Näistä koronarajoituksista hallitus päättää tänään - Koronavirus - Aamulehti

Näistä asioista hallitus nyt neuvottelee, ratkaistavana monta isoa kysymystä – Marin: Päätös festivaaleista toivottavasti jo tänään

Hallituksessa olisi haluja avata alimpien luokka-asteiden koulujen ovet, mutta opettajat vastustavat suunnitelmia.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus käy neuvotteluissa läpi ensisijaisesti koronakokonaisuutta. Myös muun muassa yritystuet ovat pöydällä rajoitusten kanssa.

22.4.2020 9:29 | Päivitetty 22.4.2020 10:57

Hallitus kokoontuu tänään keskiviikkona Säätytalolle pohtimaan nykyisten koronavirusrajoitustoimenpiteiden jatkoa tilanteessa, jossa koronatartuntojen suurin kasvu on hieman hellittänyt.

Hallitus joutuu nyt miettimään, onko orastava positiivinen käänne riittävä syy muuttaa nyt voimassa olevia koronavirusrajoituksia.

Myös Uudenmaan eristyksen purkaminen ennen alkuperäistä päivämäärää on antanut hallitukselle mahdollisuuden pohtia muidenkin rajoitusten keston muuttamista nopeallakin aikataululla.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan Suomessa oltaisiinkin menossa kohden eräänlaista ”hybridimallia”, jossa joitakin rajoituksia voitaisiin lieventää, mutta niiden tilalle tulisi uusia toimenpiteitä.

Hallituksessa olisi esimerkiksi haluja avata koulut alempien luokka-asteiden osalta, mutta opettajapuolella on tiettävästi vastustusta koulurajoitusten höllentämiseen.

Näin ministerit kommentoivat tilannetta:

Hallituspuolueista erityisesti vihreät ja opetusministeri Li Anderssonin johtama vasemmistoliitto suhtautuvat koulujen avaamiseen varovaisen myönteisesti.

Tällä hetkellä vain esiopetuksen sekä perusopetuksen 1.–3.-luokkien oppilailla, erityisen tuen oppilailla, pidennetyn oppivelvollisuuden oppilailla sekä perusopetukseen valmistavan opetuksen oppilailla on oikeus lähiopetukseen. Hallitus tosin suosittelee toistaiseksi, että mahdollisimman moni lähiopetukseen oikeutetuista olisi silti etäopetuksessa.

Koulujen rajoitukset ovat tällä hetkellä Suomessa voimassa 13.5. saakka. Sen sijaan esimerkiksi Tanska on jo ilmoittanut alkavansa avata koulujen ovia.

Supertartuttaja vapun uhka?

Vaikka Ruisrock ilmoitti tiistaina peruvansa tulevan kesän festivaalin, moni muu kesätapahtumien järjestäjä odottaa edelleen tietoa pystyykö kesällä järjestämään massatapahtumia.

Hallituksella onkin paineita antaa jonkinlainen linjaus mahdollisimman pian, jotta kesätapahtumien järjestäjät tietävät miten toimia ja minimoida mahdolliset tappiot, jos suurien ihmisjoukkojen kokoontumiset ovat edelleen kiellettyjä kesällä.

Lisäksi hallituksen odotetaan tekevän linjauksen myös siitä, miten vapun viettoa rajoitetaan.

Vapun ja kesän joukkotapahtumien suhteen hallitusta mietityttävät tutkimustulokset, joiden mukaan yksittäinen niin sanottu supertartuttaja voi levittää koronavirusta varsin suureen ihmisjoukkoon.

Tanskan malli?

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni olisi tietojen tuomassa hallituksen neuvottelupöytään ”vaihtoehtoisia rajoituksia” vastineeksi Uudenmaan eristyksen purkamiselle.

Keskusta olisi ollut halukas pitämään Uudenmaan rajat kiinni pitempään, mutta hallitus päätyi silti avaamaan rajat perustuslakiin vedoten.

Vielä viime viikolla keskustan kerrottiin haluavan laskea sallitun kokoontumisrajan kymmenestä ihmisestä viiteen ihmiseen, mutta puolue on tiettävästi hautaamassa oman ehdotuksensa.

Nykyiset kokoontumisrajoitukset, jotka kieltävät yli 10 hengen kokoontumiset, jatkuvat vähintään 13.5. saakka.

Iltalehden tietojen mukaan hallituksella olisi haluja ainakin pohtia joukkokokoontumisten, kuten kesän musiikkifestivaalien, kieltämistä vielä pitempään Tanskan esimerkin mukaisesti.

Tanska on ilmoittanut höllentävänsä 10 hengen rajoitusta 500 henkeen 10.5. alkaen. Sen sijaan yli 500 henkilön kokoontumiset ovat Tanskassa kiellettyjä syyskuun alkuun saakka.

THL:ssä on pohdittu sitä, että suuria ihmismääriä koskevia ja taloutta rasittavia massarajoituksia voitaisiin mahdollisesti höllentää, jos otettaisiin käyttöön koronaviruksen laaja testaaminen ja sairastuneiden tartuntaketjun tarkka selvittäminen.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on kommentoinut hallituksen perehtyvän THL:n ajatukseen.

Riittääkö ravintolatuki?

Ravintolat ja kahvilat ovat ulosmyyntiä lukuun ottamatta suljettu hallituksen nykyisen päätöksen perusteella 31.5. asti.

Myös ravintoloiden aukiolorajoituksen höllentämiseen on hallituksella paineita jo työllisyys- ja taloussyistä, vaikka hallitus onkin tuomassa 150 miljoonan euron koronatukipaketin erityisesti ravintola-alan toimijoille.

Hallituslähteiden mukaan ravintolat voivat saada korvausta menetetystä myynnistä sekä saada tukea lomautettujen työntekijöiden palkkaamiseen takaisin töihin.

Hallitus joutuu kuitenkin keskiviikkona vielä pohtimaan riittääkö tuo korvaukseksi ravintoloiden pitämisestä kiinni pitempään kuin monet muut rajoitustoimet kestävät.

Valtioneuvoston kanslian mukaan hallituksen on määrä kertoa neuvotteluiden tuloksista illalla noin kello 19.30 alkaen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos