Pirkanmaan koronaluvut ovat pysyneet pääsiäisen jälkeen maltillisina - Koronavirus - Aamulehti

Pirkanmaan koronaluvut ovat olleet viime päivinä maltillisia – ”Ei voida ajatella, että tauti olisi hellittänyt”

Taysin infektioyksikön osastonylilääkärin Jaana Syrjäsen mukaan Pirkanmaan maltillisista koronaluvuista ei voida vetää johtopäätöksiä. Epidemia ei ole Suomessa ohi niin kauan kuin se ei ole maailmallakaan ohi, Syrjänen sanoo.

Tampereen yliopistollisen sairaalan infektioyksikön ylilääkäri Jaana Syrjänen kertoo, että pirkanmaalaiset koronavirustartunnan saaneet ovat altistaneet virukselle keskimäärin kolme henkilöä. – Supertartuttajia ei ole Pirkanmaalla todettu.­

19.4.2020 19:28 | Päivitetty 19.4.2020 20:25

Aamulehti

Sunnuntaina Pirkanmaalla kerrottiin kolmesta uudesta koronavirustartunnasta. Tartuntoja on tullut ilmi Pirkanmaalla melko maltillisesti. Kuluneella viikolla oli peräti kaksi päivää, kun uusia tartuntoja ei ilmennyt lainkaan.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella sairaalahoidossa ja tehohoidossa olevien potilaiden määrä laski hivenen loppuviikon aikana. Taysin erva-alueella sairaalahoidossa oli sunnuntain tietojen mukaan seitsemän potilasta, joista teholla kaksi.

Tampereen yliopistollisen sairaalan infektioyksikön osastonylilääkärin Jaana Syrjäsen mukaan maltillisista koronaluvuista ei voida vetää johtopäätöksiä.

– Tällä hetkellä Pirkanmaalla on rauhallista, mutta ei voida ajatella, että tauti olisi hellittänyt. Epidemia ei ole Suomessa ohi niin kauan kuin se ei ole maailmallakaan ohi, Syrjänen sanoi sunnuntaina.

Syrjänen muistuttaa, että sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä ei kerro koronaviruksen tilasta, vaan siitä, kuinka paljon Pirkanmaan alueella on vakavammin sairastuneita.

– Jos poikkeusolojen rajoituksia puretaan Suomessa hallitusti, myös epidemia etenee rauhalliseen tahtiin ja terveydenhuollossa pystytään hoitamaan kaikki, jotka tarvitsevat hoitoa.

Tutkimus: Suomessa koronakuolemat ohi jo toukokuussa

Amerikkalaisen tutkimuslaitoksen The Institute for Health Metrics and Evaluationin (IHME) tuoreimman ennusteen mukaan Suomen koronakuolemat olisivat ohi jo toukokuun alussa. Ennusteessa arvioidaan, että Suomessa nollakäyrä nähtäisiin peräti kuukautta ennen naapurimaata Ruotsia.

Syrjäsen mielestä tutkimuslaitoksen ennuste tuntuu erikoiselta. Hän muistuttaa myös, että toisin kuin Suomessa, Ruotsissa koronavirusstrategia on perustunut laumasuojaan.

– Eri alueet ovat hyvin erilaisessa tilanteessa jo pelkästään Suomen sisällä. Nyt maarajat ovat kiinni, mutta ne eivät pysy kiinni ikuisesti emmekä tiedä mitä tapahtuu, kun rajat avautuvat.

Testauskapasiteettia tullaan lisäämään

Koronavirustestiin ohjaamisen kynnystä madallettiin Suomessa kuluneella viikolla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uuden ohjeistuksen mukaan testejä otetaan kaikilta hengitystieinfektioon sairastuneilta, jotka epäilevät koronavirustartuntaa.

Aiemmin näytteitä on otettu ensisijaisesti niiltä potilailta, joilla on ollut vakavia hengitystieinfektion oireita, sekä terveyden- ja sosiaalihuollon henkilökunnalta.

Pirkanmaalla koronavirustestejä otetaan Fimlabin kautta päivittäin yli 300. Pääsiäisen pyhinä testien lukumäärä laski hieman, mutta Syrjäsen mukaan pääsiäisen jälkeen testien määrä on palautunut takaisin normilukemiin. Yksityisten terveydenhuoltopalvelujen tuottajien, kuten Mehiläisen tai Terveystalon ottamien koronavirustestien lukumäärä ei ole Taysilla tiedossa.

Fimlabin testauskapasiteetti on riittänyt toistaiseksi hyvin, Syrjänen sanoo.

– Tälläkin on pärjätty ihan hyvin. Jää nähtäväksi syntyykö testauksessa ruuhkaa jonnekin, jolloin siihen pitää reagoida. Olen kuitenkin ymmärtänyt, että testauskapasiteettia tullaan lisäämään jatkossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?