Uuden ennusteen mukaan koronapandemia kestänee kaksi vuotta - Koronavirus - Aamulehti

Uuden ennusteen mukaan koronapandemia kestänee kaksi vuotta – Suomalaistutkijat pitävät arviota realistisena: ”Pandemia on pikemminkin maraton kuin lyhyen matkan juoksu”

Ihmiset suojasivat itseään ja toisiaan kasvosuojaimilla New Yorkissa torstaina. ­

1.5.2020 22:58 | Päivitetty 1.5.2020 23:10

Tutkijoiden ennusteet koronaviruksen aiheuttaman pandemian kestosta jatkuivat vappuna äärimmäisen ristiriitaisina.

Minnesotan yliopisto julkisti vappuna tarttuvien tautien tutkimuskeskuksensa, jonka mukaan koronaviruksen aiheuttama pandemia jatkuu vielä hyvinkin 18–24 kuukautta eikä laannu ennen kuin kaksi kolmasosaa maapallon väestöstä on saavuttanut immuniteetin.

Influenssoihin verrattuna koronavirus käydään useammin läpi oireettomana ja sen tartuttavuus on korkea ennen oireita niissäkin tapauksissa, kun oireita ilmenee, tutkijaryhmä arvioi.

Tämä tekee viruksen leviämisestä salakavalampaa kuin tavanomaisissa influenssoissa.

Minnesotan yliopisto muistuttaa myös, että taudin läpikäyneiden immuniteetin tehosta ja kestosta ei vielä tiedetä: se voi olla muutamasta kuukaudesta useisiin vuosiin.

Tutkimusryhmä tarkastelee kolmea skenaariota: todennäköisesti pandemia jatkuu aalloittain laantuen yhdessä paikassa samalla kun se valtaa uusia alueita.

Toisen skenaarion mukaan suurin ja tuhoisin aalto tapahtuu tämän vuoden syksynä ja muut aallot ovat selvästi pienempiä.

Kolmannen skenaarion mukaan pandemia etenee hiljakseen seuraavat kaksi vuotta

– Viranomaisten kannattaa viestittää, että pandemia ei ole pian ohi, tutkijaryhmä arvioi.

Ihmisten kannattaa valmistautua siihen, että tauti voi palata aalloittain seuraavan kahden vuoden aikana samalla kun toimivaa rokotetta voitaneen odottaa aikaisintaan ensi vuonna, he raportoivat.

– Tuo pari vuotta kuulostaa ihan realistiselta, tutkijatohtori Tuomas Aivelo kommentoi.

Myös THL:n johtava asiantuntija Jussi Sane pitää Minnesotan yliopiston raporttia asiallisena.

–Minnesotan raportin kirjoittajat ovat hyvin tunnettuja nimiä alalla, etenkin Marc Lipstich ja Michael T. Osterholm.

Sane muistuttaa, että tarve erilaisille rajaustoimille riippuu siitä, mikä tutkijoiden esittelemästä kolmesta skenaariosta lähtee toteutumaan.

”Koska vain uuteen nousuun”

Se tiedetään, että pandemian alkuvaiheessa virus levisi tehokkaasti ja nopeasti. Sen jälkeen leviäminen esimerkiksi Suomessa ja monissa muissa maissa hidastui selvästi kansalaisten perus- ja puuttuvien poikkeustoimien seurauksena.

Tutkijatohtori Aivelon mukaan lähes kaikissa maissa suuri osa väestöstä ei ole saanut vielä tartuntaa, poikkeuksena ehkä Andorra ja San Marino.

– Tartuntakäyrä voi lähteä koska vain uuteen nousuun, jos rajoituksia puretaan nopeasti, Aivelo varoittaa.

Minnesotan yliopiston tutkijaryhmän kaikissa skenaarioissa viruksen aiheuttamat Covid-19-sairaudet ja niihin liittyvät kuolemantapaukset vähenevät merkittävästi parin vuoden jälkeen.

– Vaikka vähitellen muodostuva immuniteetti olisi heikko, niin sekin riittää lieventämään taudin vakavuutta ja tartuttavuutta. Tämä on tilanne myös normaalien meillä vuosittain kiertävien koronavirusten suhteen, THL:n johtava asiantuntija Sane muistuttaa.

Sane uskoo raportin tavoin, että virus saattaa muuttua ajan myötä lievemmäksi versioksi ja lopulta vakiintua kiertämään muiden kausikoronavirusten tapaan.

Eri skenaariot

Julkisuudessa on näkynyt myös Singaporen yliopiston huomattavasti kevyemmällä kädellä tehtyjä mallinnuksia nykydatan pohjalta siitä, milloin mikäkin maa pääsisi sataprosenttisesti eroon tartunnoista.

Datan mukaan esimerkiksi Australia olisi pääsemässä pandemiasta eroon tämän kevään aikana, Suomi ”26. elokuuta” ja Ruotsi ”12. lokakuuta”.

Vuodenvaihteeseen mennessä lähes kaikki maat olisivat jo käyneet pandemian läpi kertaalleen.

Singaporen yliopiston mallinnus kattaa vain yhden pandemia-aallon ja yliopisto itsekin varoittaa liiasta optimismista päivämäärien suhteen. Mallinnusta päivitetään tuoreella datalla kuitenkin jatkuvasti, ja siitä voi toki tulla nykyistä luotettavampi tulevaisuudessa.

– Singaporen ennusteisiin en kauheasti antaisi painoarvoa: niissä käytännössä otetaan kussakin paikassa havaitut uudet tapaukset ja sitten piirretään niiden pohjalta käyrä siten, että se sopii kauniille Gaussin käyrälle, tutkijatohtori Aivelo varoittaa.

Vaikka Singaporen yli­opisto muistuttaa viran­omaisten toimen­piteiden muutosten vaikuttavan dataan, mallinnus voi huomioida sen vasta jälki­käteen.

– Nyt näissä käyrissä käytännössä oletetaan, että todetut tapaukset ovat jatkuvasti tasainen osuus kaikista tapauksista ja olosuhteet taudin leviämisen suhteen eivät muutu eli rajoitustoimet ovat tasaisesti samanlaisia. Kumpikaan näistä ei tietenkään pidä paikkansa, Aivelo arvioi

Myös THL:n johtava asiantuntija Sane pitää myös Singaporen yliopiston mallinnuksia optimistisina, varsinkin kun ne kattavat vain yhden aallon.

– Yleensä pandemiassa on useita vaiheita ja se on pikemminkin maraton kuin lyhyen matkan juoksu, Sane kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?