Kommentti: Kesällä saadaan tuulahdus vapaudesta - Koronavirus - Aamulehti

Kesällä saadaan tuulahdus vapaudesta – viruksen uhka ei silti poistu

Kommentti: Kaikki rajoitukset eivät poistu, mutta etenkin vapaa-ajan viettoon tulee kaivattuja vaihtoehtoja.

4.5.2020 22:28

Aamulehti

Hallitus istui pitkään ja hartaasti laatimassa jatkosuunnitelmaa siitä, miten koronaviruksen kanssa pärjätään seuraavat kuukaudet. Tuloksena on pitkähkö lista toimenpiteitä, jotka sekä tarjoavat hieman helpotusta että muistuttavat, ettei covid-19-taudin uhka ole väistynyt. Edessä on poikkeuksellinen kesä, katsoo tilannetta miten tahansa.

Luvassa on kuitenkin monenlaisia mahdollisuuksia, joita on helppo arvostaa viime viikkojen kotoilun jälkeen.

Kaivattua yhteiskunnan avautumista edustavat esimeriksi museoiden, teattereiden ja urheilupaikkojen, kuten vaikkapa uimahallien asteittainen avaaminen. Samoin urheilusarjojen käynnistäminen tuo varmasti monelle kaivattua virkistystä.

Ja kokoontumisrajoituksen nostaminen 50 henkilöön! Mahtaa tuntua oudolta olla joskus koolla niinkin ison ryhmän kesken.

Viesti on myös talouden kannalta tärkeä. Esimerkiksi Tampereen seudun suurilla työmailla varmasti ollaan tyytyväisiä, että työmatkaliikenne Schengenin sisärajojen yli sallitaan. Samoin ravintola-alalla on varmasti helpotus, että on mahdollista päästä avaamaan ravintoloita ja kahviloita asteittain kesäkuun alusta alkaen.

Myös Särkänniemessä ollaan varmasti tyytyväisiä. Huvipuistojen avaaminen on kesällä mahdollista, kunhan tietyt vaatimukset esimerkiksi turvaetäisyyksistä ja hygieniasta täyttyvät. Tämä voi tarkoittaa kotimaan kesälomamatkailun kannalta hyvää.

Se on sen sijaan ehkä jopa yllättävää, että suomalaisia kehotetaan jatkamaan etätyöskentelyä toistaiseksi. Tilannetta aiotaan harkita uudestaan vasta kesän jälkeen. Se on pitkä aika virtuaalisten työkavereiden kanssa. Mutta ei auta.

Etätöissäkin oleva voi sentään urheilla tai vaikka käydä museossa. Kovin paikka on yli 70-vuotialla. Heidän suositellaan jatkossakin välttämään fyysisiä kontakteja. Myös se on lohdutonta, ettei ainakaan ennen heinäkuuta pääse sairaalaan tai hoivakotiin katsomaan hoidossa olevaa läheistä. Ellei sitten tähän kehitetä luovia ratkaisuita, jotka mahdollistavat tapaamisen ilman fyysistä kohtaamista.

Vaikka linjaukset perustuvat laskelmiin, siirrymme lähiviikkoina harmaalle alueelle. Kukaan ei voi varmuudella sanoa, mitä koronaepidemialle nyt tapahtuu Suomessa. Toinen aalto on täysin mahdollinen. Kaikkien suomalaisten kannalta ei voi kuin toivoa, että virustapausten määrän kasvu pysyisi kurissa. Se olisi kaikkien kannalta masentava hetki, jos rajoituksia jouduttaisiin tiukentamaan uudelleen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?