Kelaan tulossa yli 300 000 hakemuksen suma, tarvitsee tuhat uutta työntekijää - Koronavirus - Aamulehti

Kelaan tulossa yli 300 000 hakemuksen suma, tarvitsee tuhat uutta työntekijää – etuusmenot paisuvat miljardilla eurolla

Viime vuonna Kela maksoi erilaisia etuuksia 15 miljardia euroa. Nyt siis tarve kasvaa miljardilla.

Pariskunta harhautti Kelaa maksamaan erilaisia etuuksia toimittamalla Kelaan lääkärinlausuntoja, joissa todettiin sekä perheen isän että lapsen olevan näkövammaisia. Tieto ei pitänyt paikkaansa.­

3.4.2020 14:03 | Päivitetty 3.4.2020 15:22

Kela järjesti perjantaina tiedotustilaisuuden, jossa hallituksen puheenjohtaja Vertti Kiukas ja pääjohtaja Outi Antila kertoivat, miten koronaepidemia on vaikuttanut ja vaikuttaa Kelan tukiin ja palveluihin.

Kela odottaa nyt valtavaa hakemussumaa sekä koronaviruksen aiheuttaman työttömyyden ja lomautusten että hallituksen tekemien muutosten myötä. Hallitus esimerkiksi esittää, että yrittäjät voivat saada väliaikaisesti työmarkkinatukea koronavirusepidemian aiheuttaman äkillisen ja yllättävän kysynnän heikkenemisen vuoksi.

Kelan arviona on, että uusia työttömyysturvahakemuksia tulee 130 000 lähiviikkoina.

Yleisen asumistuen ja perustoimeentulotuen hakemusmäärien odotetaan kasvavan kummankin noin 90 000 hakemuksella. Yhteensä Kela siis odottaa hakemusmääriin 310 000 hakemuksen kasvua lähiviikoille.

– Etuusmenot tulevat nousemaan noin miljardilla eurolla, Antila kertoo Kelan arviosta.

Kela tarvitsee tuhat uutta työntekijää etuuskäsittelyyn. Kelan toimintamenojen arvioidaan kasvavan kymmenen prosenttia.

”Väärinkäsitys”

Pääministeri Sanna Marin (sd.) moitti eduskunnan täysistunnossa torstaina Kelaa toimipisteidensä sulkemisesta pääkaupunkiseudulla koronaviruksen aikana. Kela vastasi kritiikkiin tuoreeltaan Twitterissä.

Antilalta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, oliko pääministerin moitteissa kysymys väärinkäsityksestä vai mistä.

– Väärinkäsitys saattaa olla kaikkein oikein termi. Emme ole sulkeneet pääkaupunkiseudun toimistoja, olemme muuttaneet palvelutapaa. Kelan täytyy katsoa peiliin, ehkä tiedotus asiasta ei ollut riittävän tarkkaa, Antila sanoi.

Antila korosti, että he eivät voi koronaviruksen takia päästää suuria määriä ihmisiä samaan tilaan kerralla, minkä takia asiakkaita on otettu pääkaupunkiseudulla vastaan ajanvarauksella. Turvavälien pitämisessä toimipisteissä on ollut haasteita.

Lue tiedotustilaisuus sanasta sanaan:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?