Näin hallitus varautuu koronavirukseen - Koronavirus - Aamulehti

Hallitus rauhoitteli kansalaisia: Suomessa ei ole tällä hetkellä koronavirusepidemiaa ja tartuntariski on pieni

Eduskunta oli varsin yksituumainen koronaviruksesta. Hallitusta moittivat vain perussuomalaiset. Terveydenhuollon henkilökunnalle on varattu 400 000 hengityssuojainta. Budjetissa on 8,9 miljoonan euron vara uuden koronaviruksen kaltaisiin tilanteisiin.

Hallitus kertoi varautumisesta koronaviruksen leviämiseen torstaina.

27.2.2020 13:16 | Päivitetty 27.2.2020 18:41

Pääministeri Sanna Marinin ja hallituksen tiedotustilaisuudessa korostettiin, että Suomi on varautunut uuteen koronavirukseen ja tilannetta seurataan päivittäin.

– Suomi pystyy kohottamaan valmiutta nopeasti tilanteen niin vaatiessa, pääministeri Sanna Marin sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen kertoo, ettei epidemiasta ei voi vielä puhua. Hallitus on varautunut useisiin eri skenaarioihin.

– Suomen valmiustaso on kansainvälisesti verrattuna hyvä. Suomessa on suojaimia muun muassa varmuusvarastoissa, mutta osa saattaa olla pakkausmerkinnöiltään vanhentuneita. Nämä voidaan kuitenkin ottaa tarvittaessa käyttöön. Olemme varautuneet siihen mahdollisuuteen, että iso osa suomalaisista sairastuu. Tähän on olemassa suunnitelma, Pekonen kertoo.

Suojavarusteita terveydenhuollon ammattilaisille

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoo, että suojavarusteita on 400 000:lle terveydenhuollon ammattilaisille.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru muistutti tilaisuudessa, että matkailuun liittyy nyt riskejä ja uudet yksittäiset tautitapaukset ovat mahdollisia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Taneli Puumalainen toteaa, että tavalliseen arkeen ei tarvita hengityssuojaimia. Tärkeää on taata terveydenhuollon ammattilaisten suojavarusteet.

– Jos henkilöllä todetaan hengitystieinfektio, silloin voidaan suositella hengityssuojaimien käyttöä.

8,9 miljoonaa euroa varattu

Valtionvarainministeri Katri Kulmuni sanoo, että koronaviruksen vaikutukset talouteen ovat vielä epävarmoja, mutta mahdollisia vaikutuksia voi olla esimerkiksi teollisuudessa ja matkailussa.

– Riittävä rahoitus on turvattu. Budjetissa on varattu 8,9 miljoonaa euroa uuden koronaviruksen kaltaisen taudin aiheuttamiin tilanteisiin, Kulmuni kertoo.

Hengityskoneiden määrä säädeltävissä

Eri maista saatujen tietojen mukaan koronaviruksen aiheuttamien vakavien hengitystieinfektioiden hoidossa on tarvittu hengityskoneita.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen kertoo, että Suomi on varautunut riittävällä määrällä hengityskoneisiin. Myös lääkevarasto on huomioitu. Koronavirukseen ei ole vielä olemassa lääkettä, mutta Pekosen mukaan se saattaa aiheuttaa joitain jälkitauteja, joihin saattaa tarvita antibiootteja

–Varastoissa on lääkkeitä varattuna. Eurooppalaisittain olemme hyvin varustautuneita.

Tehohoito- ja hengityskonekapasiteetti on säädeltävissä Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukeen mukaan.

Suomi hereillä mahdollisesta rokotteesta

Kokonaisuudessaan hallituksen tiedotustilaisuus asiasta oli rauhoitteleva, suurempana uhkana pidetään kausi-influenssaa. Sairastumisriskiä pidetään pienenä.

Vielä esimerkiksi WHO ei suosittele matkustamisen rajoittamista tai rajojen sulkemista viruksen leviämisen estämiseksi.

–Alkaisi tulla pulaa ruuasta ja lääkkeistä. On tärkeää, että yhteiskunta toimii, Sillanaukee toteaa.

Suomi on myös hereillä mahdollisen rokotteen valmistumisesta sekä keskustelee EU-tasolla yhteistyöstä.

– Olemme varmasti omaa osuutta varaamassa [rokotteesta], kun se aika koittaa.

Vain perussuomalaiset moittivat hallitusta

Eduskunnan korona-keskustelussa torstaina myös oppositiopuolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta kiittelivät hallituksen ja terveydenhuollon viranomaisten toimia.

– Suomalaiset odottavat, että tällaisella hetkellä päättäjät puhaltavat yhteen hiileen. Pitää tehdä yhteistyötä yli puoluerajojen, sanoi kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron pitänyt kansanedustaja Terhi Koulumies.

Eri sävyyn puhui kuitenkin perussuomalaisten puheenvuoron pitänyt kansanedustaja Arja Juvonen.

– Hallituksen tiedottaminen on alkanut vasta tänään, vaikka ensimmäinen koronavirustapaus todettiin Suomessa jo tammikuussa, moitti Juvonen.

Keskustelun värikkäimmän puheenvuoron käytti perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho. Halla-ahon mielestä kansalaiset eivät välttämättä ole varautuneet riittävästi.

– Nyt kannattaa muistuttaa kotivaran merkityksestä. Jos ruokaa on viikon kotivara, ei tarvitse heti syöksyä Alepan säilykepurkkihyllylle sitten kun aine iskee tuulettimeen, sanoi Halla-aho.

Muutoin kansanedustajien neuvot kansalaisille olivat varsin samanlaiset kuin terveydenhuollon antamat.

– Paras keino on pestä kädet ja välttää koskettelemasta kasvojaan. Kuulostaa lapselliselta, mutta ne kuuluvat kaikkein toimivimpiin keinoihin, sanoi kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas.)

Pääministeri Sanna Marin (sd.) selvitti keskustelun lopuksi "rautalankamallilla" koronaviruksen leviämisen mahdollisia seurauksia Suomessa

Jos sairastuvuus Suomessa olisi yhtä suurta kuin Kiinan keskeisellä epidemia-alueella Hubeissa, se tarkoittaisi joitakin tuhansia sairastuneita.

– Se ei ole mitenkään mittava määrä, kun kausi-influenssaan sairastuu satoja tuhansia ihmisiä. Vakavien koronavirustapausten todennäköisyys Suomessa olisi vähäinen, pääministeri rauhoitteli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: