Auto pitää katsastaa karanteenista huolimatta – katsastusasemaketju aloitti autojen noutopalvelun:  ”Toivomme, että asiakkaat, joilla on flunssaoireita, peruvat tai siirtävät varatun ajan” - Koronavirus - Aamulehti

Auto pitää katsastaa karanteenista huolimatta – katsastusasemaketju aloitti autojen noutopalvelun:  ”Toivomme, että asiakkaat, joilla on flunssaoireita, peruvat tai siirtävät varatun ajan”

Liikkumisrajoitustenkin aikana auto on katsastettava määräajassa. A-Katsastus testaa auton hakua ja palautusta ilman ihmiskontakteja, ja mukana on yksi asema Tampereelta. Noutopalvelua tarjoaa myös yksityinen tamperelainen katsastusasema.

Koronaviruksen aiheuttamat poikkeusolot eivät toistaiseksi ole vaikuttaneet ajoneuvojen katsastusvelvollisuuksiin millään tavoin. Kuva arkistosta.

27.3.2020 6:36 | Päivitetty 27.3.2020 15:04

Aamulehden 73-vuotias lukija joutui kinkkiseen tilanteeseen: posti kantoi karanteenikotiin maalle muistutuksen auton katsastusajan lähestymisestä.

”Toimenpide vaatii asioimista autohuollossa ja katsastuskonttorilla, ja autossamme poikkeaa useampi ulkopuolinen henkilö. Ei varmaan tieliikenne vaarannu, jos meille +70-autoilijoille annetaan mahdollisuus katsastaa automme tilanteen selvittyä”, hän viestittää.

Ei syyniä, ei ajoa

Koronaviruksen aiheuttamat poikkeusolot eivät toistaiseksi ole vaikuttaneet ajoneuvojen katsastusvelvollisuuksiin millään tavoin.

– Käytössä oleva ajoneuvo on katsastettava määräajassa. Jos säännönmukainen katsastus jää väliin syystä tai toisesta, autolla ei voi ajaa, paitsi rästikatsastukseen sille varattuna aikana, A-Katsastuksen liiketoimintaryhmän johtaja Petri Haikola linjaa.

Mikäli katsastuksen määräaika ehtii umpeutua, ajoneuvolle voi halutessa tehdä väliaikaisen liikennekäytöstäpoiston. Se tulee voimaan heti, ja ajoneuvoveron perintä sekä vakuutusmaksut katkeavat.

Rantaperkiö mukana

Jos katsastusasemalle meno tällä hetkellä epäilyttää, apu saattaa löytyä A-Katsastuksen lanseeraamasta noutopalvelusta. Se on viikon verran ollut mahdollista 27 ketjun katsastusasemalla, joita on kaikkiaan yli 150.

Yksi noutoasemista löytyy Tampereen Rantaperkiöstä ja seuraavaksi lähin Hämeenlinnasta. Asemat on valittu sen perusteella, että niiden resurssit riittävät palvelun käynnistämiseen. Tarjonta saattaa laajentua, mikäli noutokatsastuksille riittää kysyntää.

–Hakuja tehdään 20 kilometrin säteellä asemasta. Tällöin yhtä autoa kohti syntyy ajoa korkeintaan 80 kilometriä, kun mukaan lasketaan hakijan kuljetukset molempiin suuntiin sekä auton nouto ja palautus, Haikola kertoo.

Noutokatsastus maksaa asiakkaalle 50 euroa normaalien katsastus- ja päästömittausmaksujen lisäksi. Palvelun voi tilata puhelimella ja laskun saada kotiin jälkikäteen postissa, jos asiakkaalla ei ole käytössään internet-yhteyksiä.

Älä tule sairaana!

Noutokatsastus on suunniteltu niin, ettei asiakkaan ja katsastajan tarvitse kohdata lainkaan. Palvelu on tarkoitettu erityisesti koronaviruksen riskiryhmille kuten yli 70-vuotiaille autoilijoille.

Kaikissa katsastuksissa noudatetaan muitakin varotoimia THL:n suositusten mukaisesti.

Katsastajat käyttävät tarpeen mukaan kertakäyttöhansikkaita, ja kädet pestään huolella jokaisen asiakkaan jälkeen. Noutokatsastuksissa auton avaimet pyydetään toimittamaan muovipussissa, jossa ne myös palautetaan sovittuun paikkaan.

– Toivomme, että ne asiakkaat, joilla itsellään on flunssaoireita, peruvat tai siirtävät varatun ajan. Katsastukseen tai ajotutkintoon ei pidä mennä sairaana millekään asemalle, Petri Haikola muistuttaa.

Lielahdessa onnistuu

Noutokatsastuksia järjestää myös yksityinen Suomen Katsastusmies Oy Lielahdessa. Lisäksi riskiryhmäläisillä on mahdollisuus katsastuttaa auto aamun ”karanteenitunnin” aikana arkisin kello 8–9 välillä, jolloin tilat ovat siisteimmillään ja lähikontakteja mahdollisimman vähän.

Tampereen Turtolassa toimiva KatsastusPark lupaa niin ikään katsastaa riskiryhmäläisen auton normaalien aukioloaikojen ulkopuolella, mikäli tilanne sen sallii.

Katsastusketjuista K1 Katsastus ilmoittaa, ettei sen käytettävissä oleva työvoima nyt riitä noutokatsastuksiin. Hygienia- ja varovaisuusmääräyksiä on K1-asemillakin kiristetty, ja kertakäyttökäsineet vaihdetaan jokaisen asiakkaan jälkeen, maajohtaja Per V. Rasmussen vakuuttaa Aamulehdelle sähköpostitse.

Lääkärinlausunnot saivat lisäaikaa

Jos ajokortin voimassaolo päättyy 13.3.–31.5.2020 välisenä aikana, sen uudistamiseksi ei nyt poikkeuksellisesti tarvita lääkärinlausuntoa.

Lausunnon voi toimittaa poliisille 6 kuukauden kuluessa ajokortin uudistamisesta.

Määräajasta muistutetaan kirjeellä noin 4 kuukautta ennen määräpäivää.

Muutoin kortin uudistaminen hoidetaan normaalisti Ajovarman toimipisteessä. Aika on hyvä varata etukäteen.

Traficom suosittelee nyt sähköistä asiointia, ajan siirtämistä tai asiamiehen käyttöä kaikessa asioinnissa, kun se on mahdollista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: