10 kysymystä ja vastausta koulujen aukeamisesta - Koronavirus - Aamulehti

Koulut avautuvat 14. toukokuuta: Ovatko oppilaat yhdessä välitunneilla? Entä käyttävätkö opettajat maskeja? Etsimme vastaukset kymmeneen kysymykseen

Terveys- ja opetusviranomaisten ohjeella pyritään takaamaan turvallinen koulunkäynti lapsille ja henkilökunnalle.

30.4.2020 18:15

Hallitus kertoi eilen keskiviikkona, että koulut avaavat ovensa 14. toukokuuta. Koulujen avaaminen kahdeksi viikoksi on aiheuttanut mielipiteitä puolesta ja vastaan.

Mutta ketkä kaikki kouluihin palaavat? Entä kuinka turvaväleistä huolehditaan ja miten ruokailu on järjestetty? Etsimme terveys- ja opetusviranomaisten ohjeesta vastauksen kymmeneen mieltä askaruttavaan kysymykseen.

Ketkä menevät kouluun 14. toukokuuta?

– Kaikki peruskoulua käyvät oppilaat. Lukioiden, ammattikoulujen ja korkeakoulujen rajoitusten purkamisesta ei ole vielä tehty päätöstä.

Entä jos lapsi kuuluu riskiryhmään?

Hoitava lääkäri arvioi, voiko lapsi, jolla tai jonka perheenjäsenellä on vaikea perussairaus palata kouluun. Vaikean koronavirustaudin riski ei ole lisääntynyt lapsilla ja nuorilla, joiden perussairaus on hoitotasapainossa.

Opiskelevatko kaikki saman luokan oppilaat samassa luokassa?

Oppilaiden välistä etäisyyttä toisistaan ja opettajasta lisätään niin, että oppilaita on samassa tilassa aiempaa vähemmän. Tyhjillään olevia opetustiloja voidaan tarvittaessa ottaa käyttöön. Opetusryhmät pidetään erillään toisistaan koko koulupäivän ajan.

Saako kouluun tulla, jos on lieviä flunssaoireita?

Kenenkään lapsen tai aikuisen ei pidä tulla kouluun, jos hänellä on mitään sairastumiseen viittaavia oireita. Jos lapsi sairastuu päivän aikana, lapsi siirretään välittömästi aikuisen kanssa erilliseen tilaan odottamaan vanhempaansa.

Miten koronatartuntoja ehkäistään koulussa?

Koulussa vältetään tilanteita, joissa ollaan kosketuksessa toisiin. Isoja yhteistilaisuuksia, kuten kevätjuhlia, ei järjestetä. Muiden kuin lasten ja koulun henkilökunnan oleskelua koulun alueella vältetään. Koulun henkilöstön tulisi toimia saman lapsiryhmän kanssa.

Miten puhtaudesta huolehditaan?

Kaikki pesevät kätensä aina tullessaan kouluun ja ennen kotiinlähtöä. Lisäksi kädet pestään ennen ruokailua, ulkoa sisälle tullessa, aivastamisen tai yskimisen jälkeen tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset. Kädet kuivataan kertakäyttöisiin pyyhkeisiin. Jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, käytetään käsihuuhdetta.

Käyttävätkö oppilaat ja opettajat kasvomaskia?

Maskien käyttöä ei suositella koulussa.

Miten ruokailut järjestetään?

Ruoka syödään oman ryhmän kesken. Yhteisruokailua ruokasalissa ei järjestetä.

Ovatko kaikki oppilaat yhdessä välitunnilla?

Välitunnit voidaan porrastaa.

Tehdäänkö luokkaretkiä?

Luokkaretken voi tehdä esimerkiksi luontoon oman opetusryhmän kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?