käynnissä. Myös suunnitelmat rokotusten vaikuttavuuden seurannasta ovat tekeillä.

Onko rokote maksuton?

Tilaisuudessa esitettiin kysymys OAJ:n vaatimasta maskisuosituksesta kouluihin. Puumalainen vastasi, että asiasta on käyty aktiivista keskustelua eri viranomaisten kanssa. Hän sanoo, että osaan kysymyksistä, eli maskin käytöstä on ratkaistava paikallisesti. Maskisuositus on tarkoituksella tehty niin, että sitä voidaan paikallisesti soveltaa.

Toinen kysymys käsitteli rokotteiden hintaa kuluttajille ja Suomelle.

Nohynek sanoi, että periaate on, että kansallinen rokotusohjelma on maksuton ja niin on tässäkin tapauksessa.

Voipio-Pulkin mukaan Suomen valtio on sitoutunut kustannusten kattamiseen, mutta viel’ lopullisesta summasta ei voida sanoa mitään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut