Kohumaskit eivät täyttäneet edes alemman tason vaatimuksia - Koronavirus - Aamulehti

Testausraportti: Liikemies Sarmasteelta tilatut kohumaskit eivät täyttäneet edes alemman tason vaatimuksia

Suojaimia testataan tarvittaessa tunneissa. Lisälasti suojavarusteita laskeutui Helsinki-Vantaalle keskiviikkona iltapäivällä.

Lentokoneellinen suojavarusteita Kiinasta laskeutui Helsinki-Vantaalle keskiviikkona vähän puolen päivän jälkeen. Suojavarustelastia alettiin purkaa nopeasti sen kentälle laskeutumisen jälkeen. ­

15.4.2020 17:48

Suomeen saapui keskiviikkona puoliltapäivin uusi koneellinen Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) tilaamia suojavarusteita Kiinasta.

Lähetys sisälsi HVK:n mukaan FFP2-tason hengityssuojaimia Lifa Airilta. Lisäksi keskiviikon kuormassa pitäisi olla sekä nitriili- että vinyylikäsineitä.

Etukäteistietojen mukaan Suomeen tulee keskiviikkona vielä toinenkin suojavarustelento.

Näin Huoltovarmuuskeskus kommentoi kohumaskikauppoja: Kauppojen purku käynnissä – KRP aloittanut tutkinnan petoksesta

Finnair lentää tällä viikolla yhteensä yli kymmenen lentoa A350-koneilla Etelä-Koreaan, Japaniin ja Kiinaan.

Näillä rahtilennoilla kuljetetaan Suomen ja Viron huoltovarmuutta tukevaa materiaalia. Mukana on myös Mehiläisen koronavirusnäytteitä, muiden asiakkaiden kriittistä rahtia ja normaalia rahtia, kuten tuoretta kalaa.

Tällainen on kohun aiheuttanut kiinalainen kasvomaski – Suojat on jo jaettu Pirkanmaan kuntiin

Lopullinen varmistus laadusta

Kiinasta Suomeen saapuvat suojaimet joutuvat Teknologian tutkimuskeskus VTT:n testiin, jolla saadaan lopullinen varmistus tuotteiden laadusta. Testauksia tehdään ainakin Tampereella.

– Tuotteista tutkitaan suodatustehokkuus ja hengitysvastus. Tarvittaessa tämä testaus pystytään tekemään suht nopeastikin, sanoo VTT:n tiimipäällikkö Kirsi Aaltola.

Tiistaina Suomeen saapui suu- ja nenäsuojaimia eli kirurgisia maskeja. Jo samana iltana Huoltovarmuuskeskuksen väliaikainen toimitusjohtaja Janne Känkänen kertoi, että lasti on sitä mitä pitääkin eli että suojaimet soveltuvat sairaalakäyttöön.

Aaltola kertoo, että VTT on saanut viime päivinä paljon yhteydenottoja myös suomalaisyrityksiltä, jotka kysyvät omien suojavarusteidensa testaamisesta.

– Kaikilla on kova tarve saada tuotteet mahdollisimman nopeasti loppukäyttäjille.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Kirsi Varhilan mukaan nyt tulleiden suojavarusteiden jaosta päätetään VTT:n testauksen jälkeen ministeriössä alueiden tarpeiden mukaisesti.

Suu-nenäsuojuksia on laskettu kuluvan Suomessa puoli miljoonaa kappaletta päivittäin, joten yksi rahtikoneellinen ei riitä kovin moneksi päivää.

Järeämpien hengityssuojainten tarve on noin kymmenesosa tästä eli 50 000 päivässä.

Aiemman kohuerän testitulos selvillä

Keskiviikkona julkistetusta VTT:n testitulosraportista selviää, että Huoltovarmuuskeskuksen aiemmin liikemies Onni Sarmasteelta tilaamien hengityssuojainten ja kirurgisten suu-nenäsuojusten laatu oli heikko.

Näiden viime viikolla saapuneiden hengityssuojainten piti vastata suodatustehokkuudeltaan standardia FFP2, mutta raportin mukaan kyseiset hengityssuojaimet eivät täytä edes alemman luokan FFP1:n standardeja.

FFP1-tason suojaimia käytetään muun muassa kotisiivouksissa suojaamaan ärsyttävältä pölyltä.

Tilatut suu-nenäsuojukset eivät nekään läpäisseet VTT:n testejä.

Näitä kasvosuojia on nyt kuntien käytössä.

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema erosi pitkänäperjantaina tehtävästään Sarmasteelta tilatusta maskierästä syntyneen sotkun seurauksena. Kaksi keskuksen johtoryhmän jäsentä on hyllytetty jupakan selvittelyn ajaksi.

Huoltovarmuuskeskuksen hallitus antoi tiistai-iltana selvityksen asiasta työ- ja elinkeinoministeriölle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?