OAJ: Varhaiskasvatus on unohdettu koronaohjeistuksissa, ja koulujen alkua uhkaa eriarvoisuus – "Kunnat tekevät mitä tekevät"

Lukuvuoden alku lähestyy, ja kunnilla on vastuu koronaohjeiden soveltamisesta peruskouluissa. OAJ:n Olli Luukkaisen mukaan tämä voi lisätä eriarvoisuuden uhkaa. Kuntaliitossa uskotaan, että viime kevään kokemuksista on otettu opiksi.

Suomen kouluissa siirryttiin keväällä pääosin etäopetukseen koronaviruksen takia. Kun kesäloma loppuu, koululaiset palaavat lähtökohtaisesti normaaliin lähiopetukseen. Helsingissä Viikin normaalikoulu kuvattiin 3. maaliskuuta. Koulussa oli tuolloin todettu koronavirustartunta, jonka seurauksena osa oppilaista joutui karanteeniin.

4.8.2020 6:19 | Päivitetty 4.8.2020 8:01

Kun koulujen syyslukukausi alkaa ensi viikolla suurimmassa osassa Suomea, lähtökohtana on paluu lähiopetukseen.

Opetushallitus on kuitenkin antanut ohjeita perusopetuksen järjestäjille ja kouluille yhä jatkuvan koronavirusepidemian varalta. Käytännössä ohjeiden soveltamisesta päättävät opetuksen järjestäjät eli kunnat.

Syyslukukausi

Turvallisuus

Opetus järjestetään syyslukukaudella lähtökohtaisesti lähiopetuksena.

Lisäksi huomioidaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohje opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille koronavirusepidemian aikana.

Mikäli lähiopetusta ei voida koronavirustilanteen vuoksi turvallisesti järjestää, voidaan opetuksessa siirtyä poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin perusopetuslain muutoksen nojalla. Tämä koskee 4.–9. vuosiluokkia ja lisäopetusta.

Opetuksen järjestäjä voi päätöksellään siirtyä poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin, mikäli koronaepidemiatilanne sitä edellyttää.

Lähiopetusta ja etäopetusta voidaan tarvittaessa vuorotella niin, että ryhmät voivat olla etäopetuksessa esimerkiksi vuoroviikoin.

Oppilaalla on oikeus saada kouluruokailua, oppimisen ja koulunkäynnin tukea sekä opintososiaalisia etuisuuksia poikkeusjärjestelyjen aikana.

Perusopetuslain muutos on voimassa elokuun alusta joulukuun loppuun.

Myös ammatillisiin näyttöihin ja korkeakoulujen poissaolosääntöihin on tehty väliaikaisia muutoksia.

Lähde: Opetushallitus

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut