Lempäälän Moision koulussa todettu koronavirustartunta - Koronavirus - Aamulehti

Lempäälän Moision koulussa todettu koronavirustartunta: ”Koulussa paikalla olleista noin viidennes on altistunut”

Lempäälän Moision koulussa on varmistunut yksi koronavirustartunta. Tartunnalle on altistunut noin viidennes koulussa paikalla olleista 77 oppilaasta ja henkilökunnan jäsenestä. Torstaina Tampereen yliopistollinen sairaala kertoi yhteensä neljästä uudesta tartunnasta Pirkanmaalla.

7.5.2020 9:27 | Päivitetty 8.5.2020 9:29

Aamulehti

Lempäälän Moision koulussa on todettu yksi koronavirustartunta, Lempäälän kunta tiedottaa. Lempäälän kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri Noomi Suuronen kertoo Aamulehdelle, että tartunta on tullut tietoon torstaina.

Tartunnan saanut on asetettu karanteeniin. Suuronen ei kommentoi, onko tartunta todettu koulun oppilaalla vai henkilökunnan jäsenellä.

Moision koulussa on ollut lähiopetuksessa 52 oppilasta ja 25 henkilökunnan jäsentä. Moision koulussa opiskelee oppilaita vuosiluokilla 1–6. Lukuvuonna 20182019 koulussa oli 677 oppilasta.

– Koulussa paikalla olleista noin viidennes on altistunut. Myös alistuneet on asetettu karanteeniin, Suuronen sanoo.

– Koulussa on noudatettu tarkasti koronan varalta annettuja ohjeita. Luokat ovat toimineet omissa ryhmissään ja ruokailemassa on käyty porrastetusti. Tämä on madaltanut altistuneiden määrää.

Karanteeniin määrättyjen oppilaiden opetus järjestetään etäopetuksena. Moision koulun toiminta jatkuu ennallaan.

Koronaviruksen osalta Suuronen kuvailee tilannetta Lempäälässä rauhalliseksi.

– Näytteitä otetaan koko ajan ja kapasiteettia olisi testata enemmänkin. Näytteenottoaikoja jää vapaaksi.

Neljä uutta tartuntaa Pirkanmaalla

Pirkanmaalla on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa, kertoi Tampereen yliopistollinen sairaala TAYS torstaina aamulla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tilastoi Pirkanmaalle torstaina viisi uutta tartuntaa. Tilastointitavat eroavat toisistaan.

THL:n mukaan Pirkanmaalla todetuista uusista tartunnoista kolme on todettu Tampereella ja kaksi Ylöjärvellä. Yhteensä Pirkanmaalla on todettu nyt 221 tartuntaa.

Pirkanmaalla eniten tartuntoja on todettu Tampereella (133). THL:n tilastojen mukaan niitä on todettu myös Kangasalla (13), Nokialla (10), Orivedellä (8), Pirkkalassa (11), Sastamalassa (15), Valkeakoskella (14) ja Ylöjärvellä (13).

THL:n kuntakohtaisissa luvuissa voi olla mukana myös myöhemmin negatiiviseksi osoittautuneita testituloksia.

Kolme uutta koronakuolemaa Suomessa

Koko maassa todettiin keskiviikon aikana 100 uutta koronavirustartuntaa. Todettuja tartuntoja on Suomessa nyt yhteensä 5 673. Koronavirustartunnan saaneista 50,7 prosenttia on naisia ja 49,3 prosenttia miehiä.

Torstaina THL kertoi kolmesta uudesta koronaviruksen aiheuttamasta kuolemasta Suomessa. Yhteensä viruksen aiheuttamaan tautiin on menehtynyt nyt 255 ihmistä.

Sairaalahoidossa Suomessa on THL:n tietojen mukaan 174 koronapotilasta. Heistä 44 on tehohoidossa.

Toimi näin, jos epäilet tartuntaa

Jos epäilet tartuntaa, ota ensin yhteys työterveyteen, kuntasi pandemiavastaanotolle tai Taysin koronaneuvontaan.

Koronavirusnäytteitä otetaan Tampereella Tays Keskussairaalan yhteydessä sekä Hatanpäällä. Saat puhelimessa ohjeet, mihin näytteenottopaikkaan hakeudut ja monelta.

Koronanäytteitä ei oteta tavanomaisissa näytteenottopaikoissa, vaan koronatestausta varten on omat pisteensä.

Taysin mukaan testauspaikan löytäminen on ollut joillekin vaikeaa ja siksi opastusta lisätään. Tays päivitti verkkosivuilleen kartat ajanvarauksella toimivista testauspaikoista Hatanpäällä ja Keskussairaalalla.

Keskussairaalassa piste on A-rakennuksessa. Ovessa lukee infektiopotilaat. Tarkempi saapumiskartta näkyy Taysin verkkosivuilla. Jos tulet autolla, odota autossa hoitajaa.

Hatanpäällä näytteenotto tapahtuu C-rakennuksessa. Sisäänkäynti tapahtuu ovesta, jossa lukee korva- ja silmäyksikkö.

Asutko muualla kuin Tampereella? Katso täältä oman kuntasi tärkeät numerot.

Jos epäilet tartuntaa

Ota yhteys puhelimitse työterveyteen, oman kuntasi pandemiavastaanotolle tai terveysneuvontaan tai Taysin koronaneuvontanumeroon 03 311 65333 (avoinna ympäri vuorokauden). Testausaikoja on Taysin mukaan ollut saatavana hyvin.

Et voi käyttää julkisia liikennevälineitä. Tarvittaessa voit käyttää taksia (puh. 0800 98811), kun tilatessa kerrot, että olet menossa koronavirusnäytteeseen. Silloin taksissa on kuljettajaa suojaava pleksi. Noudata myös huolellista yskimishygieniaa matkan aikana.

Vältä kontakteja muiden ihmisten kanssa. Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.

Hätätilanteissa soita aina 112.

Lähde: Tays

Juttua päivitetty 7.5.2020 kello 17.52: Lisätty tieto tartunnasta Moision koulussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: